Skocz do zawartości
bobekk

Abit KT7a-Raid vs ECS K7VZA v.3.0 [długieeee]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak widac w temacie mam problem otóz posiadam płytke ECS tak jak w temacie i miałem problemy z kompem o kótrych juz tutaj pisałem[chodziło o samoczynne restarty] ale nie o to chodzi mam teraz okazje zamienic płytke na ABita KT7-Raid'a z tym ze jest problem z XP'kiem.Po jego zainstalowaniu wszytsko wydaje sie działa w porządku problem nastepuje nastepnego dnia,otóz przy próbie uruchomienia systemu komp sie zwiesza tzn tam gdzie jest ekran z napisem win xp i ten pasek co lata w kółko :lol: nie zatrzymuje sie chodzi w kółko.Próbowałem juz chyba wszytskiego tzn podczas instalacji dostarczyłem mu sterowniki do Raidu z dyskietki,zrobiłem tez upgrade biosa i wydaje sie ze nic nie pomaga, co prawda system da sie uruchomic w trybie awayjnym ale tylko w nim i w podglądzie zdarzen widac jak system raportuje rózne błedy dysku i raidu. W innych systemach [win98 i win 2000 sp4] nie ma takich błedów ale za to sa inne otóz czasmi podczas uruchamiania systemu gdy windows przechodzi juz do pulpitu tzn ładuje ikonki wszytsko staje dioda od Hdd'eka pali sie cały czas lecz wszystko stoi po chwili wraca do normy dzieje sie tak czasmi tez przy zwykłych operacjach jak ogladnie filmu itp. Ja podejrzewam dysk twardy czyli chyba płyta jest w porzadku.Chodzi mi tu o wasza opinie zebym zamieniajac płyte nie zamienił na większego bubla.

Konfiguracja kompa na Abicie:

Abit Kt7-Raid

Duron 700

riva tnt2 32mb agpx4

Seagate 40G [chyba IV albo V]

sblive pci 128

128 sdram[133mhz]

modem Pentagram Omen 56i

Napięcia i temp w normie

Moja konfiguracja:

Ecs K7VZA v.3.0

Athlon 1Ghz

512 sdram [2x 128mb+256mb 133mhz]

sb live

Segate 40G VII

GeForce Fx5200 128DDR agpx4

Napięcia troche wysokie temp w normie

Link do mojego poprzedniego postu

Z góry dzieki wszystkim dobry ludziom za pomoc :P/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duron tez, sprobuj wyciagnac sblive (prawie pewne) wiem ze ta plyta miala z nia spore problemy....

btw jedna z nagorszych plyt abita, w ogole to dla mnie od kilku lat ten producent nie istnieje... za ta kase plyty daja duuuzo do zyczenia! to juz nie to samo co kiedys!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jeszcze 1 pytanko czy mozna samemu zmieniac przerwania IRQ?? bo mam w sumie chyba 6 urządzeń kótre korzystaja z tego samego przerwania[7][a dokładnie to sa ACPI/sieciówa/onboardaudio/grafa/i 2xusb/.Weim ze mozna jakos w biose ale ja mam tylko opcje ze moge zmieic na Isa lub Legacy cos tam nie wiem dokładnie a chodzi mi tu o błedy typu IRQL not less....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok pewnie masz racje spróbuje wyciągnąć live'a a tak powiedz mi jeszcze co bys wołał ECSK7VZA v.3.0 czy tego Abita??

teoretycznie lepiej esc bo ma chyba chipset KT133A?? ale jesli i tak masz tylko drunia 100mhz, czy tez athlona 100Mhz to bez znaczenia i generalnie lepiej mimo wszystko abit choc chipset to tylko KT133, a co do przerywan, niestety nie znam sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi