Skocz do zawartości
Martinii

9800pro vs. 5900XT, czyli karta w granicach ok. 1200zl

Jaka karte wybrac?  

1. 1. Jaka karte wybrac?

• 1. Radeon 9800 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX
      167
    • 2. GeForceFX 5900 XT Gainward Ultra/1100 TV/DVI Golden Sample
      31

Rekomendowane odpowiedzi

Poprosze aby mi dali modowalny

Tak i przy zakupie od razu odchacza sobie: "Aha - koles bedzie kombinowal - niech zapomni o gwarancji".

Z doswiadczenia wiem, ze lepiej nie chwalic sie sprzedawcy o takich zamiarach.

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprosze aby mi dali modowalny

Tak i przy zakupie od razu odchacza sobie: "Aha - koles bedzie kombinowal - niech zapomni o gwarancji".

Z doswiadczenia wiem, ze lepiej nie chwalic sie sprzedawcy o takich zamiarach.

Pozdrawiam ;)

Nie bój żaby. Powinni się zgodzić bo już u nich z deczka kupiłem :D . A jak nie to wezmę GeForca :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..ciezki wyboor. w tej samej cenie mozna zlowic 9800SE 9700PRO i 5900XT. 9800SE podarowal bym sobie odrazu. jak place taka sume to nie gram w totka tylko wymagam chocby przyzwoitej wydajnosci za ta cene. a jak sie nie zmoduje to przeciez straszna lipa z tej karty. a z tego co mi wiadomo zanim dotrze to do koncowego klienta to przechodzi przez sliczny lancuszek lakomczuchow wiec nie liczylbym na bezbledny mod. tak wiec zostaje 9700 PRO z Allegro albo nowy 5900XT. i tu sie gubie. mowcie co chcecie ale potencjal tego 5900XT jest olbrzymi. prawie kazda smiga jako 5950 albo 5900U. 9700Pro jush sie tak slicznie nie kreci :( inna bajka to te PS. jednak roznice nie sa drastyczne i biorac pod uwage cene, gwarancje i mozliwosci ten FX jest niczego sobie :twisted: do 9800Pro trzeba jakies 300 jeszcze dolozyc a dla mnie to troche za duzo. inna sprawa ze wszyscy demonizuja te PSy na FXach a nikt nie komentuje tego http://www.frazpc.pl/komentarz/10483

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dymy z tego 9700pro tez mozesz calkiem ladnie wyciagnac. Moj 9700 non-pro chodzi jako 370/700 czyli lacznie wyzej niz 9800pro ;]... I tak najlepszy wybor to 100% modowalny 9800se.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj 9700 non-pro chodzi jako 370/700 czyli lacznie wyzej niz 9800pro ;]... I tak najlepszy wybor to 100% modowalny 9800se.

znacznie? R9800P defaultowo ma taktowanie 380/680. Skale ci sie pomieszaly :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy demonizuja te PSy na FXach a nikt nie komentuje tegohttp://www.frazpc.pl/komentarz/10483

A co tu komentowac? Przeciez widac, ze gra rozpoznaje ID karty i jesli wykryje ze jest to NV to obniza precyzje. Akurat karcie ATI dano ID NV i grafa rozpoznala Radeona jako GeForce i obnizyla precyzje. takie myki sa wlasnie na NV. Albo rybki albo akwarium.

Niestety ale w PS2.0 nawet FX59500U odstaje od R9700P.

prawie kazda smiga jako 5950 albo 5900U

chyba troszke ci sie pomieszalo. Skala wydajnosci jest taka- FX5900XT=> 5900=> 5900Ultra=> 5950Ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tu komentowac? Przeciez widac, ze gra rozpoznaje ID karty i jesli wykryje ze jest to NV to obniza precyzje. Akurat karcie ATI dano ID NV i grafa rozpoznala Radeona jako GeForce i obnizyla precyzje. takie myki sa wlasnie na NV. Albo rybki albo akwarium.

..no ale to chyba myki robi silnik gry albo jego autorzy bo PS2.0 byl jak najbardziej ok w tym tescie. i to chyba im naleza sie slowa krytyki jesli to faktycznie jest prawda..

Niestety ale w PS2.0 nawet FX59500U odstaje od R9700P.

..troche za mocno powiedziane bo dajmy na to w FC (bo pewnie nim ciagle sie sugerujemy) te karty ida leb w leb dopooki nie podniesie sie rozdzialki i wlaczy AA i AF bo wtedy 9700 troshke zwalnia http://www.anandtech.com/video/showdoc.htm...tml?i=2023&p=17 jakby nie bylo jest troche starszy. swoja droga wciaz jeszcze troshke malo enginoow korzysta z DX9 i mysle ze przez to mamy troske skrzywiony obraz tych FXow..

chyba troszke ci sie pomieszalo. Skala wydajnosci jest taka- FX5900XT=> 5900=> 5900Ultra=> 5950Ultra.

..nic mi sie nie pomieszalo :) czyt. nie zmodujesz na 5950 to uda ci siena 5900U..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..no ale to chyba myki robi silnik gry albo jego autorzy bo PS2.0 byl jak najbardziej ok w tym tescie. i to chyba im naleza sie slowa krytyki jesli to faktycznie jest prawda..

W czystym PS2.0 NV ma kiepawa wydanosc, wiec by ja podniesc gra przez detekcje typu karty automatycznie obniza precyzje koloru by zachowac rozsadno wydajnosc. Jakby karta renderowala obraz na NV w takich samych warunkach jak ATI bo wydajnosc na tym mogla by mocno ucierpiec.

..troche za mocno powiedziane bo dajmy na to w FC (bo pewnie nim ciagle sie sugerujemy) te karty ida leb w leb dopooki nie podniesie sie rozdzialki i wlaczy AA i AF bo wtedy 9700 troshke zwalnia http://www.anandtech.com/video/showdoc.htm...tml?i=2023&p=17 jakby nie bylo jest troche starszy. swoja droga wciaz jeszcze troshke malo enginoow korzysta z DX9 i mysle ze przez to mamy troske skrzywiony obraz tych FXow..

ida, ale jakim kosztem? Kosztem gorszej jakosci obrazu na kartach NV. Obejzyj recenzje-chocby TU i zobacz jaka jest roznica. Wydajnosciowo FX5900XT jest na poziomie R9600XT, a i to przygorszej jakosc obrazu!

..nic mi sie nie pomieszalo :) czyt. nie zmodujesz na 5950 to uda ci siena 5900U..

jasne! teraz rozumiem :) rdzeniem do 9500U raczej dojedziesz, z pamiecia to juz wieksza niewiadoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myków nie robi silnik gry tylko nVidia robi myki ponieważ to oni pomagali przy tworzeniu tej gry by na FXach chodziła w miarę dobrze. Wersja 1.0 FarCry na FX działała tylko i wyłącznie w PixelShader 1.1. Dopiero łatka v1.1 na FX wykorzystuje PixelShader2.0 ale tu musi niestety obniżyć precyzję co widać na obrazkach. Niestety nie ma co obwiniać programistów. PS2.0 w FX jest skopany i nic już tego nie zmieni. Swego czasu Carmack powiedział, że Doom3 będzie obniżał precyzję koloru dla FXów. Po wypuszczeniu 6800 Carmack powiedział, że tych optymalizacji już nie będzie! Widać, że 6800 radzi sibie znacznie lepiej. Ale co będzie z posiadaczami FXów??? Nie wiem. Zobaczymy jak wyjdą te tytuły!

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myków nie robi silnik gry tylko nVidia robi myki ponieważ to oni pomagali przy tworzeniu tej gry by na FXach chodziła w miarę dobrze. Wersja 1.0 FarCry na FX działała tylko i wyłącznie w PixelShader 1.1. Dopiero łatka v1.1 na FX wykorzystuje PixelShader2.0 ale tu musi niestety obniżyć precyzję co widać na obrazkach. Niestety nie ma co obwiniać programistów. PS2.0 w FX jest skopany i nic już tego nie zmieni. Swego czasu Carmack powiedział, że Doom3 będzie obniżał precyzję koloru dla FXów. Po wypuszczeniu 6800 Carmack powiedział, że tych optymalizacji już nie będzie! Widać, że 6800 radzi sibie znacznie lepiej. Ale co będzie z posiadaczami FXów??? Nie wiem. Zobaczymy jak wyjdą te tytuły!

Pozdro

Bzdury piszesz. :lol: Właśnie patch1.1 powoduje na fx obniżenie precyzji koloru.Wersja 1.0 chodzi normalnie z P.S.2.0, wystarczy tylko ustawić w opcjach grafiki "lighting quality" na very high(każde inne ustawienie poniżej very high powoduje przełączenie się w tryb P.S.1.1 nawet na kartach ati)Osobiście instalowałem grę ponownie i gram bez patch'a.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ida, ale jakim kosztem? Kosztem gorszej jakosci obrazu na kartach NV. Obejzyj recenzje-chocby TU i zobacz jaka jest roznica. Wydajnosciowo FX5900XT jest na poziomie R9600XT, a i to przygorszej jakosc obrazu!

..naczytalem sie jush takich recenzji :) wszystkie mowia to samo. 5900XT zachowuje sie bardzo nierowno ale bilans ma generalnie dobry a cenowo mozna powiedziec ze jest blizej 9600XT niz 9800Pro i do tego swietnie sie kreci. zreszta looknij na podsumowanie. nie bez powodu autor stwierdza: GeForceFX 5900XT w przedziale 950-1000 zł wydaje się najciekawszą propozycją. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a ja mam pytanie troche z innej beczki: jakiej firmy pamiątki i o jakim czasie dostępu są najlepsze dla Radeona 9800PRO(nie SE@PRO)? I czy występują one w kartach firmy Sapphire i na układzie R360?

PS. Proszę o szybką odpowiedź ponieważ dzisiaj zamawiam tą kartkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki czas dostępu dla 9800PRO. 2,8ns?? I jeszcze jedno pytanie. Czy Radeona 9800SE@PRO można zrobić na XT wgrywając odpowiedni BIOS i instalując zmodowane omegi?? Co to są te zmodowane omegi bo nie bardzo wiem? Wiem że jest troche takich tematów ale nie mam bardzo czasu na szukanie i czytanie tego konkretnego. Sorry za śmieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawde to wydaje mi sie ze nie ma jednoznacznej odpowiedzi Hynix czy Samsung. Jednak przy kupnie swojego Sapphire'a bede sie kierowal jednak Samsungiem, poniewaz.... nie wiem dlaczego :)

Tak samo nie ma niestety pewnej metody* jak rozpoznac R360 :(

* - oprocz zdejmowania coolera oczywiscie.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo :)

no wiec omegi modowane... hehe

powiedzmuy moduja karte...

np 9500 @ 9500 Pro / 9800 SE @ 9800 PRO. Sa tez normalne omagi - po prostu troszeczke zmienione catalisty. Co do biosu - powinien smigac ale lepiej miec kopie zapasowa starego i jakas stara karte PCI w poblizu :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostanio tego Gainwarda 5900xt Golden Sample i... źle zrobiłem. Można było dołożyć 100 zeta i nabyć poczciwego Radzia ehh, chyba się zapiję ze smutku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostanio tego Gainwarda 5900xt Golden Sample i... źle zrobiłem. Można było dołożyć 100 zeta i nabyć poczciwego Radzia ehh, chyba się zapiję ze smutku...

8O 8O 8O 8O

Właśnie po to miał być ten temat! Czemu nikt nam nie wierzy? :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Dołączona grafika

Nie dość, że Radek tańszy to lepszy.

8 potoków a marne 4 jak to nas uraczyła nVidia w FX.

Chyba już wiadomo co brać :)

gdzie macie po 890 zł RADKA 9800??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Warszawskiej Giełdzie Komputerowej.

Jak ktoś ma daleko do Warszawy to może na giełdach lokalnych są podobne ceny.

Ja na WGK wszystkie czesci do kompa kupuje.

Tam w wiekszosci sprzedaja ludzie co maja sklepy w wawie.

Może warto się wybrac i zaoszczędzic troche kaski.

http://www.wgk.waw.pl/modules.php?name=Cennik&id=vga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...