Skocz do zawartości
DomanR

!!! Czym się różni HUB od SWITCH'a? !!!

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co wiem hub przesyła dane do wszystkich kompów do niego podpiętych a switch tylko do tego który ma je dostać

Dokładnie tak jak kolega wilczek pisze, no swicze to o wiele nowsze rozwiązanie no i sieć się tak nie zapycha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to HUB (koncentrator) rozsyła pakiety do wszystkich komputerów w sieci (bez względu na to, dla którego komputera dany pakiet jest przeznaczony). Powoduje to częste kolizje i szybkie "zapychanie" się sieci.

SWITCH (przełącznik) natomiast rozszyla pakiety bardziej inteligentnie, tzn. tylko do tego komputera, dla którego są one przeznaczone. Dzięki temu generowany ruch w sieci jest znacznie mniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko jak w temacie.

Switch czyli przelacznik, operuje na warstwie fizycznej (2giej w przeciwienskie do routera operujacego na warswie sieciowej).

W duzym uproszczeniu:

- kazda karta sieciowa posiada teoretycznie unikalny adres MAC

- switch posiada tablice uczenia sie mac'ow i uczy sie ze na porcie x jest MAC y i pakiety ethernet do mac'a x kieruje tylko na dany port nie zapychajac innych.

Tanie popularne switche dzialaja w najprostszej metodzie store-and-forward - ich wada jest wprowadzanie opoznien w sieci.

Switche sa niezbedne w przypadku laczenia urzadzen 10 i 100 mbit/s oraz w celu redukcji okna kolizyjnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ich wada jest wprowadzanie opoznien w sieci ...

To co lepiej sprawdzi się w małej lokalnej sieci?

Co dla Ciebie oznacza mala siec? Bo dlamnie mala siec to 50-150 komputerow nie wiem jaka Ty definicje stosujesz

8O Nie no tak do 10 kompów to dla mnie mała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O Nie no tak do 10 kompów to dla mnie mała  :)

Czyli gora 2-3 koncentratory.

Opoznienia tutaj beda minimalne i sugerowal bym sie portfelem.

HUB 8 portow - 80-100 PLN

Switch 170-200 PLN

(ceny *sklepowe* nie hurtowe)

Jesli chcesz miec szybkosc 100 mbit/s to switch - huby 100 mbit/s sa delikatnie mowiac egzotyka, nie mowiac o tym ze wystarczy wlozyc jedno urzadzenie 10 mbit/s i calosc dziala juz z predkoscia 10 mbit/s

Z prostych tanich switchy moge polecic SW-803 Planeta ( w metalowej obudowie - nei mylic pod zadnym pozorem z SW-800 w plastikowej); tudziez noname made in china z Action.

Wystrzegac sie wynalazkow: Surecom

Z kart sieciowych 10/100 do kompletu:

Planet ENW-9503/4 - nie wiem jak w sklepie w hurcie 25 PLN - prosta bez udziwnien, wykonanie poprawne, na jakies 150 sztuk wszystkie byly sprawne out-of-box czego o Surecomach i Mintach powiedziec sie nie dalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Z prostych tanich switchy moge polecic SW-803 Planeta ( w metalowej obudowie - nei mylic pod zadnym pozorem z SW-800 w plastikowej)...

Sieć na pewno miałaby działać na 100MBps. Czy z ta Planetą SW-803 nie chodzi Ci czasem o FSD-803 (bo w Action'ie z SW jest tylko 800)? Piszesz że nie mylić z tym w plastikowej obudowie - rozumiem że w metalowych są lepsze, chociażby ze względu na lepsze odprowadzanie ciepła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie popularne switche dzialaja w najprostszej metodzie store-and-forward - ich wada jest wprowadzanie opoznien w sieci.

Możesz coś więcej napisać o opóźnieniach jakie wprowadzają tanie switche. ( U mnie po 3 tanich Switchach i prawie 400m kabla czas po wpisaniu polecenia "ping" wynosi poniżej 1ms, czy to są te opóźienia ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieć na pewno miałaby działać na 100MBps. Czy z ta Planetą SW-803 nie chodzi Ci czasem o FSD-803 (bo w Action'ie z SW jest tylko 800)? Piszesz że nie mylić z tym w plastikowej obudowie - rozumiem że w metalowych są lepsze, chociażby ze względu na lepsze odprowadzanie ciepła?

Pardon bylo pozno i nie popatrzylem w katalog - w metalowej oprawce mamy FSD-803 w plastikowej SW-800.

Wada SW-800 jest 4 krotnie mniejsza pamiec na adresy MAC - zdarzalo sie u nas ze przy kilkunastu komputerach potrafil swirowac. Rowniez jest mniej odportny na temperatury (akurat u mnie to problem bo switche albo sa w pudelkach w ogrodkach albo na strychach a klimy tam brak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) 

Wada SW-800 jest 4 krotnie mniejsza pamiec na adresy MAC - zdarzalo sie u nas ze przy kilkunastu komputerach potrafil swirowac. Rowniez jest mniej odportny na temperatury (akurat u mnie to problem bo switche albo sa w pudelkach w ogrodkach albo na strychach a klimy tam brak)

Nie wiem skąd wziąłeś te dane, ale z instrukcji obsługi jednoznacznie wynika, że FSD-803 i SW-800 różnią się tylko obudową, oto identyczne parametry obu modeli:

Bufor RAM: 170 pełnych pakietów

Filtrowanie Adresów: do 4K wpisów na urządzenie

Natomiast jeśli chodzi o nagrzewanie się, to mój SW-800 w plastikowej obudowie nagrzewa się nieznacznie (ciepły jest spód obudowy), bardziej nagrzewa się jego zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SW-800 w plastikowej obudowie nagrzewa się nieznacznie (ciepły jest spód obudowy), bardziej nagrzewa się jego zasilacz.

U mnie ten plastikowy grzeje się na max'a, a ten metalowy jest ciepły tylko od spodu. (Może jest to spowodowane tym że plastikowemu "oberwało" się w trakcie burzy (popaliło porty) i coś jeszcze.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd wziąłeś te dane, ale z instrukcji obsługi jednoznacznie wynika, że FSD-803 i SW-800 różnią się tylko obudową, oto identyczne parametry obu modeli:

Wedlug danych dystrybutora SW-800 ma tylko 1K na cache MACów i mniejwiecej by mi sie zgadzalo bo w miejscu gdy SW-800 wariowal FSD-803 sprawdzal sie znakomicie.

Rowniez na ulotce i pudelku producenta wyraznie jest podane 1K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez na ulotce i pudelku producenta wyraznie jest podane 1K

Zwracam honor - faktycznie producent na pudełku napisał MAC Adress Table: 1K-entry/device. Ciekawe skąd wzięła się ta rozbieżność w instrukcji...
Uhm dokladnie nawet pytalem sie w Action i Netline ale tez nie potrafili odpowiedziec na to pytanie ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam Router z wbudowanym SWITCHEM Di-614+.

Podpięte mam 2 kompy i trzeci notebook jako wireless. sieć śmiga

Wiem że moja odpowiedź jest bez sensu i nic nie wnosi do tematu, ale chciałem się pochwalić że mam w chacie dwa kompy i nołtbuka z łajerlesem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam Router z wbudowanym SWITCHEM Di-614+.

Podpięte mam 2 kompy i trzeci notebook jako wireless. sieć śmiga

Wiem że moja odpowiedź jest bez sensu i nic nie wnosi do tematu, ale chciałem się pochwalić że mam w chacie dwa kompy i nołtbuka z łajerlesem :D

O geezzzzzzzz czy michalak nie doszedl do siebie po sylwestrze ?

A juz tyle czasu minelo :(

Poza tym od kiedy Picolo ma procenty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...