marcinps2 Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Obecnie mam solteka Sl-75 kav + durona 900 chcialbym zmienic procka, upgrade biostu najpierw (q12) i teraz zastanawiam sie co sie oplaca pomozcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Najcieńszy Athlon XP, jakiego znajdziesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 bierz d1400 szukaj z odblokowanym mnoznikiem (troche sie naszukasz ale warto) i smigasz. do niedawna mialem ta plytke i bylem z niej niezwykle zadowolony, kultowy moznaby powiedziec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Obecnie mam solteka Sl-75 kav + durona 900 chcialbym zmienic procka, upgrade biostu najpierw (q12) i teraz zastanawiam sie co sie oplaca pomozcie bierz d1400 szukaj z odblokowanym mnoznikiemTo co kolega wunat napisal, pod warunkiem, ze masz PCB conajmniej F1. Wersja PCB jest napisana w lewym dolnym rogu, kolo slotu ISA... do niedawna mialem ta plytke i bylem z niej niezwykle zadowolony, kultowy moznaby powiedziecDobra do o/c, wydajna i stabilna plytka, choc juz odrobine przestarzala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 fakt zapomnialem o rev. plyty, ale mialem doczynienia z 4 egzemplazami i na kazdym dzialalo. a d1400 dziala nawet na q11 tylko trzeba mu dipami ustawic parametry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 fakt zapomnialem o rev. plyty, ale mialem doczynienia z 4 egzemplazami i na kazdym dzialalo. a d1400 dziala nawet na q11 tylko trzeba mu dipami ustawic parametryCzy ktoras z nich miala PCB wczesniejsze od F1? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 nigdy nie sprawdzalem :D wiem tylko ze moja miala F5 wiec juz sie spokojnie "lapala" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Kurde, jak ta plyta jest dobra do OC... To sie pochwalcie najwyzszym FSB, bo u mnie walila sie na 138 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 proponuje durona 1600 lub athlona 2000+ najlepszy bylby Thorton 2000+ i odblokowac mu cache na sdram nie ma sensu przekraczac 1500-1700MHz bo idzie to tylko w cieplo proca - wiem z autopcji jak moj athlon chodzil 2200MHz na abicie kt7 za to dodatkowy cache bylby mile widziany jako bufor dla sdram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 moja chodzila na 145FSB i duren bez problemu lyknal 1GHz... marcinps2 - kup jakiegos antka 2000+ thorton i odblokuj cache. Moim zdaniem jest to najlepsze wyjscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Dobra oldskulowa płyta. XP1700 z drut-modem śmigał na niej tak: Niestety nie pamiętam rewizji PCB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Miałem taka płytę. Jak na tamte czasy rewelacja. Najpier używałem ją z Duronem 600@840 (6x140), potem był Athlon 1800 Palomino. Zablokowany mnożnik :( więc jechałem tylko magistralą. 11,5x140 dawało równo Athlona 1900+. Na koniec w płycie (po zmianie BIOS-u) wylądował Athlon 1700+ 0,13 mikrona. Na początku 12,5x140. Potem nie wiem dlaczego, ale zaczęły stabilnie działąć wyżesz FSB. Możliwości skończyły się na 12,5x146 co dawało Athlona 2200+, na napięciu 1,85V. Miałem dobre pamięci na 7ns kościach, które chodziły z częstotliwością 146 MHz przy CL 2!!!!! Przyznacie że nieźe jak na poczciwego KT133A. Teraz mam to co w podpisie. CPU ten sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Umnie d600 chodzil 6.5 * 145. Wersija F1. To byla surer plytka kilka lat temu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinps2 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 buuu zapomnialem dodac ze jestem kompletnie zieloy w tych zprawach. sprawdzilem plyte mam "F5" napisane ale to zle czy dobrze i od czego mam zaczac, jaki procek do tego jakie chlodzenie itd jesli mozecie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Kurde, jak ta plyta jest dobra do OC... To sie pochwalcie najwyzszym FSB, bo u mnie walila sie na 138 MHzU mnie dzialalo stabilnie 150MHz pod win98 (ustawiane na plycie), tyle ze dysk mocniej obciazal procka niz przy 140MHz, co powodowalo, ze np: przy przechwytywaniu karta tv znacznie czesciej gubila klatki... Przy 150+1 uruchamial sie windows i wieszal po jakis 20-30minutach Przy 150+2 zwis przy POST Postaram sie wrzucic screena w poniedzialek. sprawdzilem plyte mam "F5" napisane ale to zle czy dobrze i od czego mam zaczac, jaki procek do tego jakie chlodzenie itd jesli mozecieTo znaczy ze athlon XP i duron>=1,4GHz beda dzialac :) . Do gier dobrym rozwiazaniem jest duron, jednak jesli chcesz go podkrecac, to moze byc problem, bo plyta obsluguje mnozniki do max 12,5. Trzeba bedzie bawic sie z procesorem. Do chlodzenia polecam na przyklad cos od Spire, tanie i wydajne :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinps2 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 powiedzmy ze mam okolo 370 zl pojde juz calkiem w strone waszej pomocy jaki procek+cooler Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 procesor: Athlon XP 2000+: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=414d...8505f323030302b 235 zł cooler: Spire Falcon Rock II: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5350...e524f434b5f4949 38 zł RAZEM: 273 zł I masz stowke na przyjemności :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinps2 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 wiec tak robie ( w sklepie zrobia :) ) upgrade biosu na q12. daje w rozliczeniu durona 900 doplacam xxx :) biore athlona 2000+ oraz cooler : 1.Spire Falcon Rock II 2.Thermaltake Volcano 10 http://sklep.benchmark.pl/pelny_7623.html ktory z nich wybrac albo moze jeszcze jakis inny ..... ps. sproboje tez zrobic modyfikacje obudowy zdjecia postaram sie jakies zalaczyc z moich efektow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 bierz falcon rocka II albo whisper rocka IV, masz jeszcze jakis przewiew dodatkowy ? bo co z tego ze cooler bedzie z klasa jak bedzie dmuchal rozgzanym powietrzem ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinps2 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 http://sklep.benchmark.pl/pelny_9872.html wezme tego :) bo dodatkowego przewiewu w obudwonie nie mam :( musialbym blache ciac z gory albo boczna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 a z tylu i z przodu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 athlon 2000 na sdramach moze sie "ślizgac" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinps2 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 w tyle jest wystarczy ?? a i co to znaczy "slizgac" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 znaczy to ze plyta i pamieci beda blokowaly procesor, nie bedze mógl wykorzystac swoich mozliwosci. Obecne Athlony/Durony wykonane sa w procesie 0.13un, pod katem wspólpracy z pamieciami DDRAM natomiast plyty KT133/133A byly projektowane pod katem ich "pradziadków" - pod Thunderbirdy (jeszcze przed Palomino). Zastosowanie takiego CPU moze prowadzic do niestabilnosci w wymianie informacji na szynie procesor-pamiec i procesor-chipset gdyz architektura szyny wewnętrznej tego chipsetu jest za wąska. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 znaczy to ze plyta i pamieci beda blokowaly procesor, nie bedze mógl wykorzystac swoich mozliwosci. Obecne Athlony/Durony wykonane sa w procesie 0.13un, pod katem wspólpracy z pamieciami DDRAM natomiast plyty KT133/133A byly projektowane pod katem ich "pradziadków" - pod Thunderbirdy (jeszcze przed Palomino). Zastosowanie takiego CPU moze prowadzic do niestabilnosci w wymianie informacji na szynie procesor-pamiec i procesor-chipset gdyz architektura szyny wewnętrznej tego chipsetu jest za wąska. pzdr Zastosowanie procka 0,13 un z płytą na SDR, bedzie go tak samo ograniczało jak np wsadzenie go na KT 266 w porównaniu do nForce. Miałem takie połączenie (płyta+Athlon 1700+) i zapewniam Cię że o żadnej niestabilności nie było mowy. Na 12,5x146 wszystko chodziło stabilnie jak skała. Nie ma żadnej optymalizacji pod konkretne pamięci. Procesory AMD (Athlon i Duron) współpracują z magistralą typu EV6 i działają w pełni sprawnie z każdym chipsetem obsługującym tą magistralę. Efektywność z jaką dany chipset zapewni CPU dostęp do pamięci to zupełnie inna sprawa, ale od tego zależy tylko wydajność całej konfiguracji, a nie stabilnoiść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Kurde, jak ta plyta jest dobra do OC... To sie pochwalcie najwyzszym FSB, bo u mnie walila sie na 138 MHzTak jak obiecalem, zapodaje skriny: 150MHz http://luk1999.fm.interia.pl/tweak1.jpg http://luk1999.fm.interia.pl/tweak2.jpg http://luk1999.fm.interia.pl/tweak3.jpg 151MHz http://luk1999.fm.interia.pl/tweak4.jpg Na nowym BIOSie (q12), z nowym twardzielem i napieciem na pamiatkach 3,4V przeszedl mi wczoraj POST i zwisl przy ladowniu win 98 przy 152MHz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Skriny sa, ale czy to stabilne FSB? Bo u mnie na 139 windows tez sie bez problemu ladowal, ale w gierkach juz sie komp wieszal... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 150MHz dziala stabilnie, z tym ze byl maly problem z HDD, o ktorym pisalem w 15 poscie od gory, a ze przy 6x150 i 6,5x140 mam praktycznie taka sama wydajnosc, dlatego nie uzywalem do tej pory... Ale musze sprobowac z tym nowym biosem... wydaje sie troche stabilniejszy... na q9.1 przy 152MHz wieszal mi sie na POST, a na q12 przeszedl POST za kazdym razem bez problemow, wieszal sie dopiero przy starcie win98... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 No to szacuneczek... Ja mialem F5 i chyba Q10 (płytę pchnąłem jakieś 1,5 roku temu). A taki miałem fajny RAM Kingstona 133 CL2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Prawde mowiac, nie wiem skad sie bierze u mnie to 150, wiekszosc ludzi, z tego co wiem, ma problem z przekroczeniem 145... moze to przez ta "starozytna" wersje PCB? Moje pamiatki, mimo ze NONAME, trzymaja bez problemow 150 przy CL2... :) Mysle, ze juz starczy walkowania tego tematu... :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...