Skocz do zawartości
Gve

Asus P4C800 DELUXE - "System failed CPU test"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem: Posiadam płytę Asus P4C800 Deluxe. Dotychczas (ok 2 mies.?) wszystko działało OK. Ostatnio, podczas gry komputer nagle zaliczył totalny "freeze" - tzn. wszystko stanęło, łącznie z obrazem na monitorze (ale lampki się świeciły, wentylatorki też działały, CD też), po restarcie nie właczył się nawet monitor, a z głośników płynął zapętlony komunikat: "System failed CPU test". Zrobiłem reset biosu (v. 1016) - nic. Wyjmowałem baterię - też nic. W końcu wyjąłem procesor i włożyłem ponownie - wszystko zaczęło działać... przez ok 30 minut. Gdy chciałem zrobić restart, komputer zatrzymał się podczas bootowania. Słyszałem, że to porblem nowego biosu, więc wyjąłem procek jeszcze raz, odpaliłem kompa i sflashowałem bios na starą wersję - po restarcie, komputer powiesił się na ekranie setupu biosu. Od tej pory jest 'dead' - ciągle ten sam komunikat i czarny ekran. Co zrobić? Słyszałem, że to dość powszechny problem. Ostatnio zmieniałem zasilacz - poprzedni Codegen padł, może to coś z nim? Ale z drugiej strony, już ok. 2 tyg zasialcz działał bez zarzutu... Please help :!: Napięcia chyba są Ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi