Skocz do zawartości
kaqtuss

Pomocy z dzwiękiem 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim ....

Kupiłem sobie kartę muzyczną Audigy 2 ZS Platinium Pro i podłączyłem ją do zestawu Home Theater System Sony HT-DDW750 (5.1). Karta ta ma we/wy SPDIF tak jak mój wzmacniacz, więc tak też je podłączyłem. I teraz tak podczas oglądania filmów z dzwiekiem AC3 wszystko jest ok wzmacniacz wyświetla że dzwięk jest w dolby digital i tak też jest. Problem z tym że jak w ustawieniach karty muzycznej włączam test głośników to dzwięk słychać tylko w prawym i lewym głośniku (Przód), a centralny, tylne i sub nie wydają żadnych dzwięków podczas testu. czy tak może ma być???Może ktoś jest w stanie mi pomóc. Pozdrawiam cześć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w mikserze masz wlaczone 5.1 glosniki?

A jeszcze moze pomoc w Panelu Sterowania > Dzwieki i urzadzenia audio > Ustawienia Glosnikow > Glosniki (i tam na dole mozna wybrac jaki ma sie zestaw.

Mi raz winda nie przestawila sama tam i po tym jak dalem 5.1 bylo juz ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ta karta nie ma kodowania do DD więc przy połączeniu cyfrowym możesz uzyskać więcej niż 2 kanały:

1. Gdy źródło jest AC3

2. Użyjesz jakiegoś systemu DPL albo podobnego (czyli gdy pozostałe głośniki są zakodowane w 2 kanałach).

Żeby dowolny dźwięk zakodować do DD w realtime musisz przesiąść się na płytę z soundstormeme - to jedyna dźwiękówka która potrafi kodować do AC3.

Jak chcesz na produtach kreatury mieć bez problemu z każdego źródła więcej, niż 2 kanału to musisz połączyć wszystko analogowo (jeżeli wzmacniacz Ci na to pozwala).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi