rajder Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Kupilem wczoraj w sklepie internetowym dysk twardy : Hitachi DeskStar 7K250 80 GB. Niestety nie dostalem do niego zadnej karty gwarancyjnej, a tylko fakture vat. W sklepie mowia, ze w razie awarii dysku mam im go odeslac. Slyszalem, ze Hitachi-IBM daje tzw. gwarancje producenta, ktora dolaczana jest do dysku (w formie karty gwarancyjnej) i umozliwia bezposrednia naprawe w duzej sieci punktow serwisowych, ktorej wykaz jest dolaczony do karty gwarancyjnej. Czy w takim razie powinienem domagac sie od sklepu aby przeslal mi karte, czy wszystko jest ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Jeżeli nie zaoferowali Ci gwarancji - to nie ma obowiązku jej udzielania. Inna sprawa, jak na to może zapatrywać się przedstawiciel danej firmy na nasza dziwna kraj - najlepiej jego o to zapytaj. Tak czy inaczej sprzedawca odpowiada za zgodność towaru z umową, wielu sprzedawców podzespołów komputerowych uznaje też za gwarancję sticker. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Jeżeli nie zaoferowali Ci gwarancji - to nie ma obowiązku jej udzielania.tiaaaa.. jestes tego pewien? od kiedy tak jest 8O tu mozesz poczytac sobie wszystko, dowod zakupu wystarczy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Tak, jestem pewien. Gdzie w artykule, do którego linka podałeś jest mowa o obowiązku udzielania gwarancji?? Pisałem, że SPRZEDAWCA (nie mylić z gwarantem) odpowiada za zgodność towaru z umową. Nikt nie ma ustawowego obowiązku udzielania gwarancji. Co innego, jak do tego podejdzie przedstawiciel danej marki na kraj (w końcu brak gwarancji wprywa negatywnie na image marki - ale nie jest to łamanie prawa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...