Skocz do zawartości
Szymek

Problem linux router

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem gdyż nie wiem co może być przyczyną tego, ze stawiam router/firewall na iptables i wszystko ladnie dopoki używam narzędzia innego jak ICMP based. Jednym słowem działa ping, tracert, itp. DNS jest ładnie przekierowywany bo resolvuje domeny na komputerach za firewall'em.

Poza tym nie mogę wykonać żadnego połączenia przez WWW, FTP lub jakikolwiek program (np GG).

Nie robię tego poraz pierwszy i jestem zdziwiony zaistniałą sytuacją.

Czyzby provider się jakoś wycfanił ? Co to może być ?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale słuchaj to już nie pierwszy mój router rozdzielający net postawiony na iptables.

Prosta maskarada:

echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forwardiptables -F -t natiptables -X -t natiptables -F -t filteriptables -X -t filteriptables -P FORWARD DROPiptables -P INPUT DROPiptables -P OUTPUT ACCEPTiptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -s 0/0 -j ACCEPT#lokalne komputery maja full dostepiptables -A INPUT -i eth1 -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT#zezwol z dns'ow i localhostaiptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -j ACCEPT#maskaradaiptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j ACCEPTiptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/24 -j ACCEPTiptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi