Skocz do zawartości
Pawlo

Czy go jeszcze podkręce ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój confing to : PIII 700@945 płyta główna ASUS CUV4X Procka chce jeszcze podkręcić tylko gdy daje większą magistralę płyta główna wykrywa tylko 945 MHz a już powinno być więcej. Jak myślicie czego to wina , może zasilacz mam zasłaby 200 W Rubikon, a może pamięci 133 nie pujdą na 140 ? Bo ja wcześniej miałem 7x100 procek a teraz mam 7x135 w stresie ma podkręcony 47-49 a normal 32-35 ,może lepsze chłodzenie założyć ? Wycisnę z niego coś jeszcze czy to już koniec :?: Bardzo proszę o jakieś odpowiedzi

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale płyta zaczyna pokazywać na 140 mnożniku poprawnie 980 , a pomiędzy 945 a 980 wyskakują jakieś głupoty np. 600E (to wszystko widać na początku gdy się komputer uruchamia). Ale na tych 980 MHz program Prime95 działa z 5 sekund a późnij wyskakuje błąd. To samo działo mi się wcześniej ale pomogło podniesienie Vcore. Teraz mam z 1.65 na 1.75 i nie wiem czy można jeszcze podnieść i próbować czy go spalę gdy dam mu 1.80 ale zaznaczm że mam orginalne chłodzenie , być może wymagało by ono wymiany. A może płyta głowna już wyżej nie może, albo pamięci. Jak myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy mam go podkręconego na 945 MHz Gun Metal śmiga ok a gdy włącze Blood Rayne albo V-Rally 3 to wyskakują czarne krechy, artefakty. Ale Gun Metal chodzi bez żadnych krzaków. Czym to może być spowodowane ? Karta graficzna po zmniejszeniu taktowania nie usuwa tych krzaków. Coś się za bardzo grzeje. Ale co, procek czy ramy,a może płyta główna :?:

FSB=136

Proszę o jakieś sugestie

Z góry dzięki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aida po podkręceniu pokazuje o 5-10 stopni mniej niż w biosie. W Aidzie temp. proca to ok. 49 stres, a płyty głównej 32. Na płycie mam niski radiator. W stresie bardzoo gorący (palca długo nie potrzyma na nim ale w Aidzie tylko 32 8O ). Grafa chłodna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecej z tego procka nie wyciszniesz max to moze 50MHz ale watpie, kwestja napiecia zasilania i tego ze jest to Pentium III , clerony krecily sie duuzo lepiej z takiej 633 mozna bylo i 1200Mhz wycisnac z PIII jzu tak dobrze niema ,twój wynik i tak jest bardzo odbry a inwestowanie 45zł w lepsze chlodzenie jest dla mnie bezsensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi