Skocz do zawartości
Martinii

9800pro vs. 5900XT, czyli karta w granicach ok. 1200zl

Jaka karte wybrac?  

1. 1. Jaka karte wybrac?

• 1. Radeon 9800 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX
      167
    • 2. GeForceFX 5900 XT Gainward Ultra/1100 TV/DVI Golden Sample
      31

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Hanu i po co te nerwy :D

przeca napisalem ze wlasnie nie mam pojecia o kartach ati i stad moje obawy.

a skad te dyrdymaly ? w poprzednich postach podalem linki do forum pclab gdzie kilka osob wlasnie pisalo o problemach z karami ati.

Dalej mam obawy ale mam charakter ryzykanta i kupie Radeona 9800pro.

Tak wiec moze ktos mi napisze ktorego z trzech wczesniej wymienionych wybrac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm jakby to powiedziec mialem juz 3 karty ATi 9100(xelo) 9500 (ATI) 9700(ATI) i nie napotkalem sie z zadnymi problemami ...

dodam ze wiecej problemow mialem z kartami NV gf3 (niestabilnosc w Raven Shield) ale to byly drobnostki i zmiana sterow wszystko zmienila

ale ogolnie z wlasnego doswiadczenia moge polecic ATI jako stabilna platforme do gier i nie tylko

p.s

czekam na 9800Pro z komputronika (ostatni sort) nie wiecei jakie tam sa pamiachy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem ,że w Poznaniu nie ma Radków 9800Pro poniżej 1500 zł ...ale są np. w komputronie....jeżeli tam są za ok 1200 to w innych sklepach będą mieli taniej :)

bo jak na razie to w komputronie jest najdrożej w Poznaniu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktorego radka polecacie ?

Sapphire ATI 9800 Pro 128MB TV&DVI-out

czy

Radeon 9800 Pro Gigabyte Maya II GV-R98P128D

czy

Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q

prosze tez o uzasadnienie wyboru i nie kierowanie sie cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziasiaj z ATi jest tak samo jak z AMD.Kiedys AMD sie grzało dzis sie grzeje Intel, kiedys gry miały problemy TYLKO z ATi(chodzi o R8500/9100), a dzisiaj i na ATi i na NV są czasem jakieś bugi.Inną sprawa jest to ze ATi bardzo szybko reaguje na wszelkie niezgodności czego przykładem są bardzo często pojawiajace sie sterowniki.Oczywiscie nie oznacza to ze musisz karzde nowe stery jakie wyjda instalować bo to nie jest konieczne (no chyba ze lubisz miec świeżutkie stery  :)  ) jeśli na twoim ATi nic sie nie kaszani (u mnie uzywam cały czas Omeg 4.2 i nie mam żadnych problemów )

U mnie natomiast jest dziwna sprawa. Zainstalowalem sobie najnowsze sterowniki Omega zamiast najnowszych Catalyst i zaobserwowalem spadek wydajnosci o kilkaset punktow w 3d marku 01 :| Po tym co czytalem o Omegach - spodziewalem sie czegos wiecej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie natomiast jest dziwna sprawa. Zainstalowalem sobie najnowsze sterowniki Omega zamiast najnowszych Catalyst i zaobserwowalem spadek wydajnosci o kilkaset punktow w 3d marku 01 :| Po tym co czytalem o Omegach - spodziewalem sie czegos wiecej :/

To akurat dobrze zauważyłes. Czym nowsze omegi tym 3Dmarki stukają mniej punktów.Natomias jest druga strona medalu :arrow: w grach mozna zauwazyć wzrost FPS (nieznaczny ale jest) no i znikaja problemy w grach na starszych kartach ATi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to napisze małe OT.

Troche czasu nie interesowałem się sprzętem(egzaminy, nauka, egzaminy itd) i jestem zdumiony, że ATI 9800PRO już takie tanie 1200PLN. Jak patrzyłem ostatni raz to ceny wachały się od 2200 do 2800 za tą kartę.

A najlepsze jest to, że w Warszawie można ją kupić już za 890zł! :twisted: :twisted: :twisted:

Coś mi się jeszcze wierzyć nie chce...a nie jest to ten wykastrowany sapphire? Szyna 128?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez chcialem hisa ale w kilku sklepach dowiedzialem sie ze his to cos w rodzaju no name i bywaja egzemplarze nie trzymajace normy

najczesciej polecaja saphire

HIS jakoscia wykonania niczym nie ustępuje Sapphire (To tak jakbyś kupował GForca Prolinka,Sparkle lub Microstara), tylko że ma już gotowe chłodzonko na OC.

PS

Ja tez mam HISa i ładnie sie kreci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze taki his nawet nie ma strony swojej oficjalnej - to czesc argumentacji sprzedawcy czemu nie sprowadzacja juz hisow

:lol: Chcialbym poznac tego sprzedawce , przypomina mi on takiego jednego kolesia ze sklepu komputerowego w Sosnowcu :

JA: Dzien dobry czy te radki 9800SE sa modowalne

LUZAK : Nie wiem skad pan to wymyslil , z tego co Ja wiem to moduje sie ten PowerColor 9600Pro bo on jako jedyny ma 256Mb pamieci

JA: Aha (stoje jak pendzel na srodku sklepu i nie wiem czy sie smiac czy plakac i koles to chyba wyczul)

LUZAK : Ale po co panu radeon , przeciez one sie strasznie psuja , juz lepiej niech pan kupi tego 5600XT jest o wiele lepszy

Wszystko 100% prawda bo to sklep od mojego kumpla , od tamtego czasu za moja namowa zmienil sprzedawce... Ale i tak niesmak pozostal :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yasiu22 dzieki za stronke heheh

jak ja podam temu idiocie w sklepie to ciekawy jestem reakcji

a byl to facet bedacy wlascicielem dosyc znanej w 3miesice firemki GRAL

www.gral.pl

znowu przyklad ze w Polsce glownie idioci sie dorabiaja czegos :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że troche zrypane pytanie ale do ilu mogę podkręcić mojego Radka(jak w podpisie) na standardowym chłodzeniu tak żeby się nie zjarał i nie za bardzo grzał?? A i jakim programem można zmierzyć temp. GPU i pamięci grafy?? Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co podkrecac Sapphire Radeon 9800PRO ?

przeciez jak widac w testach ta karta wymiata :)

no wymiata wszystkie pokoje w domu :lol: ale jak sie podreci do XT to wymiecie cala Polske (no bo swiat wymiataja gx'y6800ultra i x'y800pro) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...