Skocz do zawartości
Gość

Slack: Problem z dzwiekiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie chcialem zaznaczyc ze moja przygoda z linuxem trwa ok tygodnia :)

Pracuje (przynajmniej proboje) na Slackware 9.1 jaderko 2.4.22 plyta via kt266a no i sb128. Otoz na podanej konfiguracji nie mam dzwieku, wydaje mi sie ze system probje wykorzystac ac97 (ktorego ja bym nie chcial wykorzystywac) czego efektem jest totalna cisza. Moje pytanie czy jest mozliwosc bez kompilacji jadra zmuszenie slacka do pracy z sb128 ???

Jeszcze pare informacji ktore moze wam beda potrzebne.

lsmode:

Module                  Size  Used by    Not taintedsnd-pcm-oss            37252   0 snd-mixer-oss          11992   0  [snd-pcm-oss]printer                 7040   0  (unused)8139too                15240   1 mii                     2304   0  [8139too]crc32                   2880   0  [8139too]snd-ens1371            11596   0 gameport                1452   0  [snd-ens1371]snd-pcm                55904   0  [snd-pcm-oss snd-ens1371]snd-timer              13252   0  [snd-pcm]snd-page-alloc          6004   0  [snd-pcm]snd-rawmidi            12512   0  [snd-ens1371]snd-seq-device          3920   0  [snd-rawmidi]snd-ac97-codec         37240   0  [snd-ens1371]snd                    27460   0  [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-ens1371 snd-pcm snd-timer snd-rawmidi snd-seq-device snd-ac97-codec]soundcore               3332   6  [snd]uhci                   24496   0  (unused)usbcore                58400   1  [printer uhci]pcmcia_core            40032   0 ide-scsi                9424   0 agpgart                39576   0  (unused)

modinfo:

filename:    /lib/modules/2.4.22/kernel/drivers/sound/sound.o.gzdescription: "OSS Sound subsystem"author:      "Hannu Savolainen, et al."license:     "GPL"parm:        dmabuf intparm:        dmabug int

Jesli by ktos bym w stanie pomoc to prosze o wyjasnienie jak dla osoby kompletnie nieznajacej linuxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowales alsaconf ?

He no nie probowalem bo nawet nie wiedzialem ze takie cos istnieje :) Wielkie dzieki, teraz jeszcze tylko mplayer i o windowsie mozna zapomniec :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja rpobowalem alsaconf i qpsko GRR

przed reinstalacja z jadrem 2.4.23 bylo spoko, teraz resinstlacja, jadro 2.6.5 i qpa

niby wkompilowalem: Intel i8x0/MX440, SiS 7012; Ali 5455; NForce Audio; AMD768/8111 (SND_INTEL8X0)

ale nic z tego :(

aha mam dziwekowke zintegrowana do Epoxa 8rda+ (nForce2)

dystrybucja: Slackware 9.1 linux:2.6.5 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie, z ALSA wrzucana w jajo sa same problemy, szczegolnie pod KDE 3.2 (przynajmniej ja mialem ;)). Dlatego proponuje zrobic co nastepuje:

1. wywalic ALSE i OSS calkiem z jadra. Zrekompilowac, zainstalowac jadro ;]

2. wywalic paczki alsa-driver, alsa-utils, alsa-oss i alsa-lib (removepkg ;) )

3. sciagnac najnowszy alsa-druver, alsa-lib, alsa-oss i alsa-utils i zainstalowac w takiej kolejnosci

4. odpalic alsaconf

5. alsamixer, alsactl store ;)

6. zapamietac, ze przy kazdej zmianie z modulami w jaju, nalezy w katalogu alsy zrobic make install ;)

U mnie pomoglo. Mozesz miec jeszcze czasami problemi z XMMS, gdyby tak bylo, zainstaluj te wtyczke i jako output wybierz arts.

Milej zabawy :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, jak sie spotkamy w Rzeszowie to ci piwo kupie :P no hcyba ze sie na agh dostane :)

heh nawet nie wiesz jak sie uciesyzlem slyszac dzwiek powitalny kde 3.1.4 :) zwlaszcze juz krowiasta fedore chcialem instalowac :/

ehh cos mi zadania nie ide :)

ale jeszcze z 2h :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie :/

http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/27 - probowalem zgodnie z tym, ale tez qpa

a jak tutaj zmienic na users (z root):

crw-rw--w- 1 root sys 14, 20 Aug 29 2003 audio1

crw-rw--w- 1 root sys 14, 36 Aug 29 2003 audio2

crw-rw--w- 1 root sys 14, 52 Aug 29 2003 audio3

crw-rw---- 1 root uucp 5, 78 Jul 18 1994 cua14

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi