Skocz do zawartości
FlipekPL

SŁABIUTKI RADEON 9800 PRO - O CO CHODZI

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim.

Prosze pomozcie mi bo nie wiem juz co mam czynic. Mam karte radeon 9800 pro sapphire 128 MB , po kupieniu tej karty bylem nia bardzo zachwycony po zainstalowaniu sterownikow i uruchomieniu 3d mark 2001 uzyskalem 15534 punktow na standardowych zegarch bez podkrecania co bylo dla mnie bardzo dobrym rezultatem. Pomyslalem wiec ze przydalo by sie ja troche podkrecic zamowilem wiec Silencera zamontowalem procek karty posmarowalem pasta arctic silver 5 i puscilem 3d mark 2001 i co... szok 13456 punktow o co chodzi jeszcze nic nie podkrecalem a tutaj spadek o ok 2000 punktow zrozpaczony podkrecilem core clock przy pomocy riva tuner do 418 - czysto bez artefaktow. Uruchomilem ponownie 3d mark i wynik znowu zalosny (ok13500 punktow) o co chodzi dlaczego tak drastycznie spadla mi szybkosc karty :?: ktora powinna sie polepszyc - lepsze chlodzenie. Mam pamiatki hinixa ale ich wogole nie podkrecalem wiec o co chodzi :( . Prosze pomozcie bo wydane 1100 zl pojdzie w bloto :cry: a ja wyrzuce karte przez okno.

Chcialem jeszcze dodac ze wymienilem zasilacz z Codegena 300W na Chiefteca 420W ale przeciez to powinno pomoc a nie zaszkodzic :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc wszystkim.

Prosze pomozcie mi bo nie wiem juz co mam czynic. Mam karte radeon 9800 pro sapphire 128 MB , po kupieniu tej karty bylem nia bardzo zachwycony po zainstalowaniu sterownikow i uruchomieniu 3d mark 2001 uzyskalem 15534 punktow na standardowych zegarch bez podkrecania co bylo dla mnie bardzo dobrym rezultatem. Pomyslalem wiec ze przydalo by sie ja troche podkrecic zamowilem wiec Silencera zamontowalem procek karty posmarowalem pasta arctic silver 5 i puscilem 3d mark 2001 i co... szok 13456 punktow o co chodzi jeszcze nic nie podkrecalem a tutaj spadek o ok 2000 punktow zrozpaczony podkrecilem core clock przy pomocy riva tuner do 418 - czysto bez artefaktow. Uruchomilem ponownie 3d mark i wynik znowu zalosny (ok13500 punktow) o co chodzi dlaczego tak drastycznie spadla mi szybkosc karty :?: ktora powinna sie polepszyc -  lepsze chlodzenie. Mam pamiatki hinixa ale ich wogole nie podkrecalem wiec o co chodzi :( . Prosze pomozcie bo wydane 1100 zl pojdzie w bloto :cry:  a ja wyrzuce karte przez okno.

Chcialem jeszcze dodac ze wymienilem zasilacz z Codegena 300W na  Chiefteca 420W ale przeciez to powinno pomoc a nie zaszkodzic :!:

1.Sprawdz na wszelki wypadek czy ci gdzies pasta nie wyciekla bo moze cos zwierac (chociaz wtedy by wyskakiwaly jakies bledy :? )

2.Moze silencer nie docisniety albo cus i sie rdzen grzeje

3.A jak z wynikiem w 2003 ? Nie rozumie po co testowac grafe DX9 w srodowisku 8.1 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzet mam taki :

1.athlona 2400 podkrecony na 2600

2.512 ram kingstona 333 ddr

3 plyta epoxa 8rda3+

ale moim zdaniem to nie wina sprzetu poniewaz przed tym spadkiem mialem taki i system rowniez nie byl od tego momentu zasmiecony jakims syfem. Uzywam sterownikow dostarczonych razem z karta - catalyst 4.1.

3D Mark 2001 puszczalem na standardowych ustawienich i w miare jak podkrecam procek karty ilosc punktow wcale sie nie zwiekasz. Ciagle ok 13500 punktow kurde o co biega. Nie moge zalozyc standardowego chłodzenia poniewaz uleglo zlamaniu :evil: podaczas zdejmowania. Co robic :?: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak montowales Silencera to przez przypadek nie urwales jakiegos kondensatorka, albo nie porysowales plytki, etc?

Moze sciagnij raz jeszcze, sprawdz czy wszystko z karta OK i zmontuj spowrotem. Nie dawaj za duzo pasty. Ja uzylem Arctic Ceramiqe.

I sprawdz jeszcze czy dobrze wcisnales karte w slot AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, spokojnie... Karta graficzna to nie urzadzenie mechaniczne- tu sie nie da czegos urwac by od razu zaczelo dzialac wolniej. Troszke powagi :/

Ja stawiam na system- format, reinstalka, omegi na cat. 4.4, podkrecanie radlinkerem z poziomu sterow i MUSI banglac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, spokojnie... Karta graficzna to nie urzadzenie mechaniczne- tu sie nie da czegos urwac by od razu zaczelo dzialac wolniej. Troszke powagi :/

Ja stawiam na system- format, reinstalka, omegi na cat. 4.4, podkrecanie radlinkerem z poziomu sterow i MUSI banglac.

Ale to troche dziwne nie sadzisz. Koles zrobil test w 3d marku, wyciagnal karte z kompa, zamontowal Sliencera, wlozyl karte spowrotem do kompa, zapuscil 3d marka i spadek o iles tam punktow. Chyba przez ten czas gdy montowal chlodzenie (jakies 30 min - mi tyle to przynajmniej zajelo), krasnoludki mu systemu nie zasyfily.

Troche powagi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak sie bawiłem w podkrecanie mojego kompa niedawno miałem 12,800 w 3d 2001 po podkreceniu spadły marki o ponad 1500 tez nie wiedzieałem o co biega cały czas miałem te nieszczesne 11000 wczoraj przeinsatalowałem catalysty i znowu wynik 12800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem o tym radku co by go sobie kupić ale widze że jakaś lipka straszna :) moj gf4 ti wyciąga 13000 w 3dmarku 2001 :):) a jest 3x tańszy:)

wiadomo w 3dmarku03 pojdzie mniej ale to wina braku zgodności z dx9

tak tak 9800PRO są gorsze od GF4 Ti ... bla bla

ja na 9800PRO wyciągnąłem 22k w 2001

To że niektóre egzemplarze osiągają <14K to oznacza że coś jest nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisałem że są gorsze, o nie :) czytaj :) napisałem że lipa z tymi radkami, miałem na myśli, że są problemy a nie że są gorsze :)

i podkreśliłem stosunek jakości do ceny :)

jak sie znajdzie coś coi bedzie u mnie przymulać to wymienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, ze ustawilo sie w sterownikach na wydajnosc.

Pozniej cos tam grzebnales, cos tam zainstalowales (moze jakas inna aplikacje, moze gre ktora wymusila zmiane ustawien na jakosc). Swoja droga to i tak nie miales jakiegos porywajacego wyniku jak na tak wypasiona i droga karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moge zapytac co by bylo jakbym porysowal plytke ?

To zalezy. Jakbys przerwal jakas nitke to kto wie co moglo by sie dziac.

A ten dalej swoje... 8O :lol:

Nitke przerwac to mozna jak sie koszule "ceruje" :arrow: na karcie grafiki sa to sciezki.

Jeszcze raz tlumacze- uszkodzenie mechaniczne NIE ma prawa spowodowac spadku wydajnosci karty. Bledy w wyswietlaniu grafiki TAK, zupelny kill karty TAK, ale nie spadek wydajnosci.

dem- idz sie poducz bo tylko tu ferment siejesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem o tym radku co by go sobie kupić ale widze że jakaś lipka straszna :) moj gf4 ti wyciąga 13000 w 3dmarku 2001 :):) a jest 3x tańszy:)

wiadomo w 3dmarku03 pojdzie mniej ale to wina braku zgodności z dx9

tak tak 9800PRO są gorsze od GF4 Ti ... bla bla

ja na 9800PRO wyciągnąłem 22k w 2001

To że niektóre egzemplarze osiągają <14K to oznacza że coś jest nie tak

Jak wyciagasz tyle pkt?

Ja mam ok 10k a qmplel 12k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho radki są napewno ok a wy coś pokopaliście w konfigu. Na moim sprzecie. na radku 9500 PRO (360/640) miałem to co widać po lewej stronie pod avatarem.

Co do silencera to miałem podobnie jak nie dokręciłem go. Bo tam to trzeba mocno zrobić a nie tak średnio mocno :)

virtuomaniak - że tak skromnie zapytam. Jaki zasilacz ma kolega? Czyżby idealnie trzymający markowy zasilacz codegen? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi