Tomer Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Ktora z tych kart wybrac (i dlaczego) ? Gainward GeForce 4 PP Pro/450 (64MB TV) Dream GeForce4 MX440 (64MB TV) A moze polecacie cos innego w cenie powiedzmy +- 400zl. ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Cytat Ktora z tych kart wybrac (i dlaczego) ? Gainward GeForce 4 PP Pro/450 (64MB TV) Dream GeForce4 MX440 (64MB TV) A moze polecacie cos innego w cenie powiedzmy +- 400zl. ? gf4 mx to przezytek dodaj 150 +/- i kup radeona 9000 pro-chodzi napewno lepiej sprawdz na sieci cze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartix Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Ja bym kupil Gainward PP 650 XP ( czyli Gf 4 4200). A nie bawilbym sie w Radeona 9000 bo to okrojona (czyt.wolniejsza) wersja radeona 8500. Do tego wiem ze sa pewne problemy (artefakty w nieORT: ORT: ORT: kturych grach) ze sterownikami Catalist dla Radeonka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Cytat Ja bym kupil Gainward PP 650 XP ( czyli Gf 4 4200). A nie bawilbym sie w Radeona 9000 bo to okrojona (czyt.wolniejsza) wersja radeona 8500. Do tego wiem ze sa pewne problemy (artefakty w nieORT: ORT: ORT: kturych grach) ze sterownikami Catalist dla Radeonka.a w ktorych jesli mozna wiedziec i co wiesz wiecej o tej karcie bo zamierzam ja kupic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Ktora z tych kart wybrac (i dlaczego) ? Gainward GeForce 4 PP Pro/450 (64MB TV) Dream GeForce4 MX440 (64MB TV) A moze polecacie cos innego w cenie powiedzmy +- 400zl. ? Zadna z nich za ch#$%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 wg mnie jesli juz musisz wybierac miedzy tymi dwoma kartami ( gf4mx440 shit) to lepszy jest Gainward bo wiadomo Gainward to Gainward a z tymi Dream to różnie jest ale ogólnie mówiąc na tle innych kart to mx440 to nic ciekawego ale jesli nie starcza ci funduszy no to niestety trzeba kupowac cos takiego. w porownaniu do tego mx-a co masz na pewno odczujesz poprawe ale nic nie zyskasz jesli chodzi o nowe efekty bo po prostu mx440 to rozwinięta seria mx-ow tych z gf2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Ktora z tych kart wybrac (i dlaczego) ? Gainward GeForce 4 PP Pro/450 (64MB TV) Dream GeForce4 MX440 (64MB TV) A moze polecacie cos innego w cenie powiedzmy +- 400zl. ? Chłopcze za 369 zł netto kupisz GeForce 3 Ti200 64 MB TV - nowego ! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Ktora z tych kart wybrac (i dlaczego) ? Gainward GeForce 4 PP Pro/450 (64MB TV) Dream GeForce4 MX440 (64MB TV) A moze polecacie cos innego w cenie powiedzmy +- 400zl. ? Dodaj Palit GF3 Ti 200 do ankiety ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat poszukaj w archiwum tutaj na stronce artykulu o radeonach 9000 ze jest to cos w stylu GF 4 MX a pelny GF4 czyli poprostu sciema wiec lepiej zanim kupisz ta karte przemysl to i nei sugeruj sie ze jest to wieksza liczba ----> 9000 Poważnie się zastanów zanim go zniechęcisz do Radeon'a 9000. W testach czasami wychodzi lepiej od 8500 !! Podobnie jak Kaeresowi sugeruję Ci przeczytanie testów np. www.tomshardware.pl Różnica między obcięciem GF4Ti na GF4MX, a R8500 na R9000 jest zasadnicza. GF4MX zostało jakby sztucznie podkręconym GF2MX (stąd wg. mnie najlepsza nazwa na tą kartę to GF2.5MX). Nie oferuje Pixel Shadar'e więc część nowoczesnych gier odpada. Pozatym przepustowość pamięci na GF4MX jest tragiczna i sztucznie zdławiona. Radeon 9000 jest pełnoprawnym Radeon'em, posiada pełną zgodność z DX8 (8.1) w przeciwieństwie do GF4MX (zgodność tylko z DX7 !!). Została w nim tylko obcięta jednostka texturująca. Dwukrotna strata wydajności jest widoczna tylko w czysto sysntetycznym benchmarku Fill Rate (3DMark2001SE). W reszcie testów, gier wydajność jest trochę niższa od Radeon'a 8500. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Jak juz musze wybierac z tych to Gainward Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 R9000 kijem bym nie tknal. Wofek prawi dobrze. Za mniej kasy masz lepsza karte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat R9000 kijem bym nie tknal. Wofek prawi dobrze. Za mniej kasy masz lepsza karte. Czemu? Poczytaj testy zanim coś napiszesz. Zapraszam na www.tomshardware.pl za 400zł to faktycznie najlpszym wyborem jest GF3Ti, ale jeżeli Cię stać to bierz Radeon'a 9000. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat R9000 kijem bym nie tknal. Wofek prawi dobrze. Za mniej kasy masz lepsza karte.po 1 - bym polemizowal - zwykly R9000 kosztuje na tym samym poziomie PowerColor Radeon9000 po 2 - z ta lepszoscia tez nie jest tak do konca - "dobrze" wykonany klon ATI generuje obraz o jakim Nvidia moze tylko pomazyc - ostrosc, nasycenie kolorow, ... :cool: po 3 - R9000PRO wypada na poziomie GF3Ti200 - poczekaj az ATI zoptymalizuje sterowniki pod najpolpularniejsze benchmarki (jak to robi Nvidia :x ) to wyniki jeszcze sie poprawia po 4 - IMHO ceny R9000 powinny spasc jak z magazynow znikna starsze wersje ATI (7500 a przedewszystkim 8500) bo jakby w tej chwili byly niskie to nikt by nie kupowal 2x drozszego R8500 dla wydajnosci wiekszej o jakies 25% (vs. R9000PRO) po 5 - kazda karta bedzie lepsza niz GF4MX (brak obslugi DX 8.x) - ktos moze powiedziec ze mu nie jest potrzebna lepsza karta - wtedy polecam "dobrego" klona R7500/7500LE na DDR - wydajnosc zblizona a jakosc generowanego obrazu niedostepna dla konkurencji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Cytat R9000 kijem bym nie tknal. Wofek prawi dobrze. Za mniej kasy masz lepsza karte.po 1 - bym polemizowal - zwykly R9000 kosztuje na tym samym poziomie PowerColor Radeon9000 po 2 - z ta lepszoscia tez nie jest tak do konca - "dobrze" wykonany klon ATI generuje obraz o jakim Nvidia moze tylko pomazyc - ostrosc, nasycenie kolorow, ... :cool: po 3 - R9000PRO wypada na poziomie GF3Ti200 - poczekaj az ATI zoptymalizuje sterowniki pod najpolpularniejsze benchmarki (jak to robi Nvidia :x ) to wyniki jeszcze sie poprawia po 4 - IMHO ceny R9000 powinny spasc jak z magazynow znikna starsze wersje ATI (7500 a przedewszystkim 8500) bo jakby w tej chwili byly niskie to nikt by nie kupowal 2x drozszego R8500 dla wydajnosci wiekszej o jakies 25% (vs. R9000PRO) po 5 - kazda karta bedzie lepsza niz GF4MX (brak obslugi DX 8.x) - ktos moze powiedziec ze mu nie jest potrzebna lepsza karta - wtedy polecam "dobrego" klona R7500/7500LE na DDR - wydajnosc zblizona a jakosc generowanego obrazu niedostepna dla konkurencji GF3Ti200 możesz przekręcić do wartosci taktowania jakie oferuje GF3Ti500 ! Dzięki takiemu zabiegowi osiągasz wydajnosć porównywalną z Radeonem 8500 ( a 8500LE nawet nie wspomne ) ! W przypadku NVIDI masz pewnosć kompatybilnosci i tego, że masz duuużo niższe prawdopodobieństwo natknięcia sią na tzw. "klona" u których nie zawsze jest dobrze z jakoscią karty i osiągami o mozliwościach OC nie wspominając ! Radeon 9000 jest wolniejszy od Radeon'a 8500 a co za tym idzie jest wolniejszy albo porównywalny z GF3 Ti200 podkręconym na Ti500 - patrz mój podpis ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat GF3Ti200 możesz przekręcić do wartosci taktowania jakie oferuje GF3Ti500 ...nie chce sie sprzeczac (bo za duzo bylo tego na forum) - jak w zyciu jeden woli brunetki inny blondynki... ;) tak jak napisalem "wszystko" lepsze niz GF4MX ale podam 1 argument ktorego nie przebijesz - R9000 zadowala sie samym radiatorem :!: , czy Twoj GF3 tez to potrafi :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Cytat GF3Ti200 możesz przekręcić do wartosci taktowania jakie oferuje GF3Ti500 ... nie chce sie sprzeczac (bo za duzo bylo tego na forum) - jak w zyciu jeden woli brunetki inny blondynki... ;) tak jak napisalem "wszystko" lepsze niz GF4MX ale podam 1 argument ktorego nie przebijesz - R9000 zadowala sie samym radiatorem :!: , czy Twoj GF3 tez to potrafi :?: Nie potrafi.... Voodoo 3 3000 też nie potrafiło, a wszyscy kładli na nie wentylator ! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 G-force 3 Ti 200 najlepsze rozwiązanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Bierz tego Gainwarda. Ale G3 to jednak rozsądniejsze rozwiazanie chociaż g4 ma więcej efektów wiadomo bo nowsza.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomer Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Oki :) Dzieki za opinie :)) Biore tego Gainwarda lub uzbieram jeszcze troche kasy i kupie GF4 Ti. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Bierz tego Gainwarda. Ale G3 to jednak rozsądniejsze rozwiazanie chociaż g4 ma więcej efektów wiadomo bo nowsza.... Mam pytanko jak grasz powiedzmy w Soldiers of foruneII,to masz czas zracac uwage na efekty,ja raczej nie.Najwazniejsze chyba jest zeby sie nie zacinalo,ale wiem ze fakt karta ma pare nowych bajerów tez podnosi na duchu. Ja bym osobiscie polecal GF3ti 200, dobrej firmy bo fajnie sie ja podkreca! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat R9000 kijem bym nie tknal lepsza ??? zalezy do czego ... ja np. chce hydravision i 2 moonitory .... sorry dla mnie gf3 chocby ti500 jest gorszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Cytat R9000 kijem bym nie tknal lepsza ??? zalezy do czego ... ja np. chce hydravision i 2 moonitory .... sorry dla mnie gf3 chocby ti500 jest gorszy Chodzilo mi o to, ze gf3ti200 jest lepszy od gf4mx i jest od niego tanszy. O R9000 nie bede pisal...patrz moje posty wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Gr00bY Mazur"] Cytat R9000 kijem bym nie tknal. Wofek prawi dobrze. Za mniej kasy masz lepsza karte. Czemu? Poczytaj testy zanim coś napiszesz. Zapraszam na www.tomshardware.pl za 400zł to faktycznie najlpszym wyborem jest GF3Ti, ale jeżeli Cię stać to bierz Radeon'a 9000. Tak jak mowilem, kijem nie dotkne !!! oczywiscie po podkreceniu do gf3ti500 A tu tryb AA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 no to juz rozwialo chyba wszelkie watpliwosci i zwolennic radeona 9000 niech zamilkna :) :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat no to juz rozwialo chyba wszelkie watpliwosci i zwolennic radeona 9000 niech zamilkna :) :evil: :twisted:niby dlaczego mieliby to zrobic :?: skoro: - duza roznica na niekozysc R9000 jest tylko w AquaMark'u ! - proc testowy to PIV 2.4 - nie wszyscy taki maja a przy wolniejszych prockach wyniki ulegaja "splaszczeniu" - czyli roznice beda jeszcze mniejsze - zarowno te na kozysc jak i na niekozysc R9000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Wlasnie dzisiaj stalem przed wyborem: Radeon 8500 128MB (Hercules), Radeon 9000 Pro, GeForce4 Ti 4200. Wybralem najszybsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Cytat no to juz rozwialo chyba wszelkie watpliwosci i zwolennic radeona 9000 niech zamilkna :) :evil: :twisted:niby dlaczego mieliby to zrobic :?: skoro: - duza roznica na niekozysc R9000 jest tylko w AquaMark'u ! - proc testowy to PIV 2.4 - nie wszyscy taki maja a przy wolniejszych prockach wyniki ulegaja "splaszczeniu" - czyli roznice beda jeszcze mniejsze - zarowno te na kozysc jak i na niekozysc R9000 no coz mozna spekulowac teoretycznie gdyby wyniki ulegly ,,splaszczeniu,, to i tak teoretycznie wiekszosc z nich bylaby na niekorzysc R9k ALE wtedy do glosu moglaby dojsc cena ehhhhhhhh mozna tylko spekulowac :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat ... wiekszosc z nich bylaby na niekorzysc R9k ...jaka wiekszosc ja widze przewage GF3Ti 200 w AquaMarku, a np niekozystny wynik tego GF w 3D Marku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Cytat Cytat ... wiekszosc z nich bylaby na niekorzysc R9k ...jaka wiekszosc ja widze przewage GF3Ti 200 w AquaMarku, a np niekozystny wynik tego GF w 3D Marku ALE MNIE chodzilo o roznice pomiedzy R8,5k a R9k ;] mze ktos cos przekrecil :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Cytat Ja bym kupil Gainward PP 650 XP ( czyli Gf 4 4200). A nie bawilbym sie w Radeona 9000 bo to okrojona (czyt.wolniejsza) wersja radeona 8500. Do tego wiem ze sa pewne problemy (artefakty w nieORT: ORT: ORT: kturych grach) ze sterownikami Catalist dla Radeonka. Gainward pp 650XP PRO to GF4MX460 a dopiero ULTRA to 4200 tak więc jak już to bież GF3 jak mówił Wofek. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...