Skocz do zawartości
trawnik4

5900XT czy 9800SE@9800

Rekomendowane odpowiedzi

heh, nie pakujcie sie w nvidie lepiej w giefa zainwestowac, ja teraz sie przesiadlem z giefa 4200 na 9500@9500pro i jest od razu poprawa nie tylko jakosci ale przedewszystkim szybkosci, nie mowiac o tym ze wszystkie giefy poza nv40 maja skopane pixel i vertex shadery co powoduje wyraznie gorsze efekty w gierach i spadek wydajnosci, ihmo lepiej bierz radka 9800 pro albo se ktore sie moduje na pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazaj tylko na te przerobki: testowalem ostatnio w sklepie i na 18 9800SE przerobilo sie tylko 4 :)

no jasne ze ma uwazac ale jak juz kupujesz 9800se to chyba testujesz czy idzie na pro jezeli wymagasz od tej karty tego, na allegro duzo wyselekcjonowanych kart jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej opłaca się GeForce FX 5900XT. Polecam Leadteka bo ma pamiątki 2,2ns. A jeśli chodzi o przerobienie to możesz sobie zrobic to samo z Tym GeForcem :wink: Wystarczy wgrać bios od szybszego modelu. Chodzi na 100% a nie jak w przypadku ATI niektóre modele :? ATI blokuje potoki i co za tym idzie nie masz pewności czy bedą działać bez artefaktów a NVidia obniża tylko taktowania. A tak sie składa że niektórzy producenci (Leadtek, Gainward) dają lepsze pamieci (szybsze o niższym czasie dostępu) i chipy które są bardziej podatne na OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej opłaca się GeForce FX 5900XT. Polecam Leadteka bo ma pamiątki 2,2ns. A jeśli chodzi o przerobienie to możesz sobie zrobic to samo z Tym GeForcem  :wink: Wystarczy wgrać bios od szybszego modelu. Chodzi na 100% a nie jak w przypadku ATI niektóre modele  :?  ATI blokuje potoki i co za tym idzie nie masz pewności czy bedą działać bez artefaktów a NVidia obniża tylko taktowania. A tak sie składa że niektórzy producenci (Leadtek, Gainward) dają lepsze pamieci (szybsze o niższym czasie dostępu) i chipy które są bardziej podatne na OC.

lol co ty gadasz, ten gief xt to porazka w directx 9.0 juz moj 9500@pro jest szybszy i ma lepszy obraz, jak juz sie zdecydujesz na karte 9800se to przetestuj kilka karta w sklepie pod katem odblokowywania potokow i zobacz czy na pewno sa pamieci 256 bit, na allegro jest mnostwo radkow 9800se modujacych sie na 9800pro w cenie okolo 890 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary posłuchaj sie starych wyjadaczy i wszystkie FX sa do bani sam miałem NV przez trzy lata gf2,gf2 ti,GF3Ti200,GF4TI4200 iGfTI4600 wszystkie te karty były bardzo dobre i wszystkie miałem i byłem bardzo zadowolony i moj 9500@pro@350-620 jest szybszy nawet od TI4600 w DX 81 a co dopiero w dx90 ok x2 . FX jest bardzo nie udaną kostrukcja NV i dlatego jej nikomu nie polecam , Jesli chcesz 9800se@pro to jest to bardzo trafny wybor i FX XT sobie podaruj , nawet jak poleci na 5900 albo 5950 to i tak w najnowszych gierkach bedzie mniej wydajna od 9800pro . a po drugie tego 9800se@pro zawsze szybko sprzedaz a XT jak wyjdzie ich cienka wydajnosc w DX90 to stanieja i ludzie beda je kupowac za marne pieniadze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej opłaca się GeForce FX 5900XT. Polecam Leadteka bo ma pamiątki 2,2ns. A jeśli chodzi o przerobienie to możesz sobie zrobic to samo z Tym GeForcem  :wink: Wystarczy wgrać bios od szybszego modelu. Chodzi na 100% a nie jak w przypadku ATI niektóre modele  :?  ATI blokuje potoki i co za tym idzie nie masz pewności czy bedą działać bez artefaktów a NVidia obniża tylko taktowania. A tak sie składa że niektórzy producenci (Leadtek, Gainward) dają lepsze pamieci (szybsze o niższym czasie dostępu) i chipy które są bardziej podatne na OC.

weź no się łaskawie rozpędź i walnij łepetyna w mur nastepnie rzuć się na plecy i zaklaskaj uszami poczym wyjdz zamknij obore i nie wracaj . co za :lol: :wink: :evil: 8O , wszystkie grafy FX to strata kasy.. dla kazdego fxa znajdzie sie odpowiednik ati ktory nie dosc ze jesttanszy to w 3TTzdy wydajniejszy .. birz 9800SE@albo jakiegos 9700 wzwyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej opłaca się GeForce FX 5900XT. Polecam Leadteka bo ma pamiątki 2,2ns. A jeśli chodzi o przerobienie to możesz sobie zrobic to samo z Tym GeForcem  :wink: Wystarczy wgrać bios od szybszego modelu. Chodzi na 100% a nie jak w przypadku ATI niektóre modele  :?  ATI blokuje potoki i co za tym idzie nie masz pewności czy bedą działać bez artefaktów a NVidia obniża tylko taktowania. A tak sie składa że niektórzy producenci (Leadtek, Gainward) dają lepsze pamieci (szybsze o niższym czasie dostępu) i chipy które są bardziej podatne na OC.

lol co ty gadasz, ten gief xt to porazka w directx 9.0 juz moj 9500@pro jest szybszy i ma lepszy obraz, jak juz sie zdecydujesz na karte 9800se to przetestuj kilka karta w sklepie pod katem odblokowywania potokow i zobacz czy na pewno sa pamieci 256 bit, na allegro jest mnostwo radkow 9800se modujacych sie na 9800pro w cenie okolo 890 zl
hehehe

ciekawe, bo ja mam prawie 6 tyś. na moim sprzęcie, a ty ile możesz mieć na r9500pro - 4 tyś. góra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, tylko, że on ostro podkręcił grafę, w dodatku procek też ma wysokie taktowanie

a ja mam axp1700 na 2400+, w dodatku jeszcze nie robiłem reinstalki Windy, więc po reinstalce wynik powinien się zwiększyć (na jednym systemie bez wymiany miałem s3 trio, r9500, gf4 ti i teraz gf fx 5900xt - nieco bałaganu :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Ale ja nie porównywałem. Odniosłem się tylko do kawałka Twojej wypowiedzi:

a ty ile możesz mieć na r9500pro - 4 tyś. góra

Ja miałem na Athlonie@Duron(zepsute L2cache) 4,5k, więc "4 tys. góra" to przesadzone stwierdzenie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie witam czyli lepiej się zdecydować na -

Radeon 9800 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX

Bo miałem się zdecydować na-

GeForceFX 5900 XT Gainward Ultra/1100 TV/DVI Golden Sample

To którą wybrać ,bo różnica w cenie jest tylko 100zł.

DZIĘKI.

POZDRAWIAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sapphire 9800se 325/275@400/310 8 potoków na P4 3.0HT - 5900 3dm2k3

winter porównaj taktowania ze swoją kartą

Prawda jest taka, że R300-350 to układ który pogrążył nVidię, że o jakości obrazu nie wspomnę. Wałki z PS2.0 u NV to już fakt. Podobnie jak coraz bardziej prawdopodobne wałki z PS3.0 w nowym NV40. Optymalizacje sterowników pod benchmarki itp. Gdyby miała jeszcze ceny odpowiednio niższe od ati. A tak płaci się dziś za "kompatybilną" markę debilne ceny dostajac w zamian "niekompatybilny" bubel. Nie dziwię się uzytkownikom NV, że bronia swoich kart rekami i nogami. Ale nie wpuszczajcie w kanał ludzi, którzy teraz maja dokonać wyboru. W tym momencie nVidia jest deko w tyle za Ati. Może jak Ati wypusci w maju lipę (w co nie bardzo wierzę) sytuacja się zmieni diametralnie, ale wśród dzisiejszych kart NV nie ma czym powalczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupić a w zasadzie wymienić karte grafiki na nową ponieważ obecna się rozwaliła :(. I główne pytanie to jaką kartę wybrać? Radeona 9800SE czy Geforca 5900XT? Bo z jednej strony wziąłbym GeForca ze względu na jego kompatybilność, no ale znowu co do wydajności Radzia nie mam pewności. Jakbyście mogli poradzić bo tu w tym temacie są różne opinie. A i jakiej firmy wziąć kartę jeśli to by był Radeon bo Herculesik All IN Wonder to z deka drogi jest. Co myślicie o Sapphire?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he dobry przyklad jak sie robi ludziom wode z mozg. Carkon zaspany jestes czy co? Ten radek jest NIEPODKRECONY. Jakbys porownal podkreconego radka z tym fx`em modowanym to zjadlby go o kilanascie fps na kazdym tescie. Juz nie mowie jaka roznica by byla w 3dmarku , strzelam ze conajmniej 1200 markow ;) Dodatkowo radek ma 256 ramu wiec 1600x32 z aa bylaby juz roznica kolosalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he dobry przyklad jak sie robi ludziom wode z mozg. Carkon zaspany jestes czy co? Ten radek jest NIEPODKRECONY. Jakbys porownal podkreconego radka z tym fx`em modowanym  to zjadlby go o kilanascie fps na kazdym tescie. Juz nie mowie jaka roznica by byla w 3dmarku , strzelam ze conajmniej 1200 markow ;) Dodatkowo radek ma 256 ramu wiec 1600x32 z aa  bylaby juz roznica kolosalna.

No wiesz być może Radek 9800XT podkręcony by pobił GeForca, ale czy Radek 9800SE@9800 to szczerze wątpię :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile <span style="color:red;">[ciach!]</span>a w osatnim miesiącu było pytań FX5900XT czy 9700/9800SE@9800, można się pochlastać, taki www.benchmark.pl czy inne [ciach!]o robi ludzią wode z mózgu. Nie wiem, może na forum karty graficzne powinno się przykleić temat, "FX5900XT czy 9700/9800SE@9800??" w którym czcionką 80 albo i większą było by napisane że

OCZYWIŚCIE ŻE <span style="color:red;">[ciach!]</span>A R9700/9800SE@9800 - RADEON!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi