Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Witam, dokupilem Black Ice Pro oraz Papsta 4112/2 po to zeby wrzucic cale moje WC do srodka budy. Teraz WC jest zupelnie proste, w ukladzie nie ma prawie zadnych oporow, oprocz Uziela i Black Ice. Papst chodzi na 7V, ale mam wrazenie ze sie lekko dusi, albo jest lekko zuzyty (kupilem uzywanego). Planuje kupic Zalman Fanmate do Papsta, bardzo sie przyda do regulowania obrotow. Bylem zmuszony zrobic wielka dziure w obudowie Chieftec na BIPa i Papsta, zdjecia tu - 1, 2. No i najwazniejsza czesc, czyli fotki: (kliknij zeby obejrzec wieksza wersje zdjecia!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 mogles to napisac w starym topicu :D hmmm ..... czemu ta pompka tak stoi ?? mogles ją normalnie postawic albo przykręcic do obudowy :? bo nie wyglada to estetycznie :) czemu blok cały czas jest na tej zapince , a nie przez dziur w mobo ? no i trojnik mogles dac gdzie indzej bo dziwnie wyglada przy bloku zaraz. spadly temperatury względem kadetta ?? jakie są roznice ? kurcze ale ten bip to malenstwo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 mogles to napisac w starym topicu :DWole w nowym, tak jest bardziej estetycznie :D hmmm ..... czemu ta pompka tak stoi ?? mogles ją normalnie postawic albo przykręcic do obudowy :? bo nie wyglada to estetycznie :) Taka jest optymalna pozycja, dzieki niej uniknalem nadmiernego zaginania wezy lub miedzianych zlaczek lukowych czy 90 stopniowych. czemu blok cały czas jest na tej zapince , a nie przez dziur w mobo ?Jest na zapince, bo nie mialem czasu, i nie chcialo mi sie wyciagac calego mobo. Jak bede zdejmowal to przy okazji wyrzuce podstawke i bede uzywal dziur w mobo. no i trojnik mogles dac gdzie indzej bo dziwnie wyglada przy bloku zaraz.Akurat tak wyszlo, ze trojnik jest gdzie jest. Jest to dosc nieoptymalna pozycja bo jesli bedzie cieklo, a najczesciej cieknie z trojnika lub Uziela, to akurat bedzie na moja grafe. Moglbym zminimalizowac szanse zepsucia grafy gdyby trojnik byl gdzie indziej. Nad tym nie pomyslalem. Oczywiscie wycieki wszystkie wyeliminowalem i ciec raczej nie powinno :lol: spadly temperatury względem kadetta ?? jakie są roznice ? Oficjalne temperatury dam pozniej, jak bede mial regulator obrotow do Papsta, teraz chodzi na 7V i wydaje sie jak by sie lekko dusil. W tej chwili temp. sa okolo 1-2C powyzej niz przedtem. Zazwyczaj temp. kiedy surfuje internet to bylo 32C na rekordzie, teraz jest 33C. Zauwaz ze teraz jest o wiele mniej wody w ukladzie niz przedtem, kiedy byla duza nagrzewnica i dwa razy dluzsze weze, uklad mogl *zjesc* wiecej ciepla, teraz nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Oficjalne temperatury dam pozniej, jak bede mial regulator obrotow do Papsta, teraz chodzi na 7V i wydaje sie jak by sie lekko dusil. W tej chwili temp. sa okolo 1-2C powyzej niz przedtem. Zazwyczaj temp. kiedy surfuje internet to bylo 32C na rekordzie, teraz jest 33C. Zauwaz ze teraz jest o wiele mniej wody w ukladzie niz przedtem, kiedy byla duza nagrzewnica i dwa razy dluzsze weze, uklad mogl *zjesc* wiecej ciepla, teraz nie.no ale teraz masz mniej wezy , mniejsza roznica poziomow = mniej oporow , a w konsekwencji wiekszy water flow czlyli temp powinny spasc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 fajnie prosto to wyglada. pompke tez masz fajna ;] teraz w ukladzie masz jakies 300-400ml wody. w moj uklad gdzie sa dwa bloki wiecej wchodzi 400ml. podoba mi sie prostota tego ukladu. o grafe sie nei boj. moja przyjela 4 kompiele z czego 3 powazne i zyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 no ale teraz masz mniej wezy , mniejsza roznica poziomow = mniej oporow , a w konsekwencji wiekszy water flow czlyli temp powinny spasc :)Tak, ale oprocz tego jest mniej wody w ukladzie, awiec uklad moze wchlonac mniej ciepla. Nie wiem jak duzy wplyw maja oba te czynniki. Jutro sprawdze jakie sa temp. przy Papscie na 12V :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 fajnie prosto to wyglada. pompke tez masz fajna ;] teraz w ukladzie masz jakies 300-400ml wody. w moj uklad gdzie sa dwa bloki wiecej wchodzi 400ml. podoba mi sie prostota tego ukladu. Mi tez sie strasznie podoba ten prosty uklad, jedyna rzecz jaka mnie martwi, to ze cos jest nie tak z wiatrakiem. Albo sie dusi bo ma slaby dostep do powietrza z powodu przedniego panelu. Albo juz jest wiatrak zuzyty. o grafe sie nei boj. moja przyjela 4 kompiele z czego 3 powazne i zyjeDziekuje za slowo otuchy, wierze ze moj GF4200 bedzie mi sluzyl jeszcze przez lata, bo znajduje sie daleeeeeko w kolejce czesci do kupna. (kolejka: 1) 512RAM 2) Athlon 64 + dobre mobo :twisted: 3) Seagate Barracuda SATA 4) moze Geforce) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 ja mam papsta 4312L i dusi sie po zastosowaniu filtra a bez niego dmucha jak szalony. ja na a64 pewnie po wakacjach sie przesiade :) obecnie moja kolejka obejmuje ram, ram i ram ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 ja na a64 pewnie po wakacjach sie przesiade :) obecnie moja kolejka obejmuje ram, ram i ram ;]Tak ja planuje A64 pod koniec tego roku, moze nawet we wrzesniu 8) Mam nadzieje ze mcs.pc.pl zacznie robic topy na A64. I ze na allegro zacznie sie jakis 64 bitowy ruch, bo jak narazie to wogole nie ma tam plyt pod 64 do kupna, a procesory to jak ostatnio sprawdzalem tylko trzy w sekcji Athlon 64 :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 nie uwazasz ze za pomocą jakiegos malego pojemniczka bys odpowietrzyl uklad bylo bvy mniej oporow wiecej wody w ukladzie i było by bezpieczniej :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 CFD ma juz multitop, czyli top pod p4,axp i a64 w jednym. jak bede mial juz odpowiedni sprzet to sobie zymienei top w swoim urielku ;] ilosc wody az tak drastycznie nie wplywa na wydajnosc. to jest fajna sprawa do zestawu zamknietego: http://www.pcvortal.pl/articles.php?id=56 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 nie uwazasz ze za pomocą jakiegos malego pojemniczka bys odpowietrzyl uklad bylo bvy mniej oporow wiecej wody w ukladzie i było by bezpieczniej :]Najbardziej mi odpowiada metoda *trojnikowego odpowietrzania*. Zupelnie nie mam pomyslu w jakim miejscu i jakiego pojemnika uzyc aby pogodzic ze soba trzy elementy (brak oporow, latwosc odpowietrzania, latwosc napelniania). Jak probowalem uzywac pojemnika w poprzedniej wersji to strasznie w nim chlupalo i bulgotalo bo pompka tak mocno pcha wode. A napelnic zbiorniczek do pelna sie dalo tylko w pionowej pozycji bo korek od odpowietrzania byl obok wlotu i wylotu, a ja chcialem go w poziomej - wiec zrezygnowalem. Trojnik jest baaardzo praktyczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 CFD ma juz multitop, czyli top pod p4,axp i a64 w jednym. jak bede mial juz odpowiedni sprzet to sobie zymienei top w swoim urielku ;]Skad ten top mozna dostac? CFD ma ostatnio tez nowy rezerwuar, ale na overcooled.com pisze zeby pojsc do mcs.pc.pl a tam nie ma takich nowosci. Widze ze o nowosciach z CFD mozna sie tylko dowiedziec majac kontakt z kims z CFD. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 dobre są pompy zatapialne ladujesz do pojemnika i ci nic nie bulgocze ( wplyw wody musi byc zanurzony ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 dobre są pompy zatapialne ladujesz do pojemnika i ci nic nie bulgocze ( wplyw wody musi byc zanurzony )taa.... tylko ze pompa oddaje cieplo do wody ,a nie w powietrze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 dobre są pompy zatapialne ladujesz do pojemnika i ci nic nie bulgocze ( wplyw wody musi byc zanurzony )Zastanawialem sie nad tym, i nadal sie zastanawiam :) Moze kiedys, w przyszlosci kupie EasyClicka i wladuje tam Hydora. Tylko ze wtedy Hydor bedzie ocieplal wode. A w niektorych miejscach Hydorek sie robi naprawde goracy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 dobre są pompy zatapialne ladujesz do pojemnika i ci nic nie bulgocze ( wplyw wody musi byc zanurzony )Zastanawialem sie nad tym, i nadal sie zastanawiam :) Moze kiedys, w przyszlosci kupie EasyClicka i wladuje tam Hydora. Tylko ze wtedy Hydor bedzie ocieplal wode. A w niektorych miejscach Hydorek sie robi naprawde goracy! to juz lepiej zrobic taki bajer jak Vip : http://www.1000lecie.pl/~vip/wcrev37.jpg chodzi mi oczywiscie o pojemnik i hydora :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 to juz lepiej zrobic taki bajer jak Vip :http://www.1000lecie.pl/~vip/wcrev37.jpgDo tego bym musial miec wieksza obudowe. Bo jak moj BIP oraz Papst nie beda zawadzac to pewnie jakies karty PCI beda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 to juz lepiej zrobic taki bajer jak Vip :http://www.1000lecie.pl/~vip/wcrev37.jpgDo tego bym musial miec wieksza obudowe. Bo jak moj BIP oraz Papst nie beda zawadzac to pewnie jakies karty PCI beda.karty pci mozesz dac w jak najwyzsze sloty i wszystko sie zmiesci :) są tez inne wymiary easy-clickow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 co sie tak uparliscie na te easy clicki i na zatapianie pomp?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 co sie tak uparliscie na te easy clicki i na zatapianie pomp??nie mow ze fajnie ci sie odpowietrza przez trojnik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 co sie tak uparliscie na te easy clicki i na zatapianie pomp??nie mow ze fajnie ci sie odpowietrza przez trojnik :)ujdzie w tlumie ;] jak bedzie sianko to bedzie rez i bede mial odpowietrzanie tam gdzie slonce nie dochodzi ;] moze zatop swojego eheima w easy clicku to nie bedziesz mial klopotu z odpowietrzaniem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 co sie tak uparliscie na te easy clicki i na zatapianie pomp??nie mow ze fajnie ci sie odpowietrza przez trojnik :)ujdzie w tlumie ;] jak bedzie sianko to bedzie rez i bede mial odpowietrzanie tam gdzie slonce nie dochodzi ;] moze zatop swojego eheima w easy clicku to nie bedziesz mial klopotu z odpowietrzaniem :P nigdy :) u mnie tez będzie rez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 dobre są pompy zatapialne ladujesz do pojemnika i ci nic nie bulgocze ( wplyw wody musi byc zanurzony )taa.... tylko ze pompa oddaje cieplo do wody ,a nie w powietrze :? wszystko ma swoje wady i zalety... Pompa niezatrapialna jest duzo droższa ale do pompy zatapialnej trza dokupic pojemnik. co kto woli :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 dotarla dzis do mnie paczuszka od mate nie jestem w 100% zadowolony bo nie bylo w niej zalmana na NB :/ no i nie pasuke zabradzo Top do pojemnieka :/ zly rozstaw ale jakos sobie poradze teraz czekam na hydorka :) i jazda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Eh, kubasik, nie tlumaczylem ci na gg, ze uklad odpowietrza sie poprzez zlaczke "T" a nie trojnik ;) :) P.S. niestety, pompa podlaczone in-line i tak odda wiekszosc ciepla do wody ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Eh, kubasik, nie tlumaczylem ci na gg, ze uklad odpowietrza sie poprzez zlaczke "T" a nie trojnik ;) :) P.S. niestety, pompa podlaczone in-line i tak odda wiekszosc ciepla do wody ;( jeden **** :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 przy mocy procka to i tak jest pikus to co pompa odda ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 O temperaturach juz wspomnialem w innym watku, ale tu jest ten najwazniejszy awiec je daje 8) Z Recordem temp. mialem 32C (po kilku godzinach) spoczynek/surfowanie po internecie i 36C maksimum podczas Prime95. Teraz z BIPem mam ok 33-34C (Papst na 7V) podczas spoczynku/surfowanie (po kilku godzinach), a temperatura maksymalna to 36C, nigdy jeszcze nie mialem wyzszej, taka jest po graniu w UT2004 lub Tribes2. Jeszcze nie mialem szansy jaka jest temp. maksymalna przy Prime95. W tej chwili mam Papsta wlaczonego na 12V i temp. CPU caly czas sie wacha pomiedzy 31-32C. Ale za to temperatura chipsetu spadla o ok. 5C, z 36-35 do 30-31. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Hmm... ostatnio mam ochote zdjac chlodzenie wodne. Sprzedac i o tyle kasy sie zblizyc do nowego RAMu i Athlona 64. Potem wrocic do WC ale przy o wiele lepszym sprzecie - np. Black Ice Extreme 2, jakis swietny blok wodny na cpu, oraz nb i gpu.. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...