Skocz do zawartości
Thoom

NVIDIA GeForce 6800 Ultra na zasilaczu 300 W

Rekomendowane odpowiedzi

tylko ze Chieftec 360 kosztuje koło 300 a nie 100 i trzyma napięcie jak skała .. a te pseudo 300 , 350 to ich moc szczytowa tyle wynosci co się przekłada tylko i wyłacznie na fakt ze takie coś pociągnie tyle wat góra przez sekunde potem go szlakentrafen

sam mam noname 350 wat w kompie wszystko na defalucie .. a jak pogram w coś dłużej lub jak włącze obliczenia na kilka godzin to zaczyna

ASUS probe sygnalizować skoki napięcia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cała sprawa rozbija się o to, że jeśli ktoś zainwestował w porządny zasilacz (tak jak ja w Chiefteca 360), to przy zakupie (na razie teoretycznie ze względu na cenę :?) nowego GeForca nie musi inwestować dodatkowo w nowy zasilacz. I z tego powodu jestem happy. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cała sprawa rozbija się o to, że jeśli ktoś zainwestował w porządny zasilacz (tak jak ja w Chiefteca 360), to przy zakupie (na razie teoretycznie ze względu na cenę :?) nowego GeForca nie musi inwestować dodatkowo w nowy zasilacz. I z tego powodu jestem happy.   :D

No to chyba jest logiczne , ze na 360W chieftecu spokojnie bedzie dzialac ? Przeciez nawet teraz najbardziej podkrecone , pradozerne karty spokojnie na nim hulaja :D Wszyscy sie wystraszyli tych podwojnych molexow jakby one mialy zasilac dwa rdzenie... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze jak ktos ma kase na taka karte, to ma i kase na dobra zasilke.

A nie sadze, zeby ktos "biedny" ciezko zarobione pieniadze (w calosci) wydal na tego GF'a, byloby to baaardzo nieekonomiczne, wiec nie ma sie co martwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta bierze ponad 100W. Jak dodamy do tego procka ~ 80-90W, dysk, napęd, płytę, ramy, ew. urządzenia USB i inne karty to faktycznie zbrakniue mocy. Jednak przy standardowym wyposażeniu zailsacz 300W lepszej firmy pociągnie tego GFa i pewnie będzie działać bez problemu. Liczy się firma ! A tak w sumie wkorzystanie na samą grafikę dwóch molexów z czterech na dennym Codegenie mówi samo za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta zasiłka co jest na zdjęciu to jest chyba dobra 300W

Zobaczcie na tabliczke znamionowa i porównajcie ją do swoich zasilaczy 300W

Zasilacz 300W (z artykułu PCLAB)----Chieftec 360----Codegen 300W

+5V----------------------30A------------------35A----------------30A

+12V---------------------15A------------------17A----------------13A

A jak tam u was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie powiem chieftec robi dobre tanie* zasilacze. Dobrze trzymaja napiecia, wytrzymuja dosc troche... Ale jak ktos myslli o duzym oc to chief daje [gluteus maximus] ostro na 12v. IMO jak dla mnie chief to dobry zasilacz ktory duzo pociagnie ale taki hiper mega extra mocny jak tu i owdzie pisza to on nie jest.

*tak tak, chief robi dosc tanie zasilacze jak na to co soba reprezentuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie powiem chieftec robi dobre tanie* zasilacze. Dobrze trzymaja napiecia, wytrzymuja dosc troche... Ale jak ktos myslli o duzym oc to chief daje [gluteus maximus] ostro na 12v. IMO jak dla mnie chief to dobry zasilacz ktory duzo pociagnie ale taki hiper mega extra mocny jak tu i owdzie pisza to on nie jest.

*tak tak, chief robi dosc tanie zasilacze jak na to co soba reprezentuja.

bo jak widac amperarz na 12V niejest tak duzy bo 18A ale jest to faktyczne 18A do naprawde wysokiego OC potrzebne jest ok 20A ale i tak chief jest bdb cena/jakosc/rozsadek :) u mnie np gdy napiecie zasuilanai proca idzie z 5V 12V mam 12,4V -bardzo malo obciazone ale 5V mam 5-5,05V 3,3V jest 3,36V a mienrik twierdzi ze 3,42V czyli mam wypasiscie duzy zapas mocy chiefa 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobra niech sie nie poci :) bedzie zasilka na dluzszy czas :) wczesniej musialem codegeny co rok zmieniac :/ po padaly regularnie co rok :) albo jak zachcialo mi sie oc to po 5min benchmarka :wink: ale nigdy nowe codeshity nei spaliły mi nic :!: na szczescie uff...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi