Skocz do zawartości
Nive11en

Nive11en WC - Wersja 1.1 [FOTY]

Rekomendowane odpowiedzi

zmontowałem włąśnie taki trójniczek i spraedziłem pod kranem jak to działa, nie chlapie zbytnio, oczywiscie dam rurke z 5 cm zeby sie nie wylewało, tylko chodzi mi o to, czy będzie to dobre odpowietrzenie układu

mogłes dac na poczatek dluzsza rurke ,zeby nie dolewac co kilka sekund wody podczas pierwszego uzupełniania układu . rurke mozesz skrocic jak odpowietrzysz całkowicie układ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby zjarać pompkę? :D nie dziękuję

przecież wtedy pompka zasysałaby ciepłą wodę prosto z bloku

aha, co do tego odpowietrzania, to wszystko poszło dosłownie bosko, wstawiłem w wąż lejek (z kuchni zwędziłem na chwilkę :D) i nalałem wody na zaś, poczekałem z 15 minut i nie ma teraz nawet jednej najmniejszego bąbelka powietrza w wężach, taki sposób odpowietrzania polecam wszystkim ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby zjarać pompkę? :D nie dziękuję

przecież wtedy pompka zasysałaby ciepłą wodę prosto z bloku

aha, co do tego odpowietrzania, to wszystko poszło dosłownie bosko, wstawiłem w wąż lejek (z kuchni zwędziłem na chwilkę :D) i nalałem wody na zaś, poczekałem z 15 minut i nie ma teraz nawet jednej najmniejszego bąbelka powietrza w wężach, taki sposób odpowietrzania polecam wszystkim ! :D

Skąd wyczasnołeś to genialne stwierdzenie rostopi ci się pompka na pewno :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak nawiasem mówiąc to chyba forum się przywiesza, nie? :D

uważam, że jak większość ludzi z WC tak właśnie puszcza wodę przez układ, nie może to być błąd, więc zrobiłem tak jak mi radzili, jak będzie mi się coś przegrzewało, to srpóbuję jakiejś przeróbki, ale na razie komputer na założonym 5 godzin temu nowiutkim WC chodzi bosko (procesor ledwo ciepły, chłodnica letnia :D) - czegóż chcieć więcej :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak nawiasem mówiąc to chyba forum się przywiesza, nie? :D

uważam, że jak większość ludzi z WC tak właśnie puszcza wodę przez układ, nie może to być błąd, więc zrobiłem tak jak mi radzili, jak będzie mi się coś przegrzewało, to srpóbuję jakiejś przeróbki, ale na razie komputer na założonym 5 godzin temu nowiutkim WC chodzi bosko (procesor ledwo ciepły, chłodnica letnia :D) - czegóż chcieć więcej :D:D:D

FC :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przezwyciężając moje lenistwo zdecydowałem się na próbę zamieszczenia paru zdjęć mojego WC. Układ jest że tak powiem standardowy co obrazują poniższe zdjęcia :D (mam nadzieję że będzie je widać)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem temperaturę pompki po 30 minutach pracy, i ma około 22-24*C , więc wolę tak niż zajechać pompkę po miesiącu :D

Jak najbardziej bledne myslenie... :D

ja mam tak juz 3 miesieca :D

A konkretniej tak

POMPA - CHLODNICA - CPU = GPU; NB - ZBIORNIK - POMPA :)

Nic pompce sie nie dzieje :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te oslonki to mi wygladaja na peszele  (rurki) do kabli, prysniete czarnym sprayem . rurki te sa do nabycia po kilkanascie groszy za metr w marketach budowlanych .

arthx

Sa tez czarne - mozna tez dostac na giełdach elektronicznych (np. we wrocku na swiebockim. Podobnie jak rurki termokurczliwe, ok. 3 razy taniej niz w ciastoramie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się te czarne rurki to peszele (są z czarnego plastiku wiec nie trzeba było ich malować :D ). Ja swoje kupiłem na giełdzie RTV w Krakowie od faceta handlującego alarmami samochodowymi. Dałem 10 pln za 5 m (może i przepłaciłem ale w moim mieście były tylko białe). Oczywiście aby nałożyć je na rurki WC musiałem osłonki rozciąć wzdłuż. (peszele miały średnicę wewnętrzną taką samą jak rurki WC zewnętrzną ).

Tak "off topic" to w Ikei za 2 mm takiej przeciętej rurki + 5 opasek zaciskowych trzeba zapłacić 35 pln 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawde mowiac w sklepach OBI, praktiker czy ikea sa najwyzsze ceny. Ale niestety tam jest duzy wybor. ja np nie mam mozliwosci gdzie ndziej kupic rurek, czy pojemnika Obi i pratkier mam do dyspozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nici z tego projektu. Zdecydowalem ze sprzedam Uziela (juz wystawiony http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25955645 ) poniewaz planuje zakupic nowy proc i plyte glowna. Teorytycznie moglbym zachowac jego podstawke i dostac nowy top, ale wole w takim wypdaku kupic caly nowy blok wodny. Mozliwe ze zobaczycie WC Wersja 2.0 za jakis czas.

Jeszcze ostatnie pytanko,

Dołączona grafika

Rozumiem ze to zielone co sie osadza na wezach to sa wlasnie te algi? To znaczy ze te moje lubia pic spirytus :P

Tak powaznie - mysle ze spiryt strasznie szybko paruje jak sie go da do ukladu. Probwalem jak najlepiej uszczelnic odpowietrzacz, ale dalej parowala woda po zmieszaniu z spirytusem. Nastepnym razem kupie specjalny preparat przeciw temu zielonemu swinstwu.

Ale czy to sa napewno te algi? Ten zielony osad jak na zdjeciu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi