The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 czy moglby mi taki czlowiek wkleic zawartosc swojego etc/lilo.conf?, jesli nie bylo modyfikowane potrzebne mi wlasnie lilo jakie tworzy sie zaraz po instalacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 # LILO configuration file# generated by 'liloconfig'## Start LILO global sectionboot = /dev/hdb#compact # faster, but won't work on all systems.prompttimeout = 300# Normal VGA console#vga = normal# VESA framebuffer console @ 1024x768x64k# vga=791#VESA framebuffer console @ 1024x768x32k#vga=790# VESA framebuffer console @ 1024x768x256# vga=773# VESA framebuffer console @ 800x600x64k# vga=788#VESA framebuffer console @ 800x600x32k#vga=787# VESA framebuffer console @ 800x600x256 vga=771# VESA framebuffer console @ 640x480x64k# vga=785# VESA framebuffer console @ 640x480x32k# vga=784# VESA framebuffer console @ 640x480x256# vga=769# ramdisk = 0 # paranoia setting# End LILO global section# Linux bootable partition config beginsimage = /boot/vmlinuz root = /dev/hdb3 label = Linux read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking# Linux bootable partition config ends#image = /boot/bzImage# root =/dev/hdb3# label = test# read-only # DOS bootable partition config beginsother = /dev/hdb1 label = Windows# map-drive = 0x80# to = 0x81# map-drive = 0x81# to = 0x80 table = /dev/hdb# DOS bootable partition config ends Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 mam pytanie - jak zaladowac lilo do MBR spoza linuksa ? :/ bo normalnie wpisuje sie w konsoli: lilo, a teraz swoje lilo edytowalem i chcialem zeby bylo nowe a nie stare i chce je jakos zaladowac... ktos wie jak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Momento, non capisto. Po edycji lilo.conf wpisujesz lilo i po sprawie. Chyba, ze wywalilo ci lilo calkiem i nie mozesz sie dostac do linuxa - wtedy zbootuj swoja dystrybucje z CD instalacyjnego, albo uzyj loadlin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 oj mistrzu :) ja tak wlasnie zrobilem edytowalem lilo poprzez knoppixa i teraz pragne zaladowac lilo do mbr, normalnie bym wpisywal: lilo, a z knoppixa to wlasnie nie wiem jak zrobic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 aaaa... to mow, ze uzywales innej plytki ;) Tez sie da zrobic, odpalasz knoppixa, edytujesz lilo slackowe (np. w /mnt/etc/lilo.conf). Potem robisz: rm -rf /etc/lilo.confln -s /mnt/etc/lilo.conf /etc/lilo.conflilo I zaladuje Ci Twoje slackowe lilo. Chyba ze dalej cos nie rozumiem ;) Jestem po 5ciu godzinach nauki kosmicznej matematyki, 2+2 sprawia mi juz problemy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 no ja juz mam to lilo.conf zedytowane :) tylko chce zaladowac do MBR, nie wiem jak to zrobic z innej plytki :/ btw. ja dopiero siadam do matmy:p - ale tej przyziemnej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Bierzesz to lilo.conf, ktore masz na dyskietce, plytce, whatever... i wgrywasz je do katalogu /etc w knoppixie (kasujac stare). Potem wpisujesz lilo i wsio powinno dzialac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 hmm no tak, zaraz sprawdze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 read-only file system kur... lilo nie ma w ramdisku edit: ok udsalo sie, napisze jak tego dokonalem (przy pomocy kolegi :P): a wiec na poczatku odpalilem knoppixa (automatycznie sie zamontowaly dyski), PPM na partycji z linuksem i zmieniamy read-write permissions (czy jakos tak, to robimy w X) potem wchodzimy do konsoli root-a, nastepnie odszukujemy nasze go zwalonego pliku (/etc/lilo.conf) , moza w sumie w konsoli wpisac: kwrite /etc/lilo.conf zeby to w X edytowac, ale mozna tez za pomoca vim-a, jak juz edytujemy i zpaiszemy lilo conf to restartnijmy sobie kompa po restartcie (dalej startujemy z plytki z knoppixem) montujemy nasz dysk z linuksem (zalozmy ze jest to hda6): mount /dev/hda6 /mnt (to jest przyklad) nastepnie: chroot /mnt i jestesmy juz na anszym linuksiku :) nie na knoppixie, tylko podpielismy sie pod konsole naszego starego systemu, ktory ma problemy z lilo, teraz tylko wpiszemy:lilo i dziala :D aha musimy samodzielnie zamontowac dyski a nie korzystac z fstab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 lilo -C /sciezka/do/pliku/lilo.confPrzypomnialo mi sie przy okazji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 nie skomentuje tego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Mowilem, ze jestem zmeczony ;) Ale przynajmniej kolos mi (mam nadzieje) dobrze poszedl :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 no to gratz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...