Skocz do zawartości
Krootki

Cofający się zegar na Chaintechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ludzie, pomóżcie bo mnie już ku...ca strzela.

Najpierw konfiguracja:

Chaintech 7NIL (uATX)

Athlon 1700+ (std)

256MB RAM

CD, HDD, GF2MX

Obudowa Codegen uATX

A teraz problem:

Nie wiadomo z jakiego powodu co jakiś czas (dość często) zegar cofa się o około godzinę (jakieś pięćdziesiąt parę minut). Strasznie to denerwujące jest. Jak zostawię kompa włączonego do następnego dnia to jak przychodzę do pracy to nadal mam poprzedni dzień i godzinę koło 15 8O

Mam to już od dawna; myślałem, że to kwestia bateryjki. Wymieniłem i dalej [gluteus maximus]. Moooooże troszeczkę rzadziej się to robi...

Czy zasilacz (150 czy 200W chyba, ale napięcia w normie) może takie coś powodować ?? 8O

Podajcie jakieś możliwości bo ja już nie wiem co robić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ale vcore jest ok.

W sumie to cofam tekst "napięcia są w porządku" ;)

Nie jest tak do końca ok. Ale rozumiem - zwisy, restarty czy coś takiego (tego nie ma!), ale cofający się czas????? 8O

Może ten Chaintech chce być wiecznie młody :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uaaa :> to masz spooooro lektury :D RPC wariuje, na tweaku bylo sporo o tym ...

No ale to raczej powiązane jest z restartami i MSBlastem?? Bo jakoś nic innego nie mogę znaleźć na Tweaku. A mi się komp nie restartuje. Po prostu cofa się zegarek :/ (na przykład z 13:20 za jakiś czas zrobi się 12:40 :/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegar RTC - My Bad sorry za zamieszanie

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45043&highlight=

niby to spieszace sie zegarki no ale

klyk

Klyk agajn

[edit] tak tak badzmy uszczypliwi, w koncu to moderator ! yeah ! killym killym ! (Boze niektorzy sa dziwni)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegar RTC - My Bad sorry za zamieszanie

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45043&highlight=

niby to spieszace sie zegarki no ale  

klyk

Klyk agajn

[edit] tak tak badzmy uszczypliwi, w koncu to moderator ! yeah ! killym killym ! (Boze niektorzy sa dziwni)

wunat hmm.....ale nie wiedziec jaką ma sie zasiłkę? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem ale chyba na próbe to by sie przydał jakis inny zasilacz.BTW:Moderator a nawed niewie jaki ma zasilacz i jakiej firmy :?: 8O :lol:

1. Pisałem, że obudowa Codegen uATX (http://www.codegen.pl/ms2.htm)

2. W specyfikacji i na kartonie napisane jest 200W, a na zasilaczu 150W i napisałem wyraźnie - "150 czy 200W chyba" więc o co Ci chodzi FumFel ?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem podobnie na jednej z maszyn które serwisowałem .. nie wiem jak w twoim przypadku ale u mnie wystarczyło baterie wymienic ..

No proszę czytać dokładniej... Pisałem, że bateryjkę wymieniłem.

Ale w przyszłym tygodniu spróbuję ustawić FSB 200 tak jak w jednym z linków podanych przez wunata (dzięki). Tylko że oczywiście trzeba robić drutmoda, bo ta płyta ani zmiany napięcia ani zmiany mnożnika :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jak zostawię kompa włączonego do następnego dnia to jak przychodzę do pracy to nadal mam poprzedni dzień i godzinę koło 15 8O...

wiesz ja bym sie zastanowil czy przypadkiem Twoje szefostwo nie chce Ci 'mimochodem' przedluzyc dnia pracy - wiesz... pracujesz, pracujesz spojrzysz na zegar - jeszcze wczesnie, pracujesz dalej... typowy mobbing!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jak zostawię kompa włączonego do następnego dnia to jak przychodzę do pracy to nadal mam poprzedni dzień i godzinę koło 15 8O...

wiesz ja bym sie zastanowil czy przypadkiem Twoje szefostwo nie chce Ci 'mimochodem' przedluzyc dnia pracy - wiesz... pracujesz, pracujesz spojrzysz na zegar - jeszcze wczesnie, pracujesz dalej... typowy mobbing!

Hmmm, może i masz rację, ALE.... to ja jestem szefostwo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi