Skocz do zawartości
uff...AR

wygaszacz seti uzywajacy klienta tekstowego :)

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy ktos juz cos takiego robil, ale majac chwilke wolnego w pracy wlasnie postanowilem cos takiego napisac. wydaje sie banalne :D

moglbym wrzucic na kilka kompow w pracy i nie powinien sie nikt skapnac 8), a troche ludzi zostawia wlaczone kompy wychodzac z pracy :D

wiem ze mozna wrzucic zeby startowalo z systemem, ale to latwe do zauwazenia.

zwykly wygaszacz seti odpada bo:

1. wyswietla bzdury jakie uzytkownikom tych kompow nie sa potrzebne ;)

2. jest wolniejszy :(

moj wygaszacz to bedzie po prostu czarny ekran. nie bedzie zwracal niczyjej uwagi, ani tracil zasobow :twisted:

w zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. ktos mial problemy z tym windowsowym klientem (z samy klientem bez setispy'a itp). czy jest mozliwe ze on sie wywali / skonczy dzialanie?

2. jakie pliki sa potrzebne klientowi zeby nie pytal sie na poczatku o user'a itd. wystarczy ze bedzie mial user_info.sah i version.sah?

3. chce zmienic zdalnie screensavery na innych kompach, ktos wie gdzie to jest trzymane? rejestr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze zainteresowanie jest, ale z obozu przeciwnego ;)

myslalem ze jeszcze dzisiaj uda sie odpalic test na jednym kompie, ale coz. czasmi trzeba cos w pracy zrobic :( moze przez weekend cos napisze i w poniedzialek wrzuce na jakiegos kompa na testy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedziec sie moze, ale patentu nie sprzedamy ;P

uff...AR:

ad1) afair domyslnie klient textowy konczy dzialanie po przeliczeniu jednostki i chyba trzeba go na nowo odpalac zeby nowa sciagnal i zaczal liczyc, ale nie jestem tego pewien, dawno to sprawdzalem,

ad2) starczy nawet chyba samo user_info.sah, version.sah sie powinno samo stworzyc przy 1 odpaleniu

ad3)

[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]"ScreenSaveTimeOut"="600""ScreenSaveActive"="1""SCRNSAVE.EXE"="C:\\WINDOWS\\System32\\ssstars.scr"
i wszystko jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. klient nie konczy dzialania po przeliczeniu jednostki jesli nie zostanie to podane mu jako argument

2. user_info.sah tez nie powinien byc potrzebny :) jak dobrze pojdzie screensaver sam wpisze odpowiednie konto klientowi. mozna tez tak zrobic zeby za kazdym razem kasowac user_info.sah i zeby go wypelnial. to by zapobieglo niesubordynacji gdyby by ktos nie chcial liczyc na moje konto :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby testy przeszly pomyslnie, juz sie cieszylem, gdy okazalo sie ze jestem skonczonym idiota :lol:

umiescilem wygaszacz i klienta w c:%windowsroot%system32. oczywiscie klient nie moze sobie tam stworzyc plikow sah (konta z ograniczniami) :(

najlepiej gdyby klient byl w jednym miejscu, a mogl skladowac pliki sah w innym, gdzie user ma prawa zapisu. myslalem nad c:Documents and SettingsnazwauserUstawienia lokalneTemp, ale

1. klient nie ma takiej opcji jako argument, na pewno da sie to zrobic bo tak robi bodajze setidriver,

2. takze log bedzie zapisywany w tym katalogu. przy kliku userach korzystajacych z danej stacji, bedzie kilka logow, co utrudni liczenie ile dany komp policzyl jednostek :(

jakis pomysl na inna lokalizacje gdzie wszyscy userzy mogli by zapisywac? (chodzi oczywiscie o wxp/w2k)

wiem ze mozna tworzyc osobny katalog, nadac uprawienia, ale to ma byc jak najmniej ingerencji :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. klient nie ma takiej opcji jako argument, na pewno da sie to zrobic bo tak robi bodajze setidriver,

Jasne, ze sie da. Klient zapisuje swoje pliki w biazacym katalogu, wiec musisz go zmienic zanim odpalisz proces. A najlepiej to podac odpowiedni argument do funkcji, ktrórą odpalasz proces seti, nie wiem czego uzywasz, jesli BCB to ShellExecute jest rozwinieciem WinExec, wlasnie z tymi opcjami, a jak WinAPI to CreateProcess.

jakis pomysl na inna lokalizacje gdzie wszyscy userzy mogli by zapisywac? (chodzi oczywiscie o wxp/w2k)

Hmm.. a cos w c:Documents and SettingsAll Users ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, juz to sprawdzilem.

pisze to w c#'ie i juz sobie poradzilem.

bede trzymal wszystkie pliki sah i loga tam gdzie jest ustawiona zmienna systemowa TEMP, czyli domyslnie wlasnie Documents and settingsuserustawienia lokalnetemp. co do all users to tam sa trzymane ustawinia dla wszystkich userow. sam user nie ma prawa tam nic zmianiac (co swoja droga jest dzikim rozwiazaniem, bo nie moze sobie usunac ikonki z pulpitu jesli ona jest w all userspulpit :lol:)

nie za bardzo mam teraz czas sie tym bawic, kilka programow do napisania do szkoly i wreszcie trzeba zaczac wreszcie pisac prace licencjacka :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...