Skocz do zawartości
kain

POMOCY!!! :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Rivą TNT 2 M 64 32 MB. Miałem windowsa98 i grafę na PCI, wrzuciłem tą rivkę, zainstalowałem z płytki sterowniki i wszystko ok. Jakiś tydzień później przerzuciłem się na win2k pro. Wszystko ślicznie działało. Potem mordowałem się z qmplem żeby zrobić sieć na lpt więc przy okazji rozwaliłem windowsa (ja wiedziałem, że ja lama jestem, ja wiedziałem :wink: ). W końcu udało się zrobić tak, że qmplem mógł odemnie ściągać pliki, ale ja od niego nie (nie była to kwestia kabla bo sprawdzaliśmy wszelkie kombinacje) więc wpadliśmy na pomysł, że może to problem z moim lpt. I z braku innych możliwości włożyłem do kompa kontroler działający cały czas w moim 386. Bios wywalił błąd przerwań, ale poszedł dalej. Windows mulił sterowniki z pół godziny po czym się wyłożył i już nie wstał. Kontroler wyjąłem, qmpla pogoniłem i zostałem ze swoim kompem. Przeinstalowałem system, wrzuciłem win98. Zainstalował się, wgrałem sterowniki od Rivy (tak jak to robiłem poprzednio) i po ponownym uruchomieniu pojawił się ekran powitalny windowsa a po chwili monitor wygasł (tak jak się wyłączają stare TV, obraz zmienia kolor na ciemnoniebieski i się kurczy w środek ekranu gdzie znika), ale sygnał dostaje. Po resecie co prawda win wszedł, ale moja riva ma tylko tryby 640/480/16 bit 800/600/256 kolorów i to wszystko! Odświerzanie jest takie, że widać myszka klatkuje :-( Wywaliłem windowsa, przywróciłem domyślne ustawienia biosu, wgrałem tym razem drugą edycję i znów dokładnie to samo :cry: Macie jakiś pomysł co to może być i co z tym zrobić? :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie coś sprawdziłem. Próba zmiany z trybu 640/480/16 kolorów na jakikolwiek inny (np 640/480/16 bit) powoduje pytanie o ponowne uruchomienie, a po resecie znów jest to gaśniecie monitora, znów reset i win działa, ale nie pamięta zmian. Można tak do bólu :-( W menadżerze urządzeń nie ma zadnych konfliktów, ale sprawdziłem, że grafa ma 12 przerwanie, dobrze mi sie wydaje, że wszystkie grafiki na AGP powinny mieć 11?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję reset BIOSu zworką, format c:, instalacja systemu na czystym dysku, wgranie sterowników do rivy.

Nieieiee!!Wystarczy porzadnie odinstalowac stery,potem potraktowac to det. destroyerem a na koncu zainstalowac jakies starsze detki z certyfikatem.Powinno wszystko grac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest kwestia sterowników! Używałem tych samych z tej samej płyty przez kilkanaście dni z tą Rivą, dopiero po reinstalkach przestały działać więc to kwestia czego innego. Ktoś mi polecił żebym zresetował bios, sformatował dysk i wrzucił wszystko od nowa... A co ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>a robię od dwóch dni sprawdzając wszelkie możliwe konfiguracje sprzętu?????? :cry: Problem chyba leży w tym, że windows widzi tą rivę na 12 przerwaniu, podczas gdy w POST mam wyraźnie przecież napisane "Display controller 11". Zmieniałem przerwanie ręcznie na 11 i system w ogóle nie startuje. Żadnych konfliktów nie ma, bo została mi płyta tylko z grafikę, resztę kart wyjąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłupiałem do końca :evil: Kumpel dostał dziś w swoje ręce Rivę 16 Mb, włożyliśmy w jego płytę i takie same objawy jak mojej po zainstalowaniu sterów. Zwątpiłem trochę i zainstalowałem u siebie win2k pro i WSZYSTKO JEST OK NA OBU KARTACH! W zaiązku z tym mam pytanie, jaka jest różnica w obsłudze AGP między win2k a 98 i 98SE? Ten pierwszy obsługuje wszystko poprawnie, a pozostałe widzą te rivy na 12 przerwaniu (zamiast 11) i w związku z tym ciągle się wywalają. U kumpla nie ma możliwości wrzucić 2000 więc musimy ten problem jakoś rozwiązać. (nie mówiąc już o tym, że jest to dla mnie sprawa honoru dowiedzieć się czemu to badziewie nie chce działać u mnie na win98 :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłupiałem do końca  :evil: Kumpel dostał dziś w swoje ręce Rivę 16 Mb, włożyliśmy w jego płytę i takie same objawy jak mojej po zainstalowaniu sterów. Zwątpiłem trochę i zainstalowałem u siebie win2k pro i WSZYSTKO JEST OK NA OBU KARTACH! W zaiązku z tym mam pytanie, jaka jest różnica w obsłudze AGP między win2k a 98 i 98SE? Ten pierwszy obsługuje wszystko poprawnie, a pozostałe widzą te rivy na 12 przerwaniu (zamiast 11) i w związku z tym ciągle się wywalają. U kumpla nie ma możliwości wrzucić 2000 więc musimy ten problem jakoś rozwiązać. (nie mówiąc już o tym, że jest to dla mnie sprawa honoru dowiedzieć się czemu to badziewie nie chce działać u mnie na win98 :twisted: )

POwiem tak. U mnie na win 98se nie było z nią żadnych problemów ( a w końcu to ta karta :) )

dentki sprawdzałem prawie wszystkie dostępne na 29.80 kończąc.

Jedyne problemy miałem z 21-23.xx bo krzaczyły się one z powerstripem. Ja używałem 29,42 i nie miałem najmniejszych problemów. NIe wiem co ci się wali z win 98 ale musi działać (albo raczej powinno działać bezproblemowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie powinienem Cie przeprosić :) Poradziłem już sobie z tym problemem więc było trzeba posłać Ci wiadomość że to już nieaktualne, ale zapomniałem :oops: Co mam z win98 nie mam pojęcia, ale naprawiłem to tak, że spisałem wszystkie zakres wejścia/wyjścia z win2000, odpaliłem win98 z trybu awaryjnego i podobierałem podobne aż na którychś w końcu poszła :-) Tylko czemu win98 nie dobiera ich sobie sam? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...