berkut Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 uzyles coldplate ? zciagneles IHS'a z fx'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 miales -14 stopnie na GPU a nie 269 funkcje do czujnikow cyfrowych w kompie nie sa napisane dla ujemnych temp i dlatego taki syf sie pokazuje nie przesadzaj :) mialem tylko ponizej 15 stopni.... ale dowiedzialem sie o tym po odłączeniu na chwilke peltiera :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 uzyles coldplate ? zciagneles IHS'a z fx'a ? cold palate mialem zalozony ale od strony cieplej.... IHS to jest ta blaszka na rdzeniu ? cos ala P4? jesli tak to tego nie zdjąlem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 uzyles coldplate ? zciagneles IHS'a z fx'a ? cold palate mialem zalozony ale od strony cieplej.... IHS to jest ta blaszka na rdzeniu ? cos ala P4? jesli tak to tego nie zdjąlem :) cold plate musi byc od zimnej strony peltiera . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 ale czy to duzo da? jesli bedzie od zimnej strony duzo wiecej klopotu bedzie z oizolowaniem bo rdzen ma wymiary 40x40 a coolpalate 50x50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 cold plate sa w roznych rozmiarach wiec poprostu kup inny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 a duzo mi to da? u mnie w miescie nie wiedza co to znaczy overclocking jak zapytam o peltiera albo o coldpalate to to ich zamuruje. na mcs.pc.pl sa takie ale 8 zł plus przesylka to nie jest tak malo :) myslisz ze duza bedzie roznica niz bez tego coldpalate? nie wiem czy jest sens dla jednego stopnia wydawac kase.. .:) chyba mnie rozumiecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 to obetnij te co masz do normalnych rozmiarow, kosztow zaoszczedzisz a efekty beda duze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 pokombinuje z tym..... ale co do wiekszego overclockingu to wontpie ( bez zmiany biosu ) ale w orbvie na futuremark na fx5900u tylko jedna osoba wyciagnela wiecej ode mnie bo 560 MHZ to jakies 40 mhz wiecej niz ja :) zasytanawia mnie na jakim chlodzeniu albo jakiego producenta byla ta karta.... najgorsze jest to ze najlepszy wynik ponad 7000 markow osignąl koes co ma karte na takich czestotliwosciach : 300 MHz / 946 procek 3900 ja mam 522 / 1026 i procek 3600 :] a wynik duzo gorszy :/ ehh macie jakies pomysły na to by osiągnąc lepszy weynik? musze zrobic formata ale to jeszcze nie teraz :) cos napewno da ale nie 700 markow :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 "niektore" osoby po 650+ wyciagaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 650???? o kurcze no to jakies wyjatki chyba :) i podejzewam ze nie z oryginalnym biosem.... sa jakies biosy specjalne do krecenia tych sprzetow? ale najlpeiej zeby to nie byl bios od 5950 U bo chce zeby mi wykrylo karte jako 5900u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrisstoff Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Witam Sorry ze sie do watku dopisze, ale znacie moze jakies dobre artykuly opisujace montaz peltiera i izolowanie peltiera/socketa? Kiedys czytalem jakies ciekawe, ale w chiwli obecnej cos sie na mnie google obrazilo chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Witam Sorry ze sie do watku dopisze, ale znacie moze jakies dobre artykuly opisujace montaz peltiera i izolowanie peltiera/socketa? Kiedys czytalem jakies ciekawe, ale w chiwli obecnej cos sie na mnie google obrazilo chyba... http://www.idg.pl/artykuly/21481_2.html <- jedna z wielu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrisstoff Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Witam Sorry ze sie do watku dopisze, ale znacie moze jakies dobre artykuly opisujace montaz peltiera i izolowanie peltiera/socketa? Kiedys czytalem jakies ciekawe, ale w chiwli obecnej cos sie na mnie google obrazilo chyba... http://www.idg.pl/artykuly/21481_2.html <- jedna z wielu... No... ale to nie do konca to o co mi chodzi ;) Montaz jest ale nie ma nic o przeciwdzialaniu skraplaniu. Teraz zasuwam do prayc to moze tam cos znajde, bynajmniej kiedys widzialem fajne opisy ze zdjeciami, ktore ciekawie opisywaly sposoby izolowania ukladu od reszty kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 wybralem trafo toroidalne bo: -jest mniejsze niz rdzeniowe -ma wyzsza sprawnosc -mniejsze straty -jest bezglosnie (nie buczy jak rdzeniowe) mostek najlepiej z duzym zapasem A bo jak jest obciazenie 15A na mostku 15A to sie bardzo grzeje (chyba ze dasz mu radiator) kondziolek mam na 16V 10000mikro i dziala ok. Tyle, że nie otrzymasz 12V DC :D Za mostkiem i kondziorkiem będzie ok 14V (przy założeniu że trafo daje w okolicach 12V AC) Akurat większość Peltów ma max napięcie 15,5V - więc wyciska się max jego możliwości ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 taaa... akurat... 16V jest bez obciazenia... jak dasz mu ~80W obciazenie to spada do 12V :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 taaa... akurat... 16V jest bez obciazenia... jak dasz mu ~80W obciazenie to spada do 12V :idea: dorzuć większy kondzior i napiątko będzie wyższe (chyba że trafko słabiutkie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 do peltiera to nawet kondziolka nie trzeba... kondziol sie przydaje jak zasilasz jakies urzadzenia elektroniczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 a peltier to co, maszyna parowa ? przydaje sie przydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 do peltiera to nawet kondziolka nie trzeba... kondziol sie przydaje jak zasilasz jakies urzadzenia elektroniczne Bawiłem się kiedyś peltierem i jego zasilaniem ... im większa pojemność za mostkiem tym wyższe i stabilniejsze napięcie pod obciążeniem. Wiem że pelt nie wymaga stabilizowanego napięcia, ale stabilne powinno być ... a mostek bez kondensatora to mało "sztywne" i pływające napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 a peltier to co, maszyna parowa ?a nie wiem... moze... :> przydaje sie przydajewiem, ze sie przydaje ale nie jest konieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Witam. Niedługo przyjdzie do mnie peltier 89W wiec będę miał motywację do skończenia WC :). Chcę go założyć Na Radzia9700... sądzicie, z eodpwiuiendie uszczelnienie pianką (jaką, to już nie wiem neoprenowa, albo co) wystarczy? Czy będę się musiał bawić w smarowanie mojej ukochanej karty silikonem, który prawdopodobnie nigdy nie zejdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 wybralem trafo toroidalne bo: -jest mniejsze niz rdzeniowe -ma wyzsza sprawnosc -mniejsze straty -jest bezglosnie (nie buczy jak rdzeniowe) proste jasne i zapupiste :D mam tylko jedno pytanko - dlaczego gdziesik tam na sajtach z usa widziałem jakowyś zasilacz dedykowany wręcz do peltów, za jakoweś niebotyczne kwoty ? 8O bo z tego co widzę to budując zasilacz na toroidzie spokojnie można się w 100 PLN wyrobić, kupując trafko 300W czyli o prądzie max 25 A :!: ...a to już spokojnie na duuuuuużego pelta starcza (odprowadzenie ciepełka to już inna bajka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 bo to "cos" bylo markowe :lol: to tak jakbym np. kupil trafo 200W za 17zl (za tyle kupilem :P) mostek 7zl kodziol 4zl obudowa 10zl = 38zl moglbym to sprzedac na allegro jako "rewelacyjny zasilacz do peltierow" za np. 69zl ;) UPDATE: chodzi Ci o to?? http://www.swiftnets.com/products/S320-12KIT.asp ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...