FlipekPL Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Czesc wszystkim. Prosze pomozcie mi bo nie wiem juz co mam czynic. Mam karte radeon 9800 pro sapphire 128 MB , po kupieniu tej karty bylem nia bardzo zachwycony po zainstalowaniu sterownikow i uruchomieniu 3d mark 2001 uzyskalem 15534 punktow na standardowych zegarch bez podkrecania co bylo dla mnie bardzo dobrym rezultatem. Pomyslalem wiec ze przydalo by sie ja troche podkrecic zamowilem wiec Silencera zamontowalem procek karty posmarowalem pasta arctic silver 5 i puscilem 3d mark 2001 i co... szok 13456 punktow o co chodzi jeszcze nic nie podkrecalem a tutaj spadek o ok 2000 punktow zrozpaczony podkrecilem core clock przy pomocy riva tuner do 418 - czysto bez artefaktow. Uruchomilem ponownie 3d mark i wynik znowu zalosny (ok13500 punktow) o co chodzi dlaczego tak drastycznie spadla mi szybkosc karty :?: ktora powinna sie polepszyc - lepsze chlodzenie. Mam pamiatki hinixa ale ich wogole nie podkrecalem wiec o co chodzi :( . Prosze pomozcie bo wydane 1100 zl pojdzie w bloto :cry: a ja wyrzuce karte przez okno. Chcialem jeszcze dodac ze wymienilem zasilacz z Codegena 300W na Chiefteca 420W ale przeciez to powinno pomoc a nie zaszkodzic :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 jaki komp ?? zaloz oryginalne chlodzenie i sprawdz czy cos sie zmieni wzgledem wynikow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 za malo szczegolow , jaki komp jakie sterowniki, jakie waronki przeprowadzania test ( jak soft uruchominy w systemie ) , jakie ustawinia karty , czynnikow wplywajacych na wynik w 3d marku jest wiele :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 polecił bym ci na początek zainstalować od nowa system i wedy przetestować może ci sie zasyfil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Czesc wszystkim. Prosze pomozcie mi bo nie wiem juz co mam czynic. Mam karte radeon 9800 pro sapphire 128 MB , po kupieniu tej karty bylem nia bardzo zachwycony po zainstalowaniu sterownikow i uruchomieniu 3d mark 2001 uzyskalem 15534 punktow na standardowych zegarch bez podkrecania co bylo dla mnie bardzo dobrym rezultatem. Pomyslalem wiec ze przydalo by sie ja troche podkrecic zamowilem wiec Silencera zamontowalem procek karty posmarowalem pasta arctic silver 5 i puscilem 3d mark 2001 i co... szok 13456 punktow o co chodzi jeszcze nic nie podkrecalem a tutaj spadek o ok 2000 punktow zrozpaczony podkrecilem core clock przy pomocy riva tuner do 418 - czysto bez artefaktow. Uruchomilem ponownie 3d mark i wynik znowu zalosny (ok13500 punktow) o co chodzi dlaczego tak drastycznie spadla mi szybkosc karty :?: ktora powinna sie polepszyc - lepsze chlodzenie. Mam pamiatki hinixa ale ich wogole nie podkrecalem wiec o co chodzi :( . Prosze pomozcie bo wydane 1100 zl pojdzie w bloto :cry: a ja wyrzuce karte przez okno. Chcialem jeszcze dodac ze wymienilem zasilacz z Codegena 300W na Chiefteca 420W ale przeciez to powinno pomoc a nie zaszkodzic :!: 1.Sprawdz na wszelki wypadek czy ci gdzies pasta nie wyciekla bo moze cos zwierac (chociaz wtedy by wyskakiwaly jakies bledy :? ) 2.Moze silencer nie docisniety albo cus i sie rdzen grzeje 3.A jak z wynikiem w 2003 ? Nie rozumie po co testowac grafe DX9 w srodowisku 8.1 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlipekPL Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Sprzet mam taki : 1.athlona 2400 podkrecony na 2600 2.512 ram kingstona 333 ddr 3 plyta epoxa 8rda3+ ale moim zdaniem to nie wina sprzetu poniewaz przed tym spadkiem mialem taki i system rowniez nie byl od tego momentu zasmiecony jakims syfem. Uzywam sterownikow dostarczonych razem z karta - catalyst 4.1. 3D Mark 2001 puszczalem na standardowych ustawienich i w miare jak podkrecam procek karty ilosc punktow wcale sie nie zwiekasz. Ciagle ok 13500 punktow kurde o co biega. Nie moge zalozyc standardowego chłodzenia poniewaz uleglo zlamaniu :evil: podaczas zdejmowania. Co robic :?: :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlipekPL Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 W 3D mark 2003 tez slabiutko ok 4500 czy mozliwe ze za duzo nawalilem pasty na procek i dlatego sie grzeje :?:. Przed spadkiem mialem ok 5500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 A jak montowales Silencera to przez przypadek nie urwales jakiegos kondensatorka, albo nie porysowales plytki, etc? Moze sciagnij raz jeszcze, sprawdz czy wszystko z karta OK i zmontuj spowrotem. Nie dawaj za duzo pasty. Ja uzylem Arctic Ceramiqe. I sprawdz jeszcze czy dobrze wcisnales karte w slot AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Panowie, spokojnie... Karta graficzna to nie urzadzenie mechaniczne- tu sie nie da czegos urwac by od razu zaczelo dzialac wolniej. Troszke powagi :/ Ja stawiam na system- format, reinstalka, omegi na cat. 4.4, podkrecanie radlinkerem z poziomu sterow i MUSI banglac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Panowie, spokojnie... Karta graficzna to nie urzadzenie mechaniczne- tu sie nie da czegos urwac by od razu zaczelo dzialac wolniej. Troszke powagi :/ Ja stawiam na system- format, reinstalka, omegi na cat. 4.4, podkrecanie radlinkerem z poziomu sterow i MUSI banglac. Ale to troche dziwne nie sadzisz. Koles zrobil test w 3d marku, wyciagnal karte z kompa, zamontowal Sliencera, wlozyl karte spowrotem do kompa, zapuscil 3d marka i spadek o iles tam punktow. Chyba przez ten czas gdy montowal chlodzenie (jakies 30 min - mi tyle to przynajmniej zajelo), krasnoludki mu systemu nie zasyfily. Troche powagi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlipekPL Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 A moge zapytac co by bylo jakbym porysowal plytke :?: :wink: I tak jestem na skraju załamania to zapytam :cry: Jak oddam karte do reklamacji to mi uznaja z zalozonym silencerem bo standardowe chłodzenie lamalem przy zdejmoawniu :baranek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 To kup standardowe - po 30 zł na allegro widziałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 A moge zapytac co by bylo jakbym porysowal plytke ?To zalezy. Jakbys przerwal jakas nitke to kto wie co moglo by sie dziac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Ja jak sie bawiłem w podkrecanie mojego kompa niedawno miałem 12,800 w 3d 2001 po podkreceniu spadły marki o ponad 1500 tez nie wiedzieałem o co biega cały czas miałem te nieszczesne 11000 wczoraj przeinsatalowałem catalysty i znowu wynik 12800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 tez mam radka 9800pro sapphire i mam bardzo malo pkt na std. ustawieniach 3D mark 2001 --> 11617 3D mark 2003 --> 5235 (na sterach omegi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 myślałem o tym radku co by go sobie kupić ale widze że jakaś lipka straszna :) moj gf4 ti wyciąga 13000 w 3dmarku 2001 :):) a jest 3x tańszy:) wiadomo w 3dmarku03 pojdzie mniej ale to wina braku zgodności z dx9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 myślałem o tym radku co by go sobie kupić ale widze że jakaś lipka straszna :) moj gf4 ti wyciąga 13000 w 3dmarku 2001 :):) a jest 3x tańszy:) wiadomo w 3dmarku03 pojdzie mniej ale to wina braku zgodności z dx9 tak tak 9800PRO są gorsze od GF4 Ti ... bla bla ja na 9800PRO wyciągnąłem 22k w 2001 To że niektóre egzemplarze osiągają <14K to oznacza że coś jest nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 nie napisałem że są gorsze, o nie :) czytaj :) napisałem że lipa z tymi radkami, miałem na myśli, że są problemy a nie że są gorsze :) i podkreśliłem stosunek jakości do ceny :) jak sie znajdzie coś coi bedzie u mnie przymulać to wymienie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Wystarczy, ze ustawilo sie w sterownikach na wydajnosc. Pozniej cos tam grzebnales, cos tam zainstalowales (moze jakas inna aplikacje, moze gre ktora wymusila zmiane ustawien na jakosc). Swoja droga to i tak nie miales jakiegos porywajacego wyniku jak na tak wypasiona i droga karte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 ja tam mam 14500 w 2001 na Radku 9700 348/308 wydaje mi sie ze jest calkiem calkiem ja na moj proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 A moge zapytac co by bylo jakbym porysowal plytke ?To zalezy. Jakbys przerwal jakas nitke to kto wie co moglo by sie dziac. A ten dalej swoje... 8O :lol: Nitke przerwac to mozna jak sie koszule "ceruje" :arrow: na karcie grafiki sa to sciezki. Jeszcze raz tlumacze- uszkodzenie mechaniczne NIE ma prawa spowodowac spadku wydajnosci karty. Bledy w wyswietlaniu grafiki TAK, zupelny kill karty TAK, ale nie spadek wydajnosci. dem- idz sie poducz bo tylko tu ferment siejesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 LOL zembol to ty? : D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlipekPL Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Mam pytanko. A jak bym przerwał gdzies jakos sciezke i wyslal karte do reklamacji to by mi uznali czy nie :wink: Pytam z ciekawosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 To dostalbys bana na forum :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 myślałem o tym radku co by go sobie kupić ale widze że jakaś lipka straszna :) moj gf4 ti wyciąga 13000 w 3dmarku 2001 :):) a jest 3x tańszy:) wiadomo w 3dmarku03 pojdzie mniej ale to wina braku zgodności z dx9 tak tak 9800PRO są gorsze od GF4 Ti ... bla bla ja na 9800PRO wyciągnąłem 22k w 2001 To że niektóre egzemplarze osiągają <14K to oznacza że coś jest nie tak Jak wyciagasz tyle pkt? Ja mam ok 10k a qmplel 12k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 virtuomaniak - jak masz 10K w 3dmarku 2k1se to musisz miec cos zrypane z sterami bo ja na swoim gf3ti200 @ 250/550 mam 10K :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 no wlasnie tylko co?? Jade na stearch omegi :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 virtuomaniak zmien podpis. cos to dla mnie nie mozliwe(10k na r9800pro) bo ja na swoim fx5600 bez o/c mam nieco ponad10k bo 2k3 jest chyba wmiare w normie a jak ci gry chodza bo jak ok to olej 3dmarka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Nutria tak to ja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Imho radki są napewno ok a wy coś pokopaliście w konfigu. Na moim sprzecie. na radku 9500 PRO (360/640) miałem to co widać po lewej stronie pod avatarem. Co do silencera to miałem podobnie jak nie dokręciłem go. Bo tam to trzeba mocno zrobić a nie tak średnio mocno :) virtuomaniak - że tak skromnie zapytam. Jaki zasilacz ma kolega? Czyżby idealnie trzymający markowy zasilacz codegen? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...