Skocz do zawartości
bbc20000

Polskie realia

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem sie cos dowiedziec. Mieszkam poza Polska i nie wiem nic o realich zycia w Polsce. Dlatego mam pare pytan

1. Czy 133 Zlote to duzo

2. Jakie sa przecietne zarobki

3. Ile kosztuje przcietnie wynajecie mieszkania w Polsce na miesiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.za 133zł to można przez 2h piwo pić w barze ;)

2.Dr.Zepsuj - to jednak 2000 tylko że 95% Polaków ( wyłączając księży,lekarzy i polityków) ma poniżej średniej :(

3.mój sąsiad za 400 zł/tydzień domek 1 osobowy (malutkie toto jest 30m2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 1000 na tydzien czy na miesiac. Bo jak na miesiac to niby jak mieszkanie kosztuje 1000 na miesiac to co z reszta ?

na tydzień sorki-buahahahahahaha :)

ale każdy by chciał na miesiąc 4000 (przyjmując że miesiąc = 4 tygodnie)

ale cóż możesz nie wiedzieć

a reszta to na wino :!: ;)

jak już przyjeżdżasz to trzym się z dala ad takiej sekty - "Ich 3" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Za 133 zł kupisz jakieś 3 dobre płyty CD

2. Średnie zarobki w Polsce to niestety poniżej 1000zł/miesiąć (wiem coś o tym)Ludzie tutaj wydają więcej niż zarabiają. Polski paradoks wygląda następująco: wyższe wykształcenie i uczciwa praca = głodowa pensja.

3. Powinieneś naprawdę jeszcze raz się zastanowic czy na pewno chcesz tu przyjechać. Ja niestety odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, najpierw twoje pytania:

1. Zalezy dla kogo, jak na kieszonkowe to nawet duzo, ale tak ogolnie to malo :) Juz koledzy wspominali co za to kupisz, a najlepiej jesli powiemy, ze to jest 33 dolary. Ew. za tyle zjesz calkiem dobry obiad w restaruacji w cztery osoby(co prawda sa i po 300zl na cztery, ale to juz wystawne:))

2. Srednia krajowa to trochep owyzej 2000zl, sprzataczki zarabiaja ponizej 1000 zl, robotnicy i inni tez. Lekarze, politycy i wyzsza klasa spoleczna powyzej 5000 zl. Trudno znalezc kogos miedzy 3000zl a 5000zl zarobkow :) Albo jestes biedny, albo bogaty i jezdzisz kiczowatym mercedesem. Pamietaj o przeliczniku - srednio 500dolarow na miesiac tutaj sie zarabia, niezle nie ? :)

A teraz moje pytanie

Czy mozna wiedziec z jakim zamiarem przyjezdzasz do Polski ? boj esli tylko czasowo, opogladac ojczyzne to spoko, pozwiedzasz sobie troche (Krakow polecam, w okolicach tez sa rozne ciekawe zamki i ruiny). Poogladasz swiat bez smogu(jesli znajdziesz mieszkanko na wsi - tylko nie takiej caklowitej, bo okna nie otworzysz, jak sasiad bedzie wywozil gnoj :D ).

Jesli jednak myslales na dlozej sie przeprowadzic, odradzam, nie jest latwo, jesli sie nie jest wysoko postawionym uzednikiem panstwowym. Nie jest tez znowu okropnie trudno, w porownaniu z przeszloscia...

Ps. Jak juz ktos wspomnial wystrzegaj sie Ich Troje i polskich kanalow muzycznych (chyba, ze slon ci na ucho nadepnal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyjezdzac nie chce. Tylko slysze rozne historie i nie chce mi sie w to wiezyc. Troche to jest niesamowite ze takie debile w Polsce rzadza. Jak mozna do takich rzeczy dopuszczac. To nie ma woglole logiki wedlog mnie.

Powiedz to naszym kochanym politykom.

PS. wez nas zdoluj i powiedz jakie tam za oceanem macie srednie zarobki :) i jakis przelicznik do tego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wogole nie rozumiem dlaczego tak jest w Polsce. Kto za tym stoi. Przeciez jako kraj to Polska nie jest biedna. Jest dobrze rozwinieta, ma przemysl, rolnictow, demokracje i co najwazniejsze madrych ludzi.(Nie politykow oczywiscie). Mam nadzieje ze to sie nie dlugo zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkanie w Toronto kosztuje od $1,000CAN w gore. (2,674.31 PLN)

Zarobki to niby przecietnie mowia ze jest okolo $50,000 (133,714.73 PLN) rocznie ale nie mysle zeby to byla prawda. Raczej to gdzies w granicach $30,000 - $35,000 (93,599.77 PLN).

Z tego co wiem to w USA jest znacznie lepiej bo zarobki sa wyzsze plus opodatkowanie w Kanadzie jest bardzo wysokie. Gdzies okolo 30-35% dla tych co zarabiaja srednia krajowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dobrze rozwinieta, ma przemysl,

Tak tak wysoko rozwiniety. Tylko ze na produkcje czolgow i stali do tych czolgow w ramach wzajemej wspolpracy z bratnimi krajami socjalistycznymi. Praktycznie 90 procent przemyslu odziedziczonego z PRLu nie ma racji bytu we wspolczesnych realiach. A ze nikt nie mial odwagi ich zamknac to wszystkie niepotrzebne kopalnie, huty, zaklady zbrojeniowe ciagna sie za nami jak smrod po gaciach i wszyscy placimy z naszych podatkow na ich utrzymanie

rolnictow,

Uznam ze nie wiesz co mowisz ;P

Proponuje wycieczke krajoznawcza po wsi. 10 procent gospodarstw produkuje 70 procent towarow. A powod jest prosty u wiekszosci ludzi zostala mentalnosc folwarczno-panszczyzniana umieszczana im w glowach w PGRach (po co cos robic panstwo i tak pomoze oraz wspolne=niczyje=mozna krasc). Ludzie Ci sa wybitnie nie zadowoleni ze nie moga juz za nic z PGRu wynosic zarcia, ze panstwo nie da pieniedzy, emerytury i dodatku na zakup nawozow. W tej chwili ich glownym zmartwieniem jest za co kupic jabola i sie urznac, jesli ma jeszcze jakies pole (czytaj: nie sprzedal) to i tak to co wyprodukuje przejada.

A ubolewanie nad losem rolnikow jest smieszne. Sam mam rodzinke mieszkajaca na wsi - nawet nie jedna. Wszyscy zapierdalaja rowno, tylko ze od 90' zwiekszyli gospodarstwo 10 krotnie, robia produkcje masowa ale maja z tego godziwa kase. A jak sie innym nie chce i wola pic to ich sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukas666 ma rację coś powyżej 2000 (brutto oczywiście) to nasz śr krajowa lecz Ktoś też napisał (sorki nie pamiętam kto :? ) że taki wynik wykręca 5% ludności -to prawda sk@$#%$syńscy burżuje ją tak ciągną ,te 95% grubo poniżej 2000, aemeryci to wegetacja :cry:

Ja w tej chwili kończę studia (5rok) i jak nie znajdę uczciwej i godziwej pracy to pi@#dolę i uciekam do usa

Na szczęście mam do kogo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas bezrobocie to 20% (oficjalnie trochę mniejsze), podatki 22% Vat,

niestety wszystko to się zwiększy jak wejdziemy do "kochanej unii"

Mało kto o tym mówi ale takie są realia. Będziemy (nie tylko my) utrzymywać biurokratyczną machinę w Brukseli. A ludzie z biedy będą sobi życie odbierać (po części już tak się dzieje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ma przemysl, ...

ale jaki - wiekszosc duzch zakladow powstala "w dawnych realiach" i maja sie do normalnej gospodarki jak piesc do nosa (normalnej = liberalnej ktorej niestety nie ma w Polsce), za to jest gospodarka etatystyczna (od slowa ETATYZM - czyli taka w ktorej panstwo miesza sie w duzym stopniu do gospodarki - udzialy w firmach, regulowanie gospodarki za pomoca srodkow administracyjnych...

ze nie wspomne o gigantycznej korupcji wsrod urzednikow panstwowych - szkoda slow :cry:

...i co najwazniejsze madrych ludzi...

mozna polemizowac - skoro wg niektorych sadazy az 25% chce glosowac na Andrzeja L. (wiadomo o kogo chodzi) - ktory prze 1 czesc dnia blokuje drogi (albo prace Sejmu) a druga polowe dnia spedza w solarium...

...Mam nadzieje ze to sie nie dlugo zmieni.

na pewno nie wczesniej niz od wladzy odsuna sie zsowietyzowani ludzie - czyli jakies 20 lat (wariant optymistyczny) lub nigdy (wariant pesymistyczny) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...usunąć sejm i senat i niech ludzie przez internet i comoory głosują nad ustawami...

po 1 niewykonalne - chyba ze Ty bedziesz tlumaczyl przecietnemu Kowalskiemu podczas prac nad budzetem panstwa czym sie rozni np klasyfikacja budzetowa od ukladu wykonawczego budzetu itp

po 2 jak to sobie wyobrazasz - wszyscy glosuja, kto wtedy bedzie pracowal, uczyl sie itp

po 3 nawet Szwajcaria po woli mysli o odejsciu od demokracji "bezposredniej" (referendum w kazdej sprawie - upraszczam) na rzecz czystej demokracji przedstawicielskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uznam ze nie wiesz co mowisz ;P

Proponuje wycieczke krajoznawcza po wsi. 10 procent gospodarstw produkuje 70 procent towarow. A powod jest prosty u wiekszosci ludzi zostala mentalnosc folwarczno-panszczyzniana umieszczana im w glowach w PGRach (po co cos robic panstwo i tak pomoze oraz wspolne=niczyje=mozna krasc). Ludzie Ci sa wybitnie nie zadowoleni ze nie moga juz za nic z PGRu wynosic zarcia, ze panstwo nie da pieniedzy, emerytury i dodatku na zakup nawozow. W tej chwili ich glownym zmartwieniem jest za co kupic jabola i sie urznac, jesli ma jeszcze jakies pole (czytaj: nie sprzedal) to i tak to co wyprodukuje przejada.

A ubolewanie nad losem rolnikow jest smieszne. Sam mam rodzinke mieszkajaca na wsi - nawet nie jedna. Wszyscy zapierdalaja rowno, tylko ze od 90' zwiekszyli gospodarstwo 10 krotnie, robia produkcje masowa ale maja z tego godziwa kase. A jak sie innym nie chce i wola pic to ich sprawa 

Dokladnie, niektorzy rolnicy maja mentalnosc komunistyczna i nie wiedza co z soba zrobic. Jak ktos chce to moze, ojciec ma ponad 300 hektarow pola - jest to bardzo duzo, zwazywszy na umiejscowienie (poludnie Polski - okropne rozdrobnienie pol i 30x drozsza ziemia nie na polnocy). Dodatkowo firma sprzedajaca rozne papu dla roslinek i inne rzeczy. Jak sie chce to mozna zrobic. A jak siek omus nie chce to biadoli.

W Polsce, jak juz ktos wspomnial, nic sien ie zmieni dopoki politycy sie nie zmienia. A i dzisiejsze mlodziezowki nie zapowiadaja sie zbyt ciekawie. Chyba, ze oni tak robia tylko po to, aby podlizac sie tatusiom-politykom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, rządzą ci sami ludzie co 20 lat temu w PZPR, tylko mają teraz lepsze garnitury :D . Szkoda że z lustracją w Polsce nic nie wyszło.

jezeli to jest komentarz do "moich" zsowietyzowanych ludzi to troche nie zrozumiales co mialem na mysli - chodzilo mi o mentalnosc ludzka, mianowicie np:

- o takich ludzi ktorzy twierdza ze panstwo musi im dac bo im sie nie chce robic,

- o takich ludzi ktorzy bez zastanowienia okradna wlasna firme (lub firme w ktorej pracuja) na 20zl i nie beda sie przejmowali ze przez takie postepowanie ta firma za tydzien nie bedzie istniala bo splajtuje bo oni i tak licza na zasilki,

- o takich politykow ktorzy lekka reka rozdaja publiczne pieniadze (oddluzanie kopalni, hut, stoczni,...) w imie spokoju spolecznego nie liczac sie z tym ze takie postepowanie na dluzsza mete prowadzi kraj do ruiny ...itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarze ponad 5000 zł??!!! 8O 8O Zkąd ty te dane masz??!!!! Chyba ci po muzgu poszło. Ty chyba sam nie wiesz, gdzie mieszkasz. To nie są Niemcy. Służba zdrowia się sypie i jest ogólnie do d. Przejdź sie do jakiegokolwiek szpitala i zobacz co się dzieje :cry: :cry: :evil:

Jak chcesz sie dowiedzieć, jak jest w Polsce, zaprenumeruj ,,NIE" Urbana. Tam jest wszystko, co byś chciał i nie chciał wiedzieć :? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jest u nas źle, ale będzie lepiej. Może coś z tą Unią wypali. ,,Kto nie idzie naprzód, ten się cofa".

sorry - nie obraz sie ale masz zadatki na zsowietyzowanego czlowieka (argumenty na poparcie mojej tezy) :

- nastanie Unia i da nam kase za darmo - bedzie fajnie i wszscy beda szczesliwi...

- my nic nie musimy robic (tylko lezec do gory "fujara") Unia zrobi wszystko za nas...

popraw mnie jezeli miales cos innego na mysli z ta Unia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi