rajder Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Wlasnie kupilem nowy dysk twardy Hitachi-IBM Deskstar 7k250 80 GB. Niby wszystko bylo ok, podzielilem go na partycje, zainstalowalem XPeka i cala reszte. Problem jest tu: zauwazylem, ze w czasie gdy ktos sciaga cos ode mnie (transfer powiedzmy 2,5 MB/s) to caly system strasznie zwalnia, np. okno potrafi otwierac sie 20 sekund. Tak samo jest gdy np. kopiuje film z partycji na partycje i probuje grac w jakas wymagajaca gre (np. NFS Underground), wtedy strasznie "przycina", a sama gra uruchamia sie z 5 minut. Dodam, ze sprawdzalem czasy kopiowania plikow (roznej wielkosci od 1x500 MB do 1000x0,5 MB i pomiedzy roznymi partycjami) i raczej wyniki nie odbiegaja od normy (od 40 do 80 sekund). Wyniki w HDTachu 2.70 tez sa ok (12,5ms, 49,4 MB, CPU 22,3%). Aha, na moim starym dysku IBM 13 GB nie bylo takiego "mulenia" gdy ktos cos sciagal (uzywam Direct Connecta). Moglem sciagac kaaza nawet 50 plikow naraz i jednoczesnie nagrywac CD. Chyba dysk jest "walniety". Prosze o szybkie komentarze, bo jutro mija 10 dni, czyli termin kiedy moge odeslac dysk do sklepu do wymiany. Thorton 2000+@2600+,Epox 8rda3l, 256 DDR 3200, HDD - primary master, CD-RW - secondary master Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 zobacz czy masz DMA włączone. sprubuj zresetować bios zworką, instalowałes IDE SW ? jeżeli tak to odinstaluj to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 A dma masz włączone :?: i czy stery do nf2 też są :?: jeżeli to nic nie da to oddaj go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 dysk jest na 100% sprawny ... ale aby miec pewnosci zajebisty Drive Fitness Test nie raz mi dysk spod noza uratowal sprawdz ... pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajder Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 A ja mam coraz wieksze watpliwosci. Wlasnie skonczylem kopiowanie 2 filmow (lacznie 2,7 GB) z partycji na partycje. Trwalo to 14 minut (!!!), a w tym czasie praktycznie nic nie mozna bylo robic (otwarcie np. IE trwalo z minute !!!). Robilem reinstal sterownikow IDE ale to nic nie pomoglo, oczywiscie DMA jest wlaczone i ustawione na UDMA 5, czyli max. dla tego dysku. Dysk chyba do wymiany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajder Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 IDE SW nie instalowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 zobacz czy masz DMA włączone. sprubuj zresetować bios zworką, instalowałes IDE SW ? jeżeli tak to odinstaluj to. Mialem juz kiedys zapytac , ale teraz mam okazje -> dlaczego nie instalowac IDE SW ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajder Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Bo sa to sterowniki jeszcze niedopracowane w 100% (o czym jestes ostrzegany przy instalacji) i moga spowodowac wiecej problemow niz korzysci (wolne transfery, grzanie sie dysku itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Bo sa to sterowniki jeszcze niedopracowane w 100% (o czym jestes ostrzegany przy instalacji) i moga spowodowac wiecej problemow niz korzysci (wolne transfery, grzanie sie dysku itp.) A ja z tym nie mam zadnych problemow :) Bez IDE SW mi wlasnie dysk muli strasznie i sie pracowac nie da... Moze to kwestia konfigu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muttz Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 mam to samo, na bank to kwestia ustawien, pod win98 czegos takiego nie ma, mi pomogl w jakism stopniu cachemanXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajder Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Panowie ! Ani DMA, ani stery do nf2, ani drive fitness, ani cachemanxp...Po prostu wlaczony antywirus :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...