Skocz do zawartości
zeppelin8

Pomocy! Kupiłem Atmana 305 i... Cichy to on nie jest

Rekomendowane odpowiedzi

Mój AT-305 podwieszony ślicznie w pojemniku 1.7L i postawiony na 3 warstwach gąbki (Hipo dokładnie ta sama gąbka ;-) i pompka jest na prawde cicha. zastanawiam sę jeszcze czy nie warto podwiesić na linkach całego zbiornika. Ale to w koncowej wersji. Obecnie grafa, chipset i dodatowy wentyl na 12V skutecznie zagłuszają i tak nieduże wibrowanie od pompki. Ogólnie uwazam, ze za te pieniądze to był świetny zakup. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Male 3 grosze w kwestii Eheima - od 1.5 roku korzystam z 1048, pracujacego w ukladzie zamknietym (niezatopiona, bez zbiornika). Pompka stoi na dole obudowy przykrecona wkretami, nieizolowana zadna gabka ani korkiem i jest nieslyszalna, wyczuwalna jedynie po dotknieciu.

Jest tylko jeden warunek - uklad musi byc dobrze odpowietrzony, dlatego ja po 2miesiacach korzystania z ukladu kompletnie zamknietego (ktory mimo to jakos zaliczyl babelki powietrza i pompka stala sie glosniejsza) dolozylem odpowietrzanie - happy ever after :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, wlasnie o to chodzi, ze chlopaki gadace, ze cos jest ciche a potem sie okazuje ze coolery na grafie czy CPU macie jakies mega. Cisza ciszy nierowna ale przydaje sie obiektywizm.

Popieram! Proponuję zawsze podawać stopień głośności (lub ciszy) w porównaniu do czegoś (wentyl 8cm na 1700obr,5v) + 2 słowa o otoczeniu (np. mam Vulcano 11 więc nie słyszę dysq :-) ) Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jeden warunek - uklad musi byc dobrze odpowietrzony, dlatego ja po 2miesiacach korzystania z ukladu kompletnie zamknietego (ktory mimo to jakos zaliczyl babelki powietrza i pompka stala sie glosniejsza) dolozylem odpowietrzanie - happy ever after :D

Wiem że może się powtarzam ale jak zrobić odpowietrzenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki zestawik do odpowietrzania sobie sam zrobilem

Dokladnie, jest to banalnie proste a zarazem niesamowicie skuteczne. :) Koniec rurki podciagnalem do topu obudowy, zrobilem otwor z korkiem i teraz uzupelniam wode bez koniecznosci otwierania nawet boku obudowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi