Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Przeczytałem cały temat odnośnie Newbie i Applebred modach. Wiem że można Durnia przerobić na mobile i z poziomu wina zmienić mnożnik. Z ciekawości pytam sie czy ta nakładka http://allegro.pl/show_item.php?item=23707669 zmieni coś czy to jest nabijanie w butelke. Jak widać w podpisie to jestem w kiepskiej sytuacji bo bawić mnożnikiem z winy nie moge. Może ktoś już to zakupił i może powiedzieć czy działa :?: Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Mam dla Ciebie radę: idź do sklepu "Wszystko po 4 złote" kup kalkulator, rozwal go, wyjmij gumkę łączące płytkę z wyświetlaczem, potnij na kawałki grubości 1mm --> w/g moich obliczen sprzedając je po 10zł/sz zarobisz około ... 400 milimetrów gumki przewodzącej = 400 sztuk @ 1mm 400 x 100zł = 40000zł Mam nadzieję, że odpalisz mi chociaż 10% zysków:D --------------------------------------------------------------------------------- A teraz serio: nie baw się w żadne gumki! Ołówek/lakier przewodzący. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Przeczytałem cały temat odnośnie Newbie i Applebred modach. Wiem że można Durnia przerobić na mobile i z poziomu wina zmienić mnożnik. Z ciekawości pytam sie czy ta nakładka http://allegro.pl/show_item.php?item=23707669 zmieni coś czy to jest nabijanie w butelke. Jak widać w podpisie to jestem w kiepskiej sytuacji bo bawić mnożnikiem z winy nie moge. Może ktoś już to zakupił i może powiedzieć czy działa :?: Z góry dziękiPowinno działać, lecz jak dla mnie nie jest to warte swej ceny... ołówek w domu zapewne masz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Ołówek owszem mam ale z moich informacji wynika że moge durnia przerobic na mobile i z windowsa zmienić mnożnik a to nie jest interesujące. Jeśli da sie jakos odblokować durona 1800 aby można było zmienic mnożnik z BIOSu to co mam zamalować :?: Tylko nie mówcie że L5 i ten 3 od lewej (albo 2 bo sam już nie wiem co przeczytałem) To które mostki zamalowac :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Jeżeli chcesz zmieniać z poziomu BIOSu to musisz połączyć mostki L2, ale o tym jest przyklejony topic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Jackass_Ass gdziś na forum znalazłem że połączenie L2 odblokuje dodatkowe 192 KB casha. Jesteś tego pewny że przy Duronie Applebread da sie tak zrobić :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 To zależy od tygodnia produkcji, jeżeli jest <39 tydzień 2003 (np. MIXIB 0339) to pójdzie, jeżeli późniejszy to masz 0,5%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zaraz zaraz bo sie pogubiłem. Sory ale mam szanse na odblokowaine mnożnika czy casha dodatkowego :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Jeżeli masz zablokowany mnożnik to cache też nie odblokujesz (99,5%). Pozdostaje Ci Mobile-Mod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 No tak ale ten modzik nie chodzi na NForce :? Mam nadzieje że mój dureń jest w tym 0,5% bo jaknie to zrobie mu grafa ołówkiem. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Chyba mnie nie zrozumiałeś, nie tykaj go ołówkiem, bo nie ma po co - mnożnik jest "superlocked" - nie odblokujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 :baranek: Ja wiedziałem, wiedziałem że tak będzie. Czyli do zworki i popędze go na 166*13,5 i wyjdzie na 2242 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Chyba mnie nie zrozumiałeś, nie tykaj go ołówkiem, bo nie ma po co - mnożnik jest "superlocked" - nie odblokujesz.Przecież jeszcze nie ustaliliśmy że jego dureń jest z tygodnia po 39... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Michasiek: skoro ma zablokowany mnożnik to chyba oczywiste że jest po 39 tygodniu, mam rację? Jaro-1: Jak dorzucisz napięcia to powinno pójść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Szczerze to nie wiem czy jest po 39 tygodniu... Nie wpadłem na to aby spojrzeć na naklejke na procku :( Teraz czeka mnie rozkręcanie badziestwa i Odczytanie :wink: Mam nadzieje że w komputroniku nie schodziły zbyt dobrze może mi sie upiekło i mam model przed 39 tygodniem a wtedy :twisted: Będzie ciepło w pokoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Szczerze to nie wiem czy jest po 39 tygodniu... Nie wpadłem na to aby spojrzeć na naklejke na procku :( Teraz czeka mnie rozkręcanie badziestwa i Odczytanie :wink: Mam nadzieje że w komputroniku nie schodziły zbyt dobrze może mi sie upiekło i mam model przed 39 tygodniem a wtedy :twisted: Będzie ciepło w pokoju. Moge mieć zablokowany mnożnik i mieć serie z przed 39 tygodnia. Były takie tylko nieliczne :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Jeżeli masz zablokowany mnożnik to cache też nie odblokujesz (99,5%). Brednie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2004 Brednie Jeżeli jesteś takim znawcą to powiedz które tygodnie/serie są w pełni odblokowane, bo ja miałem w rękach kilka tych Duroników i tylko jeden bodajże 0407 był odblokowany - inne z tej serii były locked. A może tobie się trafiły takie i z doświadczenia to wiesz? A jeśli uważasz, że piszę brednie to zerknij: Który tydzień produkcji? 99,9% procesorów po 0339 ma odcięte wszystkie ustawienia przez konfigurację mostków na laminacie (a więc oznacza to zablokowany mnożnik i brak możliwości uaktywnienia dodatkowego cachu). Niestety miałem kilka nowych procesorów AMD w ręku, więc to co mówię jest bardzo prawdopodobne. Jeśli jednak ten procesor został wyprodukowany wcześniej to wystarczy połączyć wszystkie (zazwyczaj jest tylko jeden) przecięte mostki L2 ołówkiem grafitowym i zabezpieczyć taśmą samoprzylepną te miejsce, by grafit nie "uciekł". Takim to sposobem z powodzeniem odblokowałem Durona 1600 (MIXIB 0337VPMW) oraz Thortona 2200 (AQXEA 0327WPMW) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Panowie małe uaktualnienie tak jak wcześniej powiedziałęm dziś od rana rozkręciłem kompa i spisałem wszystko MIXIB 0342VPMW. Z tego już wiem że mnożnika i caschu nie odblokuje (głupie 3 tygodnie :cry: ) Zna ktos tę serie procków :?: Jak one sie poddają OC :?: A Jeśli chodzi o mostki (podaje od lewej) to jest tak L1 wszystkie połączone L2 4 przecięty L3 1,3,5 przecięty, L5 2,3,4 przeciete, L6 wszystkie połączone, L8 Wszystkie połączone, L9 1,2,3,4 przecięte, L11 2,3,4 przecięte i L12 1 i 2 przecięty. Ma ktoś jakieś pomysły jak przyśpeszyć ten kawałek krzemu :?: Tylki nie piszcie ze podnieść FSB bo to sam wiem 8) Czekam na propozycje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Mam dla Ciebie radę: idź do sklepu "Wszystko po 4 złote" kup kalkulator, rozwal go, wyjmij gumkę łączące płytkę z wyświetlaczem, potnij na kawałki grubości 1mm --> w/g moich obliczen sprzedając je po 10zł/sz zarobisz około ... 400 milimetrów gumki przewodzącej = 400 sztuk @ 1mm 400 x 100zł = 40000zł Mam nadzieję, że odpalisz mi chociaż 10% zysków:D --------------------------------------------------------------------------------- A teraz serio: nie baw się w żadne gumki! Ołówek/lakier przewodzący. powiedz że ta gumka z kalkulatora działa to będziesz wielki 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Tylki nie piszcie ze podnieść FSB bo to sam wiem Skoro wiesz to na co czekasz? :D Kręć go, masz fajną płytkę (też będę ją miał po weekendzie) powinien nieźle polecieć. Pamiętaj o chłodzeniu i o zasilaczu. No pewnie, przecież to gumka przewodząca, możesz nawet miernikiem sprawdzić( a co planujesz rozkręcić itneres? :D :lol: ) No cóż, ale pamiętaj że ołówek B8 jest 4x tańszy od kalkulatora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Tylki nie piszcie ze podnieść FSB bo to sam wiem Skoro wiesz to na co czekasz? :D Kręć go, masz fajną płytkę (też będę ją miał po weekendzie) powinien nieźle polecieć. Pamiętaj o chłodzeniu i o zasilaczu. powiedz że ta gumka z kalkulatora działa to będziesz wielkiNo pewnie, przecież to gumka przewodząca, możesz nawet miernikiem sprawdzić( a co planujesz rozkręcić interes? :D :lol: ) No cóż, ale pamiętaj że ołówek B8 jest 4x tańszy od kalkulatora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 kumpel ma palomino i to sie bardzo przyda 8) tank you chłopie :wink: pozdro 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Dobra jak sprawie sobie Arctic Silver 5 i dokonam małego modzika mojego radiatorka. Okazało sie że w piwnicy mam paste polerską a dziadek ma sprzęt. NIe ma jak lustro na radiatorku a do tego Arctic i będzie mroźnie procowi nawet nie poczuje różnicy :lol: A czeka mnie jeszcze zmiana obudowy (chyba Codegen 6049) A do tego 3 wentyle modzik zasilacza (taki sobie wentyl 120mm zasysający powietrze :wink: ) i jazda :twisted: Troche kasy pójdzie ale czego sie nie robi dla sprzętu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Brednie Jeżeli jesteś takim znawcą to powiedz które tygodnie/serie są w pełni odblokowane, bo ja miałem w rękach kilka tych Duroników i tylko jeden bodajże 0407 był odblokowany - inne z tej serii były locked. A może tobie się trafiły takie i z doświadczenia to wiesz? A jeśli uważasz, że piszę brednie to zerknij: Który tydzień produkcji? 99,9% procesorów po 0339 ma odcięte wszystkie ustawienia przez konfigurację mostków na laminacie (a więc oznacza to zablokowany mnożnik i brak możliwości uaktywnienia dodatkowego cachu). Niestety miałem kilka nowych procesorów AMD w ręku, więc to co mówię jest bardzo prawdopodobne. Jeśli jednak ten procesor został wyprodukowany wcześniej to wystarczy połączyć wszystkie (zazwyczaj jest tylko jeden) przecięte mostki L2 ołówkiem grafitowym i zabezpieczyć taśmą samoprzylepną te miejsce, by grafit nie "uciekł". Takim to sposobem z powodzeniem odblokowałem Durona 1600 (MIXIB 0337VPMW) oraz Thortona 2200 (AQXEA 0327WPMW) Pozdrawiam Widzisz akurat ja tez mialem pare durniow sprzed i po 39 tygodniu i te ktore sie nie odblokowaly byly z dwoma L2 przecietymi (i tez nie wszystkie), wiec pisanie ze 99.9% jest dla mnie bredniami Tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 jaro - napiecie na 1.8V i lecisz do przodu. U mnie też zblokowany, fsb nie wyrabia powyżej 178, ale to może być wina płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...