DziubekR1 Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Kiedys krążyło takie fajne powiedzenie - o cd samsunga - że mają 12mcy gwary a psują sie zawsze 13tego :-] Ale na nowe HDD jest 36 miechow gwary wiec jak sie zepsuje 37 to nie bedzie tragedii :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Kumplowi padł samsung 60 Giga 5400 obr/s po dwóch latach wiec te 36 miechów sie przyda. Grubo sie zastanawiam nad Samsungiem 80 gb 2 Mb kaszy bo 8 megowy mi nie odpoawiada bo ma 2 talerze i chyba brak łożysk olejowych. A róznica w wydajności jest niewielka bo 2 megowy na jeden talerz a to rekompensuje straty. A codziennie nie kopjuje danych z dysku na dysk. Update : Juz sie nie zastanawiam juz go mam :) Póżniej dam porównanie Caviar XL 80 BB vs Samsung 80 2mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 kwazor mam ten dysk o ktory masz zamiar kupic. I polecam! temperatura po pary dniach pracy (dysk lezy na gabce, nie przykrecony do niczego, bez wentylatora) 40* a cichy to jest na tyle ze go nie slysze wogole :) tylko jak odczytuje wieksze ilosci danych troche glowica halasuje (chrobocze) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 no ja chyba tez kupie tego samsunga. na benchmark.pl jest w leprzy od baracudy na ata. dzisiaj czytalem test chipa to ten samsnug jest na drugim miejscu po WD Raptor. Tylko mi zalerzy na tym by dysk byl cichy czy spelni moje oczekiwania? ma WC wiec tylko zostaje mi glosny dysk do wyeliminowania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Trudno powiedziec czy bedzie cichy :? Jeden z moich jest nieslyszalny a drugi znowu popiskuje talezami :( To zalezy na co trafisz jaka seria itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 To jak już powiedziałem dam porównie pomiędzy Caviar XL 80 2mb i Samsung SP0802N 2mb. Dyski zostały podpiete do dwóch osobnych taśm.Oby dwa pracuja w trybie UATA 100: Zostały stworzone partycje testowe o pojemnosci 3813 Mb. Wyniki z Aidy 32: Linear Read: max avr min Caviar: 56.1 52.7 22.8 Mb/s Samsung: 65,4 62 47,5 Mb/s Random read : max avr min Caviar: 46,1 22,2 11,9 Mb/s Samsung: 54,7 40,8 20,2 Mb/s Quick linear read: max avr min Caviar: 33,8 30,0 16,4 Mb/s Samsung: 62,5 44,9 28,4 Mb/s Average acces: max avr min Caviar: 9,1 8,8 8,4 Samsung: 9,2 8,8 8,3 Z tego tesu widac ile moze dac usprawnienie architektury dysku i optymalizacja do tego samsung ma 1 talerz a nie 3 jak Western. Jeszcze jedno porównanie pracy napędów: Samsung zamkniety w budzie jest nieslyszalny porócz głowic.Chrupanie głowic nie jest uciązliwe. Caviar na poczatku czyli 1.5 roku temu też nie słyszałem ale teraz to wyje w niebiosa.Głowica w caviarze jest cichsza. Caviar wprowadzał cała bude w wibracje , samsung nie. Temperatury: Samsung: 45 stopni przykrecony do budy. Cawiar leżał na cd-romie 35 stopni. Ceny: Samsung: 243 zł Caviar: 230 zł Dobry dysk za rozsadne pieniadze to Samsung SP0802N 2 mb kaszy. A jeszcze HD tach.: Max :67,4 mb/s czasami miałem 68 8O Avr: 62.2 mb/s min: 40.0 mb/s Czas dostępu : 9.3 ms Burst: 86.3 mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 A jeszcze HD tach.: ... Avr: 62.2 mb/s ... Czas dostępu : 9.3 ms az w oczy szczypi i kto ci w te bajki uwierzy, wez to szybko zmien! swoja droga ten max read tez jest wysoki, jak na moje oko za... PS. te forum powinno miec podzial jakis, bo ostatnio czyta sie same bzdury, a co jeden to lepszy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Dobry dysk za tanie pieniądze.... WD 800JB 8Mb Cache 7200rpm mam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony, bardzo szybki, w miare cichy i drogi tez nie był ( 275zł w tej chwili) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 A jeszcze HD tach.: ... Avr: 62.2 mb/s ... Czas dostępu : 9.3 ms az w oczy szczypi i kto ci w te bajki uwierzy, wez to szybko zmien! swoja droga ten max read tez jest wysoki, jak na moje oko za... PS. te forum powinno miec podzial jakis, bo ostatnio czyta sie same bzdury, a co jeden to lepszy! To świetnie że szczypi bo to prawda. Dam ci screena z Hd Tacha jak chcesz . A po drugie czytaj uważnie jaka jest partycja testowa. A hd tach robi test u mnie na obszarze 8 gb. Co do Maxymalnych odczytów to mam 67.4 mb na sek kilka razy miałem 68 mb. Jak możesz to poczytaj sobie wczesniej o tym dysku ok ? I porównaj sobie wyniki z AIDA. Bardzo zbliżone..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Dam ci screena z Hd Tacha jak chcesz .nie chce ;) A po drugie czytaj uważnie jaka jest partycja testowa. A hd tach robi test u mnie na obszarze 8 gb.a od kiedy hdtach testuje wydajnosc partycji? ;) zreszta to samo dotyczy aida32... Co do Maxymalnych odczytów to mam 67.4 mb na sek kilka razy miałem 68 mb.bajki, bzdury, czas dostepu wyssany z palca! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 bajki, bzdury, czas dostepu wyssany z palca! Weż jak juz mówiłem porównaj se to z z wynikami aidy : Average acces: max avr min Samsung: 9,2 8,8 8,3 to sie okazuje ze w aidzie jest jeszcze szybszy :) Linear Read: max avr min Samsung: 65,4 62 47,5 Mb/s HDtach :AIDA Max :67,4 mb/s :65,4Mb/s Avr: 62.2 mb/s :62Mb/s min: 40.0 mb/s :47,5Mb/s parycja 8 Gb::::::::: 4Gb Dobra koniec jak nie wierzysz trudno. UPDATE: Wczoraj w hd tachu miałem odczyt maxymalny 70.7 mb/s 8O Kto ma HITACHI 7K250 80GB 2 mb ?? Chciałbym zobaczyć wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 w ciagu ostatnich 3 lat mialem kilka dyskow: - IBM 307030 (szybki, cichy, awaryjny :P) - IBM 405040 (wolny, glosny, padl po 3 miechach) - WD CAVIAR 400JB (w miare szybki, glosny jak cholera) - SAMSUNG SP0802N (szybki, cichutki, od ponad roku spisuje sie pieknie) w planach mam zakup SAMSUNGA 120GB 8MB CACHE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD55 Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Witam polecam jak najbardziej WD CAVIARA mam go i jest bardzo zadowolony 120GB 7200rpm 8mb cachu ata 133 wogóle nie słyszalny co wy chrzanicie że one są głosnie pewnie trafiliście na złom jakis miałem nastepujące dyski: SAMSUNG- CICHY ALE WOLNY MAXTOR- GŁOŚNY I SIĘ ZDUPCZYŁ PO 2 TYGODNIACH BARAKUDA GŁOŚNA JAK CHOLERA WD CAVIAR TO DOPIERO DYSK CICHY I STRASZNIE SZYBKI POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Witam polecam jak najbardziej WD CAVIARA mam go i jest bardzo zadowolony 120GB 7200rpm 8mb cachu ata 133 wogóle nie słyszalny co wy chrzanicie że one są głosnie pewnie trafiliście na złom jakis miałem nastepujące dyski: SAMSUNG- CICHY ALE WOLNY MAXTOR- GŁOŚNY I SIĘ ZDUPCZYŁ PO 2 TYGODNIACH BARAKUDA GŁOŚNA JAK CHOLERA WD CAVIAR TO DOPIERO DYSK CICHY I STRASZNIE SZYBKI POZDRAWIAM Wypowiedz się po kilku miesiącach. Mam (miałem) WD400JB - 3 sztuki WD400BB WD800JD SATA i porównałem do Barracuda 7200.7 80 GB PATA i Hitachi Deskstar 80 GB PATA. W idle Caviar jest zdecydowanie głośny - praca silnika, do tego wersja SATA wprawie obudowę w wibrację. Obudowę mam markową - Enlight EN-7237 - jedna z najlepszych na rynku. Widziałeś wogóle nowego Samsunga na oczy :?: Co do Barracudy słyszać tylko pracę głowic można to wyciszyć przez AAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 "...WD CAVIAR TO DOPIERO DYSK CICHY I STRASZNIE SZYBKI " hehe, u mnie swist lozysk bylo w przedpokoju slychac :P a chrupanie podrzucalo buda :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 A, ktory samsunga jest leprzy zwykly na ATA 2MB cache, czy S-ATA 8MB cache i ktory glosniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Dobra koniec jak nie wierzysz trudno. UPDATE: Wczoraj w hd tachu miałem odczyt maxymalny 70.7 mb/s 8O to ja jednak poprosze o jeden taki wykresik na konto artur_c@poczta.fm, bo wedlug mnie masz po prostu najzwyczajniejszy blad odczytu, dziwnie tylko ze w dwoch programach jednoczescnie; sredni odczyt na poziowie 62mb/s to juz raptorek prawie ze... ;) PS. jesli mozesz sprawdz ile trwa kopiowanie z partycji na partycje lub w ramach jednej partycji pliku 700MB (film jakis o ile masz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krum Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Witam. Na początek SATA czy ATA?? Myślałem o SAMSUNGU 80GB 7200RPM 8MB... Ale coś czytałem, że jednak lepiej 2MB bo róznicy nie ma wielkiej.... Czy może inne propozycje. Może WD?? Z góry dziękuje za seagate, już miałem 2 i oba oddałem (1 spalony, drugi bady). Obecnie Maxtor niezawodny, choć ostatnio chyba coś szwankuje, ale nie wiem na 100% czy to wina dysku... Więc może pozostać przy Maxtorku??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Kwazor dostalem screena dzieki, teraz to sie wszystko zdadza rzeczywiscie testowales tylko niewielka poczatkowa czesc dysku (nie wiem jak) i w tym momencie wyniki sie zgadzaja, taki odczyt i zapis, choc maksymalny to i tak dosc dobry jest, tyle tylko ze to chwilowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Artur a co jest najważniejsze ?? Dysk C : (system) a reszta mnie wali :) 8 gb dlatego bo mam Win ME. dopiero Xp pokazuje pelna pojemność dysku. Ale wynik niezły :) zreszta juz podczas instalacji windy czas zainstalowania to 25-27 minut a nie 35 :) Teraz jeszcze wlutowac 8 mb kaszy :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 no i kupilem samsunga 80GB 2Mb cache. nie jest on bez glosny ale jest cichutki :wink: w poruwnaniu do WD800. do szybkosci tez nie mam zastrzezen. ogolnie jak narazie jestem zadowolony z zakupu 8) 100% POLECAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Bedzie chodzilo jak ATA 100 :). A tak na marginesie - te Spinpointy to rewelacja (i 3lata gwary). Mam w domu 3 dyski ATA : WD 80GB 8MB cache ATA 100 - dosyc szybki ale strasznie nieprzyjemny swist (wysoki ton). Maxtor 80GB 8MB ATA133 - szybkosc podobna, ale glosny i po 1.5 roku pada (szaleją glowice,bledy CRC) :evil: Samsung 160GB 8MB ATA133 - znacznie szybszy od Maxa (kopia partycji pod Ghostem w 4.5 minuty - Maxtor -6 minut), cichutki-prawie go nie slychac i chlodny ( obecnie 18C w idle -lekki nawiew z wentylatora przedniego budy) - i 3 lata gwarancji :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 ( obecnie 18C w idle -lekki nawiew z wentylatora przedniego budy) - i 3 lata gwarancji :).18 stopni? to ile ty masz w domu/mieszkaniu -10? nie badz smieszny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 heh wlasnie 0_o cos zimno u ciebie w domu :D :D :D U mnie w idle bez wentylatora 38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 z tymi tempami to u kazdego inaczej wyglada na tym polu zawsze sa kolosalne roznice i nie ma co tak porownywac, bo jest masa czynnikow ktore maja wplyw na tempy najlepiej palcem sprawdzac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krum Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Zamówiłem Samsunga 80 Gb 7200RPM 8Mb... jak myślicie może lepiej 2 Mb??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 a niby dlaczego lepiej 2MB?? ja mam 2MB, ale zamierzam dokupic drugi z 8MB PS Krum, nie mow ze przez neta zamowiles?? nie lepiej bylo sie przejsc do poplandu i 235zl dac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 No fakt - chlodek mam w pokoju z kompem(ponizej 20C) ale bez przesady -nie -10C :P. I 7 wentyli w budzie :twisted: A dysk samsunga ma rzeczywiscie 18C w idle (procek 42C). Maxtora na razie wymontowalem bo mnie wqrzaja te szalejace glowice i halas :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krum Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Marcin_gps w poplandzie... 249 za 8Mb za 235 2Mb. Tyle, że byłem tam w piątek i mimo 'ok' na stronie dysków nie było, kazali przyjść w poniedziałek najpóźniej we wtorek to poszedłem dzisiaj... Koleś mi mówi, że nie ma... A na stronie dalej widnieje 'ok' brrr. W dodatku obsługa nienajmilsza, do Arestowej obsługi im brakuje, mo0że ich wiedza jest większa niż tych w Arescie bo oni nią nie grzeszą, ale nie o tym post :roll: Mówili, że jutro będzie napewno. Zobaczymy i przetestujemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 No Tak kumpel kupił SP08012N czyli sata 8 Mb kaszy. I trzeba powiedzieć że 2 megowy jest szybszy w odczycie ale w kopiowaniu dostanie zadyszki (ale kto codziennie kopiuje pliki ?) Pierwsze wyniki w hd tach : Max 58 Mb/s Avr:47.6 Min:33.4 Burst: 99.3 mb/s I co najdziwniejsze : uzycie procesora : 39.7 % 8O Płyta głowna A7N8X deluxe i nic dziwnego 2 megowy na jeden talerz. Przebieg w hd tachu jakiś połamany jutro jeszcze raz zrobi testy majac tylko uruchamionego hd tacha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...