Skocz do zawartości
virtuomaniak

Radek 9800 PRO i strasznie maly wynik w 3d marku

Rekomendowane odpowiedzi

Odinstaluj stare stery, uruchom kompa w trybie awaryjnym (przy starcie trzymaj F8 ), uzyj Driver Cleanera w celu usuniecia pozostalosci po starych sterach, uruchom ponownie kompa, zainstaluj Omegi (ja polecam 2.5.22).

Uruchom 3d Marka, ustaw wszystkie wlasciwosci na DEFAULT i sproboj. Powinno byc dobrze.

Jesli nie to znaczy ze jest to problem ze sprzetem. Moze karta uszkodzona?

Najlepiej po tescie opublikuj wyniki na stronie FutureMark i podaj link - zobaczymy jak to wyglada.

Wynik przy tej karcie powinien oscylowac w granicach 5700 - 6100 pkt - oczywiscie 3dmark03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz czy masz AA i Anizo powylaczane, jakie stery?

Co to jest te AA i Anizo??

Troche glupie pytanie ale Radeona mam po raz pierwszy

lol aa- antialiasing (tak sie pisze??) czyli wygladzanie krawedzi (schodki itd)

anizo - filtrowanie anizotropowe - zwieksza ze tak powiem ostrosc obrazu

oba w catalystach siedza sobie w zakladkach od opengl i directx :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa - antialiasing

anizo - filtrowanie anizostropowe

obydwa wyostrzaja obiekty, wysoka jakosc ale mniejsza wydajnosc i jesli masz wlaczone to masz mniejszy wynik a jak masz wylaczony to powinnienes / musisz miec wiekszy

:arrow: wylacz aa i anizo, synchronizacje pionowa zrob testa 3dmarkiem i zdaj rezultat z tego spotkania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3dmark01 to jakas lipa u ciebie jak moze byc na takiej grafie 10,5k nie wiem dokladnie ile powinno byc ale 14000pkt to powinno byc na 100%

A jak ci chodza inne gierki?

moze to glupie ale moze masz jakies antywirusy, i inne badziewia powlanczane?

Jesli bys mial wlonczone aa i anizo to w 2k3 byl by duzo mniejszy wynik.

Jak ktos ma radka to moze by wylumaczyl virtuomaniakowi jak wylaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest, ale jak wylacze to musze cos tam poustawiac a ja nie wiem jak <zawstydzony>

daj scren jak to wyglada

OpenGL Direct3D

Czestotliwosc taktowania (wydaje mi sie ze mala jak na PRO

taktowanie

Tez nie wiem czemu po zainstalowaniu tych sterow przestala mi dzialac karta TV AVer Media studio 303 :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby wszystko ok :|

A wyłącz synchronizację poziomą (pasek w lewo na maksa, drugie od dołu). Popatrz na mój wynik. A gdzie mojemu Radkowi do Twojego...

TVTuner zainstaluj jeszcze raz. Tak się zdaża. Być może to wina karty. Czy była testowana na innym kompie w 3d Marku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie poprawilo

3D mark 2001 10494

3D mark 2004 5235

Ale niestety podczas grania w Live For Speed czy NFSU sie przycina :|

To nadal jak na tę karte wyniki do duszy.

Moze wez karte do kumpla jakiegos i sprawdz u niego na innym kompie czy tez bedzie tak samo.

Jeszcze jedno. Sciagnij sobie BIOS od Herculesa 9800 PRO i go wgraj.

Z doswiadczenia wiem ze rozne BIOSy tego samego modelu, ale innej firmy daja rozne wyniki. Na moim Radku roznica w biosach od pro byla nawet o 300 3d markow 03.

Uzyles Driver Cleanera?

Co do NFSU, mi tez czasem przytnie, ale to wina silnika gry, nawet na 9800XT przycina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa tylko ze nie mam gdzie przetestowac :|

Nic mi nie mowcie o reklamacji :| oddalem tego co mam w podpisie poniewaz sie z chajcala, doplacilem 350zl i dostalem ta. Znowu mam reklamowac i czekac ok 3-4 tygodni :[

Musze cos zle ustawiac :|

Nigdy wczesniej nie mialem doczynienia z radkami i moze jakies glupiej opcji nie odznaczylem? np teraz odznaczylem VPU Recover i grafika w grach sie poprawila ale jeszcze troszke sie przycina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pozostaje Ci ostateczne wyjscie jak nic nie pomoze. Przeinstaluj od nowa Windowsa. I na "czystego" zainstaluj wszystkie sterowniki. Oczywiscie zanim zainstalujesz sterowniki grafy zainstaluj DX9.

Zapusc 3d marka i powiedz czy cos sie zmienilo.

PS. Ale warto jeszcze z Biosem sprobowac. Apropo jakiej firmy masz tego Radka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa tylko ze nie mam gdzie przetestowac :|

Nic mi nie mowcie o reklamacji :| oddalem tego co mam w podpisie poniewaz sie z chajcala, doplacilem 350zl i dostalem ta. Znowu mam reklamowac i czekac ok 3-4 tygodni :[

Musze cos zle ustawiac :|  

Nigdy wczesniej nie mialem doczynienia z radkami i moze jakies glupiej opcji nie odznaczylem? np teraz odznaczylem VPU Recover i grafika w grach sie poprawila ale jeszcze troszke sie przycina.

hmm, ile masz przydzielone ramu w biosie do agp, funkcja agp aparature size ??

ustaw 128 mega w windzie zobacz tez jakims programem jakie masz agp ustawione, powinno byc albo x4 albo x8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi