J@reQ Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Teraz przy obecnych temperaturach otoczenia mój procesor AMD TB 900MHz osiąga temperaturę w czasie spoczynku 55 stopni, jak odpale Q3 i troche pogram to ma nawet 60 stopni. Proca chlodzi mi CoolerMaster (ale cholera nie powiem wam co to za model- w każdym bądź razie jest przygotowany na ponad 1 GHz-podobno hehe). Czy opłaci mi się zamontować w obudowie dodatkowy wentylator? O ile mniej więcej powinna spaść temperatura wewnątrz obudowy? Czy taki wentylator w ciąga do obudowy powietrze, czy wyciąga z niej? Za odpowiedzi z góry dziękuję! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Otworz obudowe to zabaczysz ile spadnie,a co do wentyli w obudowie to co tu sie bede rozpisywał,wejdz na http://www.moded-kompz.prv.pl/ tam sie wszystkigo dowiesz co Cie interesuje.PA :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Aha ,nawet przy zamkietej obudowie to jak na tego antka to troche za duzo,kup cos porzadniejszego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Teraz przy obecnych temperaturach otoczenia mój procesor AMD TB 900MHz osiąga temperaturę w czasie spoczynku 55 stopni, jak odpale Q3 i troche pogram to ma nawet 60 stopni. Proca chlodzi mi CoolerMaster (ale cholera nie powiem wam co to za model- w każdym bądź razie jest przygotowany na ponad 1 GHz-podobno hehe). Czy opłaci mi się zamontować w obudowie dodatkowy wentylator? O ile mniej więcej powinna spaść temperatura wewnątrz obudowy? Czy taki wentylator w ciąga do obudowy powietrze, czy wyciąga z niej? Za odpowiedzi z góry dziękuję! powiedz jeszcze jak masz umieszczony zasilacz: pionowo czy poziomo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2002 Ja dodałam tylko jeden (na razie) wentyl wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z tyłu budy i przy otwartej temp jest taka sama. Różnicę widać przy zamkniętej, a jest to 2-5C, ale to jest stary wiatrak wyjęty z 10-cio letniego zasilacza :). Jeśli chodzi o to, czy wiatrak wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, czy wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, to zależy którą stroną go przykręcisz... Ale i tak w najbliższym czasie (czym prędzej) sprawiłbym sobie lepszy cooler na procesor. Jak nie umiesz go założyć to niech ci zrobią w serwisie albo kumpel. Co do CoolerMasterów to sam nie wiem, gdzie piszą model (chyba gdzieś inside hehe :D) 2 wiatraki jeden z przodu na dole wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący i jeden pod zasilaczem wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący, ale ten drugi najpierw, bo zasiłka jest cienka w odprowadzniu ciepła... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asker Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 U mnie temp spadla o 10* przy 2 wentylach... jeden zasysal (z przodu) drugi wypychal (z tylu) jeden wiatrak praktycznie nic ci nie da... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Odpowiadając na pytania: 1. Tak, opłaca się dać przynajmniej dwa dodatkowe wiatraki wewnątrz obudowy (ja mam 10) 2. Nie wiem ile masz temp, w obudowie, ale pewnie coś koło 40 stopni. Spadnie Ci spokojnie o 4-5 stopni. Jak dasz mocniejsze wiatraki, albo więcej to nawet 7-11 (u mnie tyle), a temperatura na procku obniży się również, ale już mniej. 2 - 4 stopni. 3. Wentylator wciąga powietrze (z przodu) i wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e ( z tyłu) jak go przykręcisz tak będzie działał. Jak masz problem z rozróżnieniem to tył jest tą stroną, z której odchodzą kabelki, możesz też sam sprawdzić, podłączając go i przystawiając rękę, albo kawałek chusteczki, i zobaczyc jak powietrze idzie. 4. Model swojego CoolerMastera, niestety sprawdzić możesz tylko wzrokowo, tzn, otwierasz obudowę i porównujesz z modelami na www.coolermaster.com . Na pierwszy rzut oka, będziesz miał pewnie ze 3 - 5 takich samych, ale da się wszystkie odróżnić. No i im na stronie są ustawione w kolejności od najstarszego modelu do najnowszego, im starszy komputer, tym pewniejsze, że masz starszy model... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Teraz przy obecnych temperaturach otoczenia mój procesor AMD TB 900MHz osiąga temperaturę w czasie spoczynku 55 stopni, jak odpale Q3 i troche pogram to ma nawet 60 stopni. Proca chlodzi mi CoolerMaster (ale cholera nie powiem wam co to za model- w każdym bądź razie jest przygotowany na ponad 1 GHz-podobno hehe). Czy opłaci mi się zamontować w obudowie dodatkowy wentylator? O ile mniej więcej powinna spaść temperatura wewnątrz obudowy? Czy taki wentylator w ciąga do obudowy powietrze, czy wyciąga z niej? Za odpowiedzi z góry dziękuję! powiedz jeszcze jak masz umieszczony zasilacz: pionowo czy poziomo? Zasilacz poziomo. No wentylatora z przodu raczej nie dam, bo moja obudowa to Codegen 6013 (sami obejrzyjcie-www.ergomedia.com.pl/obudowy/codegen/6013.jpg).Producent troche nie przemyślał tego ruchu-owszem wewnątrz jest miesce na wentylator, ale już od zewnątrz sprawa nie ma się już tak interesująco.Nie wiem co bym miał zrobić z włącznikiem i resetem podczas wycinania otworu w obudowie :(( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Teraz przy obecnych temperaturach otoczenia mój procesor AMD TB 900MHz osiąga temperaturę w czasie spoczynku 55 stopni, jak odpale Q3 i troche pogram to ma nawet 60 stopni. Proca chlodzi mi CoolerMaster (ale cholera nie powiem wam co to za model- w każdym bądź razie jest przygotowany na ponad 1 GHz-podobno hehe). Czy opłaci mi się zamontować w obudowie dodatkowy wentylator? O ile mniej więcej powinna spaść temperatura wewnątrz obudowy? Czy taki wentylator w ciąga do obudowy powietrze, czy wyciąga z niej? Za odpowiedzi z góry dziękuję! powiedz jeszcze jak masz umieszczony zasilacz: pionowo czy poziomo? Zasilacz poziomo. No wentylatora z przodu raczej nie dam, bo moja obudowa to Codegen 6013 (sami obejrzyjcie-www.ergomedia.com.pl/obudowy/codegen/6013.jpg).Producent troche nie przemyślał tego ruchu-owszem wewnątrz jest miesce na wentylator, ale już od zewnątrz sprawa nie ma się już tak interesująco.Nie wiem co bym miał zrobić z włącznikiem i resetem podczas wycinania otworu w obudowie :(( w tej budzie wentyl z przodu idealnie bedzie chodził !! "pomacaj" spód przedniego panelu i powinieneś poczuć takie kratki i one w zupełności starczą wiem bo teraz "testuję" 3 budy żeby sobie wybrać jakąś git,polecam Ci po prostu brak obudowy ja tak miałem przez pół roku 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1488 Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 U mnie po modernizacji czyli dołorzeniu dwuch wentylatorów do obudowy, zamontowaniu zasilacza na zewnątrz, zmianie układu chłodzącego procesor na Titana TTC-D5TB(3) + srebrna pasta. temp procka spadła z 52 stopni na 43 stopnie (procek podczas wysiłku). Minimalna temp. obecnie to 38-39 stopni. Zapomniałem dodać że mój procek to A.TB 1000@1100 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Teraz przy obecnych temperaturach otoczenia mój procesor AMD TB 900MHz osiąga temperaturę w czasie spoczynku 55 stopni, jak odpale Q3 i troche pogram to ma nawet 60 stopni. Proca chlodzi mi CoolerMaster (ale cholera nie powiem wam co to za model- w każdym bądź razie jest przygotowany na ponad 1 GHz-podobno hehe). Czy opłaci mi się zamontować w obudowie dodatkowy wentylator? O ile mniej więcej powinna spaść temperatura wewnątrz obudowy? Czy taki wentylator w ciąga do obudowy powietrze, czy wyciąga z niej? Za odpowiedzi z góry dziękuję! powiedz jeszcze jak masz umieszczony zasilacz: pionowo czy poziomo? Zasilacz poziomo. No wentylatora z przodu raczej nie dam, bo moja obudowa to Codegen 6013 (sami obejrzyjcie-www.ergomedia.com.pl/obudowy/codegen/6013.jpg).Producent troche nie przemyślał tego ruchu-owszem wewnątrz jest miesce na wentylator, ale już od zewnątrz sprawa nie ma się już tak interesująco.Nie wiem co bym miał zrobić z włącznikiem i resetem podczas wycinania otworu w obudowie :(( w tej budzie wentyl z przodu idealnie bedzie chodził !! "pomacaj" spód przedniego panelu i powinieneś poczuć takie kratki i one w zupełności starczą wiem bo teraz "testuję" 3 budy żeby sobie wybrać jakąś git,polecam Ci po prostu brak obudowy ja tak miałem przez pół roku 8) Żeczywiście (spód obudowy- tyle razy to macałem-hehe)dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinN Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Mam taką samą obudowę i zamontowane 2 wentyle - wciągający z przodu i wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z tyłu. I tak jak pisał Kaczor sprawuje sie bardzo dobrze. Jeśli masz chwilę czasu i np. wyrzynarkę - możesz jeszcze pobawić się tak jak ja zrobiłem i w miejscach na wentyle wyciąć okrągłe otwory oraz wyciąć/wyłamać te "ząbki" na dole przedniego panelu. W porównaniu z wersją sprzed "operacji" - dodatkowy spadek temperatury i znacznie ciszej. Teraz temperatura jest jedynie o kilka stopni wyższa od temp. otoczenia. Oczywiście stracisz gwarancję na budę, ale moim zdaniem warto (poza tym do drogich ona nie należała). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechu Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Moj konfig taki jak w podpisie i kiedys mialem temp procesora 55 st ( cooler master [nie wiemjaki model] i nic pozatym) teraz mam miedziany radiator + wentyl 5000 rpm na nim (producenta zapomnialem ale juz kiedys o tym pisałem jakiś tam CUD :P ) + 2x sunon puszczone na ok. 9V i temp spadła do 31 st. czyli ogromne 24 stopnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6709330 zobacz co kupilem do chlodzenia zastanawiam sie czy niezdjac wentyla z procesora i sostawic sam radiator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6709330 zobacz co kupilem do chlodzenia zastanawiam sie czy niezdjac wentyla z procesora i sostawic sam radiatorNo ładnie ładnie, a jak tam decybele? Wygląda na naprawde wydajne chłodzenie, tylko te decybele mnie intrygują. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Temat alkowany wielokrotnie. Polecam opcje Szukaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...