Skocz do zawartości
Kepons

WC rev.1.0 by Kepons

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego WC i prosiłbym Was o sugestie. Poniżej zamiesczam schemat

Dołączona grafika

Na Cpu: SPider extreme

NB: Smart z bloki.pl

GPU:Proxima

Pompa:MJ1000 jako zatapialna

chłodnca: najprawdopodobniej od Tico(inna się nie zmieści bo to miditower) + fan120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dał chłodnice miedzy pompą a blokiem cpu a tak pozatym to całkiem nowe rozwiązanie i takie proste czemu tego wczesniej nie było ???

A jak jest zaleta chłodnicy przed blokiem na CPU? Że na CPU idzie chłodna woda? A takiego rozwiązania ni było wcześniej, bo mnie na tym forum nie było :D :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompka zawsze troszke nagrzeje :) czyli za chłodnicą idzie najchłodniejsza, czy bedzie chłodna to nie wiem ale w takim układzie napewno najchłodniejsza :)

Wiele osób na tym forum (np. _Vip_) ma taki układ, czyli chłodnica przed CPU. Wtedy pompka pompuje cieplejszą wodę. Ale tak jest chyba wydajniej, więc (chyba) zmodyfikuja nieco swój układ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to rozwiązał inaczej (po części ktoś już napisał jak to lepiej zrobić):

Pompka>Chłodnica>CPU>2 wężyki z bloku do najlepiej ostrokątnego trójnika>GPU>NB>Pompka

Nie wiem jak w takiej sytuacji bedzie wyglądała sprawa z owężowaniem, ale wydaje mi się, że tak będzie najwydajniej (CPU to wiadomo, a woda z tych bloków z 2 wyjściami często wylatuje nierównomiernie wiec lepiej najpierw to połączyć z grafą... a dopieor później z NB, który nie wydziela aż tak dużo ciepła).

Oczywiście jeszcze wydajniej by było jakby grafe i CPU połączyć równolegle, a NB szeregowo z grafą, ale przy czymś takim to jużby była chora zabawa z trójnikami i mocniejsza pompka by była potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka>Chłodnica>CPU>2 wężyki z bloku do najlepiej ostrokątnego trójnika>GPU>NB>Pompka

Nie wiem jak w takiej sytuacji bedzie wyglądała sprawa z owężowaniem, ale wydaje mi się, że tak będzie najwydajniej (CPU to wiadomo, a woda z tych bloków z 2 wyjściami często wylatuje nierównomiernie wiec lepiej najpierw to połączyć z grafą... a dopieor później z NB, który nie wydziela aż tak dużo ciepła).

Oczywiście jeszcze wydajniej by było jakby grafe i CPU połączyć równolegle, a NB szeregowo z grafą, ale przy czymś takim to jużby była chora zabawa z trójnikami i mocniejsza pompka by była potrzebna.

skads znam te slowa. jakby mi byly z ust wyjete ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skads znam te slowa. jakby mi byly z ust wyjete ;]

Możliwe, że tak gdzieś napisałeś, ale to co to napisałem to moje osobiste przemyślenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się nie bardzo widzi taki układ przewodów, wiesz jakie tam będą opory

wyniknie z tego powodu duża strata na przepływie, bez względu jak silna jest pompka

Docelowy układ będzie nieco inny. Zamiast tico będzie BIP. Nie wiem tylko jak będzie lepiej:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

tak wygląda mój układ.

tak BTW jest do wzięcia na allegro;)

Jaką masz temperaturę "wody" w układzie tak po kilku godzinach pracy kompa.

I jaki procesor tam chłodzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dał chłodnice miedzy pompą a blokiem cpu a tak pozatym to całkiem nowe rozwiązanie i takie proste czemu tego wczesniej nie było ???

Dokladnie tak :)

HEHEHE

P.S. Ciekawe ile kolega Kepons nad tym myslal? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wariant pierwszy lepszy - sam używam

W drugim woda płynąca do nb będzie już pożadnie rozgrzana....

Ponownie potwierdzam, rozwiazanie 1 bedzie lepsze.

Sprawdzalem to na swoim Wceciku i tak jest wydajniej - czyli

POMPA -> CHLODNICA -> CPU => NB + GPU -> ZBIORNIK (opcjonalnie) -> POMPA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie potwierdzam, rozwiazanie 1 bedzie lepsze.

Sprawdzalem to na swoim Wceciku i tak jest wydajniej - czyli

POMPA -> CHLODNICA -> CPU => NB + GPU -> ZBIORNIK (opcjonalnie) -> POMPA

no dobra ale jak to bedzie z przeplywem wody przez te bloki na GPU i NB?

czy nie bedzie tak ze wiecej wody bedzie plynelo przez blok na NB niz na GPU?(lub odwrotnie)

Co prawda na poczatku chcialem chlodzic tylko proca, ale teraz jak juz mam dobrze dzialajacy uklad to sami wiecie..... cos bym podlubal itd :D

Na razie przed rozbudowa ukladu powstrzymuje mnie.... tak tak, brak kasy na bloczki :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jodlasty :)

woda około 28 stopnie idle 30 stopni stress, powietrze około 21-22.

proc to barton 2500+

nb epox 8rda3

grafa gf4ti 4200 (już nie ma) teraz jest fx5600ultra 2 i wody narazie nie założyłem.

nadal mam to wszystko na zbyciu :) jak ktoś chce to PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi