srekal34 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Pisałem już o tym an wątku o DFI... ale nie kazdy go czyta, a zależy mi an czsie(do jutra decyzje musze podjąć)... Mam dylemat...zastanawaim się co wziąć... -Abit NF7-SL + Zalman 7000Cu: cena około 620zł -Epox 8RDA+ +Zalman 7000Cu: cena około 550zł -DFI Lan Party NF2 Ultra B: cena około 600zł Mam dosć slaby wiartak na procesor... i nie wiem co wziąć...ciągnie mnie do tego epoxa, najtańszy...wszystko co mi potrzebne ma(czyli soundstorm i duzo opcji OC),a FSB ciśnie około 230MHz...i tyle mi starczy... Co doradzacie? Prosze o szybkie odpowiedzi..do jutra do 15 musze podjąć decyzję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 hmm...jesli chodzi o Abita to jest to bardzo upierdliwa plyta i chyba ma wiecej wad niz zalet,co nie zmienia faktu ze IMHO jest lepsza od EpoX'a,z DFI nie mialem kontaktu i trudno jest mi sie wypowiedziec,ale z tego co narazie prezentuje Kwiecen to jest to jedynie dobra konkurencja dla Abita,a nie jakies extra cudo.jesli mierzysz w fsb230 to chyba faktycznie 8RDA+ i Zalman beda dobrym wyborem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Ale czy Epoxy są na rynku tylko w rev.2.2? bo z tego co wiem to tylko ta tak fajnie sie kręci... a i niektórzy psioczą ze epox ma problemy z moimi hynixami... a sołtys wykręci 2-3-3-7 na FSB 225, wieć nieźle chyba...jak to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 hynixy nie potrafily sie dogadac z 8rda rev 1.1,z rev2 i nowszymi jest juz OK.Dzis rano bralem z hurtowni dwa epoxy i obydwa sa to rev2.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Vip dlaczego napisales wiecej wad niz zalet ??? Wez mnie nwet nie strasz bo chce sie sprzedac i zastawic zeby wymienic swojego 8rda3i na abita NF7 :? dzwieku nie uzywam z plyty bios wpakuje d10b4 chlodznko na mosfety mam i reszte co jeszcze ??? tylko mi nie mowice ze nie osiagne stabilne 230 na abicie bo sie pochlastam :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Vip dlaczego napisales wiecej wad niz zalet ??? Wez mnie nwet nie strasz bo chce sie sprzedac i zastawic zeby wymienic swojego 8rda3i na abita NF7 :? abit ma skopany caly monitoring MoBo poczawszy od napiec az do temperatur i ten fakt irytuje mnie masakrycznie.Dalej sa problemi z niektorymi plytami ,a mianowicie z pamieciami 2x512MB i dziwne jazdy ze stabilnoscia pamieci w innych bankach niz 3.Wkurzaja mnie idiotyczne rozmieszczenia portow IDE i ATX :x .Polityka biosowa dziwna,bo jak mozna wytlumaczyc fakt ,ze fsb250 dziala na starych biosach D10 ,a na nowych juz nie.Co mnoznik to inna wydajnosc (juz bylo o tym na forum). Zaleta jest ilosc i dostepnosc modow wszelakiego typu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 A jak mam 1 kosc 512 hyperx bh5 to jak bedzie chodzic ??? Bo zyje tylko ta nadzieja ze puszcze sprzet na 10 x 230 2-2-2-6 Z tego co wiem to abit zawyza napiecia Vdimm u kumpla dla 2,9 bylo 3,0V :twisted: Radzicie zmieniac czy nie bo bedzie ze doplace 70pln i bedzie wymienil stryjek siekierke na kijek :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 roznie to bywa z BH5/6 ,ostatnio sie bawilem wlasnie 512MB i max co biegala to 220MHz 2-2-2-11 z vdimm 3.2V :? ,co kosc to obyczaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 moja u mnie lecina 2,85 na 2-2-2-6 na ok 218 dokladnie nie sprawdzalem ale na 220 wyzuci na petle goldmemory z 3 bledy A te pamieci co testowales to na innych plytach tez mialy takie same wyniki w oc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 to nie jest problem abit'a ale samego chipsetu NF2 ,z koscmi 256 niema takich problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 czyli jak na epoxie leci to na abicie tez poleci , a czy jest roznica miedzy mozliwoscia pamieci na 2 roznych abitach bo moze sprawdze u kogos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno pytnaie..czy zalman 7000 pociagnie w znosnych temperaturach procesor na 11x230(2530MHz) i napięciu 1,9V? Jeszcze jedno pytanie: co wydajniejsze: 9,5x250(2250MHz) czy 11x230(2530)? -chdozi mi o gry... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 czyli jak na epoxie leci to na abicie tez poleci , a czy jest roznica miedzy mozliwoscia pamieci na 2 roznych abitach bo moze sprawdze u kogos no mysle ze warto sprawdzic srekal,Zalman mysle ze jakos to schlodzi,ale o temperatury to mnie nie pytaj bo poprostu niewiem :wink: ,napewno bedzie pomocny dobry przeciag w budzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno pytnaie..czy zalman 7000 pociagnie w znosnych temperaturach procesor na 11x230(2530MHz) i napięciu 1,9V? Jeszcze jedno pytanie: co wydajniejsze: 9,5x250(2250MHz) czy 11x230(2530)? -chdozi mi o gry... Z mojego doswiadczenia 9,5x250 bedzie wydajniejsze przynajmniej u mnie 11x200 jest rowne 10x210 przy tych samych timach a 100 mhz roznicy ( sprawdzane w UT2K4) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno pytnaie..czy zalman 7000 pociagnie w znosnych temperaturach procesor na 11x230(2530MHz) i napięciu 1,9V? Jeszcze jedno pytanie: co wydajniejsze: 9,5x250(2250MHz) czy 11x230(2530)? -chdozi mi o gry... Co wydajniejsze? 10x253 :twisted: co do pytania - 300MHz chyba 20MHz szyny nie nadrobisz. Vip: fakt, wady są, ale jeśli kogoś interesuje wysokie fsb i oc to nie ma wielkiego wyboru... można wybierać na zasadzie mniejszego zła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 no jak 10 mhz fsb nadrobilo 100mhz .... BTW : rewelacyjny makaronizm w podpisie :lol: :wink: :: zalman 6000Cu with modified nadmuch :: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 no jak 10 mhz fsb nadrobilo 100mhz .... BTW : rewelacyjny makaronizm w podpisie :lol: :wink: :: zalman 6000Cu with modified nadmuch :: efekt komiczny zamierzony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 No tak a o Soltku nik nic nie mówi że bez modów stabilne 244MHz się uzyskuje :cry: :wink: , ma odczyt z diody procka temperatury i td. VIP miał i bardzo chwalił dopuki nie spalił ale odczego jest 2 lata gwary :D , a dodatkowo pojawił się vdimm mod więc można pożądzić, co do kosci 512 i nforce to rzeczywiście ludzie maja takie problemy że fsb 190 nie mogą osiagnąć :roll: :lol: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 No tak a o Soltku nik nic nie mówi że bez modów stabilne 244MHz się uzyskuje :cry: :wink: , ma odczyt z diody procka temperatury i td. VIP miał i bardzo chwalił dopuki nie spalił ale odczego jest 2 lata gwary :D , a dodatkowo pojawił się vdimm mod więc można pożądzić, co do kosci 512 i nforce to rzeczywiście ludzie maja takie problemy że fsb 190 nie mogą osiagnąć :roll: :lol: :wink: szkoda tylko ze ten Vdimm mod nie dziala :wink: gdyby soltek mial 3-fazowe zasilanie i otwory przy SocA to bym go kupil raz jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Ejj...co wiecie o rewizji 2,0 Epxoa 8RDA+? dużo gorsza od 2,2? pociągnie FSB ~230? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno- czy w sklepach nowe płyty to tylko rev.2.2? Czy możan jeszcze spotkać starze? Czy moge kupowac w ciemno?(wolałbym mieć 2,2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 hynixy nie potrafily sie dogadac z 8rda rev 1.1,z rev2 i nowszymi jest juz OK.Dzis rano bralem z hurtowni dwa epoxy i obydwa sa to rev2.2 skąd te wnioski Panie VIP ja mam tego epoxa rev1.1 i smiga bez problemu na hynixach (fsb 200MHz primestable) wiecej by poszła ,ale mam procka zablokowanego i mój barton nie chce działać powyżej 2300MHz srekal34 nie bierz rev.2.0 bo miała kiepskie kondensatory , jak chcesz epoxa to tylko rev2.2 wszystkie błedy usuniete, chciaż na twoim miejscu brałbym abita ,ze względu na możliwości podkręcania , nie miałem kontaktu z DFI i się nie wpowiadam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 jest nowy i działa :lol: http://amdforums.com/showthread.php?threadid=297579 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 hynixy nie potrafily sie dogadac z 8rda rev 1.1,z rev2 i nowszymi jest juz OK.Dzis rano bralem z hurtowni dwa epoxy i obydwa sa to rev2.2 skąd te wnioski Panie VIP ja mam tego epoxa rev1.1 i smiga bez problemu na hynixach (fsb 200MHz primestable) wiecej by poszła ,ale mam procka zablokowanego i mój barton nie chce działać powyżej 2300MHz srekal34 nie bierz rev.2.0 bo miała kiepskie kondensatory , jak chcesz epoxa to tylko rev2.2 wszystkie błedy usuniete, chciaż na twoim miejscu brałbym abita ,ze względu na możliwości podkręcania , nie miałem kontaktu z DFI i się nie wpowiadam ehh...a probowales przekroczyc fsb220 :?: 200MHz to nie jest OC,to jest standard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Jak na dziś to tylko Abit. Chyba ze potrzebujesz solidnej podstawy do nie za ostrego OC to Epox. DFI jest zbyt drogie do tego co oferuje a poza tym doświadczenia Kwietnia jakos nie napawają optymizmem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 vip nie próbowałem bo procek zablokowany na mnożnoiku 11,5 i powyżej 2300MHz nie pójdzie na napieciu 1.80v a wyżej nie podniosę bo mam tylko zalmana 7000alcu, pazatym polecałem srekal34 ,abita bo to najlepszy wybór na ten czas, nie nie jestem fanem epoxa tylko fanem overclockingu i daje rady z własnego doświadczenia (kumple mają abity zmodowane i to na nich z dobrymi pamiątkami osiągają fsb w granicach 250MHz(oczwiście na wodzie), a to nie mało przyznasz VIP) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 vip nie próbowałem bo procek zablokowany na mnożnoiku 11,5 i powyżej 2300MHz nie pójdzie na napieciu 1.80v a wyżej nie podniosę bo mam tylko zalmana 7000alcu, pazatym polecałem srekal34 ,abita bo to najlepszy wybór na ten czas, nie nie jestem fanem epoxa tylko fanem overclockingu i daje rady z własnego doświadczenia (kumple mają abity zmodowane i to na nich z dobrymi pamiątkami osiągają fsb w granicach 250MHz(oczwiście na wodzie), a to nie mało przyznasz VIP) eee a patrzyles w moj podpis :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 patrzyłem i widzę niezłe wyniki ale zachowujesz sie jakbyś chciał osiągnąć na AMD 400 fsb i psioczysz na abita że kapryśny (genaralnie wszystkie płyty na nforce są kapryśne ,chodzi o współprace z różnymi pamięciami , ale do tej pory nikt nic lepszego do athlona nie wymyślił ( VIA dwie próby nie udane)) i co by nie mówić abit do tej pory najlepszy , a jak ktoś potrzebuje max fsb to bez lutownicy nie da rady ( super uczucie kiedy się odpala płytę po modzie i do końca nie wie czy coś nie pójdzie z dymem :) naprawdę polecam pełen relax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...