Skocz do zawartości
Martinii

9800pro vs. 5900XT, czyli karta w granicach ok. 1200zl

Jaka karte wybrac?  

1. 1. Jaka karte wybrac?

• 1. Radeon 9800 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX
      167
    • 2. GeForceFX 5900 XT Gainward Ultra/1100 TV/DVI Golden Sample
      31

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

powoli, podsumuje temacik

GF FX 5900XT możemy zmodować na 5950Ultra, która jest warta według cenników powyżej 2 tyś. zł, jeśli trafi nam się model słabo modujący to na 99.9% możemy uzyskać przynajmniej 5900Ultra, który jest wart ponad 1500 zł

pamiętajmy, że R9800XT czy też R9800Pro są o wiele droższe od GF FX 5900XT, choć wydajniejsze, natomiast po zmodowaniu GF FX 5900XT na 5950Ultra przewaga się już zdecydowanie zmniejsza - nie zapominajcie o tym ATIowcy :)

Ale modowanie nie poprawi jakości obrazu ani nie zwiększy specjalnie słabej wydajnosci w DX 9.0 i nie spowoduje że zamiast architektóry 4x2 nagle będzie 8x1 - nie zapominajcie o ty NVdiowcy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie zauważyliście że ja sobie jaja robie? Myślałem że po tekstach z ps 2.0+ i ogrzewaniem pokoju to jest oczywiste.

nie zauwazylismy o guru wszechwiedzacy i wszechmocny - wybacz nam debilom nie rozumiejacym Twych super poetyckich ironicznych wypowiedzi

wybacz nam panie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Winter

Fakt 5900XT nie grzeje się bardzo. Temp dochodzi do 50st. w stresie.

Ale to, że zmodujesz na 5950 to co Ci toda? Satysfakcje, że z karty za 1000zł zrobiłeś stwora za 2500zł??? Chyba tylko tyle! Mimo, że masz 5950Ultra to i tak w grach z PS2.0 masz 12bitową precyzję i np. w takim FarCry widać, że tych kolorów brakuje! I nie ma co się czarować. Tego nie przeskoczysz przetaktowaniem! Nadal to jest seria FX! Słaby PS2.0 i architektura 4x2 cudów nie zdziałają nawet przy przetaktowaniu! :wink:

:arrow: Majdan

To co napisałeś o P4 i ogrzewaniu mieszkania przez FXy było dobre i myślałem, że wszyscy dopatrzyli się aluzji! :lol: :lol: :lol: Jak widać wyżej chyba nie wszyscy! :D A Ty jeszcze dolewałeś oliwy do ognia i bunt się rozrastał hehehehe. :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A co sądzicie o tym http://www.pclab.pl/art9430-4.html :?: Tylko proszę nie bluzgajcie mnie. Jestem na razie całkowicie neutralny :wink:

8O 8O 8O Oooo

Kiedyś 5900XT porównywano do 9700, że czasami go przewyższał a teraz jest niewiele wolniejszy od 9800XT??? :lol: :lol: :lol: :lol: Widocznie czas służy FXom hehe. :D Testy też niczego sobie. Zrobione na Halo gdzie jak wiadomo na żadnej karcie dobrze nie działa (taka konwersja z X-Klocka :wink: ) oraz CodeCreatures (benchmark nVidii i to jeszcze DX8 :) ). A gdzie podziały się pozostałe testy jak FarCry czy Tomb Raider??? Ehh. Co do 3DSmarka to robiłem test w Mother Nature FXa i ATI przez analize klatek w każdej sekundzie. Tam gdzie było mało do obliczenia FX dostawał sporego kopa i znacznie przewyższał max osiągi ATI 9500Pro bo osiągał aż 99FPS (teraz posiadając 9800Pro widzę, że też tak jest bo po OC max mam 96FPS). Ale w momęcie największego obciążenia FX spadał do 8fps gdzie ATI 9500Pro ma 13FPS najmniej. Poszukaj tematu o wydajności PS2.0 który kiedyś założyłem. Tam jest sporo na ten temat.

Więc jak chcesz mieć wgląd na sprawę to poszukaj na jakimś zagranicznym serwisie solidny test gdzie testuje się we wszystkim a nie w 2 aplikacjach z czego jedna to zwalona gierka! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

:arrow: Winter

Fakt 5900XT nie grzeje się bardzo. Temp dochodzi do 50st. w stresie. 

Ale to, że zmodujesz na 5950 to co Ci toda? Satysfakcje, że z karty za 1000zł zrobiłeś stwora za 2500zł??? Chyba tylko tyle! Mimo, że masz 5950Ultra to i tak w grach z PS2.0 masz 12bitową precyzję i np. w takim FarCry widać, że tych kolorów brakuje! I nie ma co się czarować. Tego nie przeskoczysz przetaktowaniem! Nadal to jest seria FX! Słaby PS2.0 i architektura 4x2 cudów nie zdziałają nawet przy przetaktowaniu!  :wink: 

Witam ponownie. :lol:

Chcem zaznaczyć, iż ta precyzja zmienia się po update gry na 1.1.

To jest fakt.Zainstalowałem grę ponownie i nadal mogę się cieszyć płynną grą najwyższych detalach.W temacie o p.s.2.0 na fx miałem grę bez patch'a.Ale po co wracać do starych tematów?Wyżej ładny link do pięknego porównania fx'a (po i przed zmianą biosu)do radeona 9800pro.

Ale fakty nie do wszystkich docierają.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już kurde nie wiem. Bo to co wiedziałem na screenach tyczących się Pixel Shaderów do mnie bardzo trafiło i uważam że Radek w tej kwestii jest bezkonkurencyjny. Ale znowu ten test na PClab też daje do myślenia na temat FX 5900XT. I ja mam teraz dylemat między FX 5900XT i Radkiem 9800SE@PRO bo niestety na oryginalnego PRO koksu nie mam. Co byście poradzili :?: Bo z jednej strony wziąłbym FX bo w grach się nic nie rąbie jak przy Radkach. Np. u kumpla wychodzą błędy w Gothic'u. Proszę o konkretne atuty. Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja już kurde nie wiem. Bo to co wiedziałem na screenach tyczących się Pixel Shaderów do mnie bardzo trafiło i uważam że Radek w tej kwestii jest bezkonkurencyjny. Ale znowu ten test na PClab też daje do myślenia na temat FX 5900XT. I ja mam teraz dylemat między FX 5900XT i Radkiem 9800SE@PRO bo niestety na oryginalnego PRO koksu nie mam. Co byście poradzili :?: Bo z jednej strony wziąłbym FX bo w grach się nic nie rąbie jak przy Radkach. Np. u kumpla wychodzą błędy w Gothic'u. Proszę o konkretne atuty. Thx.

Bierz R9800SE@PRO. Napisz jakiego ma Rada twój kumpel.Ja przeszedłem obydwie częsci Gothica z 30 razy i jak dotad jedynym problemem był mój stary Live 1024 który gryzł sie z grą pod WinXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kumpel ma Radka 9200SE i w obydwóch Gothic'ach jak skacze gościem to przy upadku pod stopami Bezimiennego pojawia się czerwona plama(jakby miał miesiączkę :) ). No ale ma archaiczny monitor to może dlatego. A i czym różni się architektura 4x2 od 8x1 i która jest lepsza(domyślam się że 8x1 :wink: ) :?: A i co myślicie o tym teście z PClab, jest to prawda czy raczej fałsz :?: Jeśli fałsz to moglibyście dać jakiś prawdziwy test :?: I jakbym kupował tego Radka 9800SE to z jakimi pamiątkami(firma, czas dostępu) i jakiej firmy :?: Bo Hercules to troche drogi :evil: . Podkreślam że to ma być nowa karta a nie z drugiej ręki. Z góry thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest cały temat o słabym PS 2.0.Jest pełno linków do testów i porównań jakości obrazu na Far Cry(czyli gra kozystajaca z dobrodziejstw DX9.0)

http://forłyum.tweak.pl/viewtopic.php?t=66764

Jeśli chodzi o pamieci to najlepiej jakby to były Hynixy2.8ns.Co do testu to taki średni na jeża.Nie ma porównań jakości obrazu ani porównania w DX 9.0, można powiedziec ze to test raczej mało zetelny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Mój kumpel ma Radka 9200SE i w obydwóch Gothic'ach jak skacze gościem to przy upadku pod  stopami Bezimiennego pojawia się czerwona plama(jakby miał miesiączkę :) ). No ale ma archaiczny monitor to może dlatego. A i czym różni się architektura 4x2 od 8x1 i która jest lepsza(domyślam się że 8x1  :wink: ) :?: A i co myślicie o tym teście z PClab, jest to prawda czy raczej fałsz :?: Jeśli fałsz to moglibyście dać jakiś prawdziwy test :?: I jakbym kupował tego Radka 9800SE to z jakimi pamiątkami(firma, czas dostępu) i jakiej firmy :?: Bo Hercules to troche drogi :evil: . Podkreślam że to ma być nowa karta a nie z drugiej ręki. Z góry thx.

4x2=8x1 w przypadku gdy uzywane jest multitexturowanie czyli niemal zawsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No tak nie ma porównania obrazu, ale czemu GeForce jest (w tym teście) lepszy od Radka (we wszystkim) :?:

Po prostu autor testu dobrał tylko pozycje(aż cztery testy :lol: ) w których FX-y sobie najlepiej radzą.Przykład -Halo - Gra od podstaw pisana na XBOXa co za tym idzie na NV (w XBOXie jest chyba GF4).No i w teście nie ma żadnej gry z DX 9.0, no i oczywiscie zadnego Q3 ani UT2003 i kilku innych a to obowiązkowe pozycje w testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

A mógłby ktoś jakiś dobry i dokładny test zalinkować :?: Szukałem ale nie znalazłem nic fajnego :?

Porządny test? Na przykład ten :http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/nv40.html
Chodzi mi o test Radeona 9800SE@PRO :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może cie zaciekawi jest ciekawe porównanie sporej ilosci kart ale niestety nie ma R9800SE@PRO.

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=imperium...akuje&strona=12

A tu chłopaki opisali FX i jego PS 2.0 na Far Cry

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=imperium...akuje&strona=16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja mam małe pytanko. Jak wiadommo FX mają problemy z Pixel  Shader 2.0. Ale to polega na tym że nie wyświtlają tych efektów czy zwalniają podczas wyświetlania :?:

Wyświetlają wszystko lecz sporo zwalniają. Natomiast zoptymalizowane gry pod FXy do normalnej płynności obniżają precyzję koloru i tym się to objawia:

http://www.hardocp.com/image.html?image=MT...18xM19sLmpwZw==

http://www.hardocp.com/image.html?image=MT...18xNF9sLmpwZw==

http://www.hardocp.com/image.html?image=MT...18xNV9sLmpwZw==

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy oczywiscie od koniguracji calego peceta ale na procu ok. 3GHz + FX od 5900XT w gore da sie grac w miare plynnie w np Far Cry z pelna precyzja PS 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to prawda że na Ati dużo gier niechodzi lub są arfeakty. Czy można temu zapobiec. Sam mam taki sam problem jak osoba która założyła temat. Nie wiem co <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> A do Ati nie jestem zbytni przekonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A czy to prawda że na Ati dużo gier niechodzi lub są arfeakty. Czy można temu zapobiec. Sam mam taki sam problem jak osoba która założyła temat. Nie wiem co <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> A do Ati nie jestem zbytni przekonany.

Tak, mi nawet windows na 1024x768 AAx6 skacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj niestety ale nie sądzę, że FARCRY pozwala z pełną precyzją na płynną grę! Skoro dało by się pograć to nie wychodziłby patch który tą precyzję obniża! Pewnie dla tego większa część gier ma znaczek Dołączona grafika bo ma problemy z FXami i nvidia pomaga je poprawnie napisać na swoje chipy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Sapphire jak najbardziej ok! Jak w podpisie!  :wink:

Tego swojego Radzia to nieźle wykręciłeś. Tylko że ja chyba raczej wezmę Radeona 9800SE@PRO bo kasy nie mam, więc raczej tyle go nie wykręcę. Dobra Sapphire ok. A moglibyście jeszcze jakieś inne dobre firmy dać tak w razie czego bo w moim sklepie to czasem nie ma różnych rzeczy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...