Skocz do zawartości
Andrew^

LCD 640x200 pod LPT

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam nastepujacy problem, posiadam LCD 640x200 wyciagniety ze starego laptopa Toshiby T1000.

chce go podlaczyc po LPT, ale jest to dosyc nietypowy wyswietlacz poniewaz posiada 15 pinow do podlaczenia.

Znalazlem opis wyprowadzen, ale nie wiem jak to podlaczyc pod pod port rownolegly.

Jezeli ktos moze prosze o opis jak to podlaczyc .

Pozdro.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedziesz mial z tym problem.

na samym poczatku poszukaj jakiegos oprogramowania ktore poradzi sobie z tym lcd. proponuje zaczac od poszukania symbolu ukladow sterujacych tym lcd, i sprawdzenia czy jakis soft je obsluguje. samo podlaczanie (pomijajac zasilanie) jest dosc proste, masz tylko 4 linie danych (D0 - D3), plus 3 linie ktore beda adresowaly (prawdopodobnie) aktualne "okno" w calym lcdku (FLM, CL1, CL2).

mam podobny lcd, 640x200 na kontrolerach hd61105a i hd61104a (panel firmy sanyo lcm-5460) - ktory lezy na polce i czeka na swoj czas. a jak sie nie doczeka na jakies oprogramwoanie ktore go obsluzy to poleci na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie weim jak to jest z LCD graficznymi... ale wydaje mi sie ze wymagają odswiezania co klatkę... powiedzmy 30 fps. co oznacza (jesli to prawda) ze musaiłbys przesyłac przez ltp duze ilosci danych.. prawdopodobnie nie dało by rady.

chciałem kiedys budowac wyswietlacz laserowy (na sciane) działający jak połaczenie kienskopu i lampy oscyloskopowej ;] i mi wyszło z obliczen.. ze LPT nie da rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi