Skocz do zawartości
Walenty

Duron 1200 widziany jako athlon 1200??/ pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zmienilem ostatnio procka w kompie, dotychczas pracowalem na starym Duronie 600 Mhz i kupilem równiez Durona, tyle ze 1200 Mhz, plyta Soltek 75JV(nie upgrade'owalem biosu),, ale przy starcie biosu pokazuje go jako Athlon 1200, do tego osiaga temp rzedu 65 stopni po 3 min pracy i niechce zaladowac systemu

pomocy!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta i wentylator odpada, chyba bedzie trzeba inny procesor, ten zawiesza wszystko, za pierwszym razem udalo mi sie wszystko odpalic ale trwalo to sporo czasu, tylko wylaczylem szybko jak zobaczylem temp, a teraz to zawiesza sie niedlugo po starcie, jak wejde do ustawien w biosie i nie reaguje na zadne esc ani inne polecenia, thx for reply anyhow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy starcie biosu pokazuje go jako Athlon 1200

nie upgrade'owalem biosu

Na to prawdopodobnie pomoze upgrade biosu.

Twoja plyta to starsza wersja mojej, tyle ze na KT133 i z UDMA66...

Przy mojej durony morgan sa obslugiwane od biosu w wersji 8.1, wiec mozliwe, ze podobnie jest u ciebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm Moje próby z duronami Morgan (1000 - 1300) na płytach z chipsetem kt133 (bez A) - na 3 na których próbowałem taki duron jest widziany jako athlon o odpowiednim zegarze - ale chodzi bez najmniejszych problemów. Może to rzeczywiście jest kwestia chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u kumpla dość stara płyta aopen wykrywała celka 533@800 jako p3 800 bo fsb 100 i rdzeń p3. po upgradzie biosu jest już celeron. jednak proc chodził dobrze, to tylko kwestia wyświetlanej nazwy bo napięcie i inne parametry sąw duronie "zapisane" w mostkach. upgrade biosu zmieni tylko nazwę i ew. odczyty czujnika mogą zostać zmienione jeśli np. producent stwierdził że płyta poprzednio zawyżała itp.

titan D5TB to minimum dla duraka, to już kres technologii 0.18 i mocno się grzały i słabo kręciły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi