Skocz do zawartości
mrbounce

COPPER SHIM i temperatura!!!

jak zmienila sie temperatura na procesorze po zalozeniu copper shima???  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. jak zmienila sie temperatura na procesorze po zalozeniu copper shima???

• spadla znacznie (>=5 st. C)
      0
    • spadla niewiele (<5 st. C)
      8
    • bez zmian
      9
    • wzrosla niewiele (<5 st. C)
      3
    • wzrosla znacznie (>=5 st. C)
      2

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem sie ostatecznie dowiedziec czy copper shim ma jakikolwiek wplyw na temperature na procesorze - wiem, do czego jest ta plytka (zabezpieczenie rdzenia przed uszkodzeniem), ale chcialem raz na zawsze wyjasnic, jak jest z ta temperatura po zalozeniu.

:arrow: do niedowiarkow: szukalem w archiwum!! umiem wpisac "copper shim" w wyszukiwarce :P. nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie - najbardziej zalezy mi na wartosci temperatury przed i po zalozeniu plytki - bylbym wdzieczny za TAKIE odpowiedzi ;) i nie zamykanie mojego tematu bez zrozumienia calego SENSU :evil: .

najlepszym sposobem jest statystyka, dlatego zapraszam do wziecia udzialu w ankiecie i oczywiscie, wybieranie prawdziwej dla swojego przypadku opcji. im wiecej osob odda swoj glos, tym bardziej bedzie ona wiarygodna.

pozadrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CS glownie slozy jak sam zauwazyles do nie ukruszenia rdzenia.

mimo to przy okazji obniza NIEZNACZNIE temperature na procku.

u niektorych jest to 0C a u innych 5C. :)

u mnie spadla o 1,5-2C

Update:ta ankieta w moim przypadku nie jest anonimowa,jestem pierwszy :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiepskie copper shimy mogą powodowac zly kontakt radiatora z rdzeniem przez co temp moze wzrosnąc

Wlasnie wszystkie tego typu shity z allegro po 7zl sztuka, jakies badziewia i niektore krzywe moj znajomy mial i jak patrzalem z boku na to to byl wygiety troszeczke ale to troszeczke na cpu juz duzo roznicy daje, i procek sie przegrzewal :/

Lepiej dac 20zl i miec jakis firmowy dobry niz kicz za pare groszy, nie warto oszczedzac na takiej waznej rzeczy, inaczej cosik mozna spalic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do chlodzenia to troszke sie nad tym zastanawialem i stwierdzam ,ze jezeli CS jest dobrze zalozony to powinien troszke obnizac temp. poniewaz zwieksza powiezcznie radiatora i poniewaz jest zrobiony z miedzi to pomaga szybciej rozprowadzic cieplo po radiatorze-szczegolnie tym aluminiowym.pewnie stad bierze sie te pare stopni mniej.ale moge sie mylic poniewaz na fizyce spalem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi