Skocz do zawartości
bartezz2

Podkrecanie P4

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swojego podkrecilem na 3,9 dzieki opcji w biosie podkrecajacej o 30% ale komp sie zawiesil w windowsie. Na 3.7 da sie normalnie pracowac ale jest troche goraco :D wiec proca mam teraz wogole nie podkreconego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko. MAm P4 2.8C i Abit IC7-G i pamieci 2x256Kingstone 400Mhz. Dalem (w sumie wiem ze malo ale boje sie o pamieci ; ) poza tym chlodzenie Box) Fsb 215 1:1 (fsb:dram) czyli @3.01Ghz , wszystko stabilnie (Memtest , Prime95 , Aquamark3,3dmarki ) . CZy takie ustawienia moga szkodzic Pamieci ? Skracaja zycie czy cos?

A ha , napiecia procesora : default , pamieci : 2.7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie wiem ze malo ale boje sie o pamieci 

boisz sie o pamieci a nie boisz sie o procesor ? ;)

co to trwalosci przetaktowanych pamieci:

sami producenci ramow czesto sprzedaja pamieci zbudowane na tych samych kosciach, ale dzialajace raz z nizsza, a raz z wyzsza czestotliwoscia, a wiec "fabrycznie" przetaktowane

na wyzszych czestotliwosciach sa rozluzniane domyslne timingi i/lub podwyzszane domyslne napiecie takich kosci, czyli robi sie dokladnie to samo, co przestawiajac te parametry "recznie" w biosie

jesli mimo wszystko obawiasz sie o ram mozesz przetaktowywac procesor przy dzielniku 5:4 lub 3:2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi