Memphis Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Hej ! Zainstalowalem ta piekna dystrybucje. Wywarla na mnie pozytywne wrazenie. Jednak zaczynaja sie klopoty. Nie wiem czy to charakterystyczne dla tej distro ale wydaje mi sie, ze tak. Pierwsze: chcialem zainstalowac xchat. Dalem emerge xchat sciagnelo sie skompilowalo i... nie ma. Jak w xterm daje polecenie "xchat" mowi ze nie ma takiej komendy. Fvwm-crystal tez go nie wykrywa. Why ? Drugie: Jak sprawdzic co mam "zemergowane" w systemie ? Da sie wyswietlic jakas liste ? OK teraz tak ogolniej. Zainstalowalem Gnoma, wszystko poszlo ok ale nie moge go odpalic. Wpisuje w xinitrc "gnome-session" - a on mowi ze nie zna polecenia. W Slacku dzialalo tak. Gdzie popelnilem blad ? Na pewno ma byc gnome-session, sprawdzilem w manualu. OK to chyba tyle. Dzieki za ewentualne odpowiedzi :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Generalnie zacznij od zainstalowania gentoolkit (emerge gentoolkit). po instalacji bedziesz mial miedzy innymi do dyspozycji programik o nazwie qpkg. qpkg -l xchat pokaze Ci, gdzie sa wszystkie pliki zawarte w pakiecie xchat. Pozostaje tylko sprawdzic, czy sciezka do pliczku binarnego xchat jest wpisana do PATH (/etc/profile) - echo $PATH pokaze Ci, jakie sciezki sa juz zapamietane pod ta zmienna. Podejrzewam, ze wszytkie Twoje problemy maja wspolne zrodlo, ktore zowie sie PATH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Dzieki za szybki odzew. Aaaaaa co do gnoma to sorry za zamieszanie. Jakims cudem musial przerwac emerga, bo nie dodal 7 z 59 ebuildow. Pewnie dlatego, ze zostawilem go samoego. Wlasnie je dorzucam :). UPDATE: OK z xchatem juz sobie poradzilem. To jest wersja 2.0.8 a w dla wersji 2.x.x binarka sie zwie xchat-2 :lol: A ja sie meczylem... :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Witam jaka wersje gentoo instalowales ?????? 2004.0 ????? Mozna zainstalowac gentoo nie posiadajac stalego dostepu do netu ???? Bo z tego co wiem sciaga z netu jakeis 90 mega jakiego s drzewa czy cos w tym stylu dokladnie nie wiem ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Mozna zainstalowac z plytek, ale do sensownej pracy niezbedny jest dostep do Internetu. Szczegoly na www.gentoo.org, gentoo.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Memphis - narzekales kiedys na etc-update. Uzywaj dispatch-conf - jest to o wiele lepsze narzedzie. Oprocz tego jest fenomenalna rzecz do sprawdzania dziur w systemie, co prawda eksperymentalna, ale cos juz dziala - glsa-check :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...