Szymek Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Witam Mam problem gdyż nie wiem co może być przyczyną tego, ze stawiam router/firewall na iptables i wszystko ladnie dopoki używam narzędzia innego jak ICMP based. Jednym słowem działa ping, tracert, itp. DNS jest ładnie przekierowywany bo resolvuje domeny na komputerach za firewall'em. Poza tym nie mogę wykonać żadnego połączenia przez WWW, FTP lub jakikolwiek program (np GG). Nie robię tego poraz pierwszy i jestem zdziwiony zaistniałą sytuacją. Czyzby provider się jakoś wycfanił ? Co to może być ? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 iptables -L iptables -t nat -L Wtedy porozmawiamy ;] btw: mv na unixy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Maskarada działa bo ping'i i zapytania DNS routuje ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Ech. iptables to nie tylko maskarada. Równie dobrze możesz mieć warunkowe dropowanie pakietów jeśli będzie przychodzić jakieś ICMP lub inne bajery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Ale słuchaj to już nie pierwszy mój router rozdzielający net postawiony na iptables. Prosta maskarada: echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forwardiptables -F -t natiptables -X -t natiptables -F -t filteriptables -X -t filteriptables -P FORWARD DROPiptables -P INPUT DROPiptables -P OUTPUT ACCEPTiptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -s 0/0 -j ACCEPT#lokalne komputery maja full dostepiptables -A INPUT -i eth1 -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT#zezwol z dns'ow i localhostaiptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -j ACCEPT#maskaradaiptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j ACCEPTiptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/24 -j ACCEPTiptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT Powinno pomóc na początku. Swoją drogą, to wrzuć wreszcie wyniki listowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...