Skocz do zawartości
gawron

Drżenie monitora lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z monitorem Iiyama E430B. Otoz w obojetne jakiej grze (d3d czy ogl, sprawdzalem na q3a, cs, neverwinter nights) obraz wyraznie drzy. Problem wystepuje prawie wylacznie w grach w rozdzielczosci 1280x1024 (niezaleznie od tego czy 60 czy 75hz). Natomiast na pulpicie obraz jakby migal, jest ono jakby absolutnie minimalne i nawet nie wiem czy to tylko moje wrazenie czy nie. Moja k.graf. to radeon 9000. W kazdym razie od tego drzenia/"wyimaginowanego" migotania nawet po pol h uzywania tego monitora bola mnie oczy, co nie zdarzalo sie na moim starym crtku 15" (nawet po 6-7h). Monitor jest skonfigurowany opcja auto z obnizeniem jasnosci i kontrastu na 10-20%, probowalem reinstalowac sterowniki ale to nie pomaga.

Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze chodzi o taki efekt

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&kategori...a=59&add_kom=85

na Twoim miejscu pobawil bym sie w reczne dostrojenie obrazu jak to nic nie da to przeszedlbym sie do sklepu gdzie taki sam panelik jest uruchomiony i poobserwowal

PS i sprawdz czy nie masz uszkodzonego kabla VGA - bo to czesty powod "popsucia sie" monitora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, ustal czy przyczyną jest monitor czy reszta - sprawdź go na innym kompie albo na innej karcie. Reinstalowałeś sterowniki - które? Od monitora czy od grafy? Od monitora raczej nie mają znaczenia. Jaki masz system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, ustal czy przyczyną jest monitor czy reszta - sprawdź go na innym kompie albo na innej karcie. Reinstalowałeś sterowniki - które? Od monitora czy od grafy? Od monitora raczej nie mają znaczenia. Jaki masz system?

reinstalowalem sterowniki od k.graf, moj system to win xp.

moze chodzi o taki efekt

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&kategori...a=59&add_kom=85

na Twoim miejscu pobawil bym sie w reczne dostrojenie obrazu jak to nic nie da to przeszedlbym sie do sklepu gdzie taki sam panelik jest uruchomiony i poobserwowal

PS i sprawdz czy nie masz uszkodzonego kabla VGA - bo to czesty powod "popsucia sie" monitora

ktore dokladnie parametry mam dostroic recznie?

PS kabla uzywam standardowego z zestawu. jak sprawdzic czy nie jest uszkodzony? (tzn zobaczyc czy nie ma "dziur"??). sproboje jeszcze uzyc kabla od mojego starego crtka, moze cos to pomoze.

Może być coś nie tak z monitorem bo mam taki sam monitor i nic nie drży, możesz spytać jeszcze kilku użytkowników tych monitorów na forum.

probowales wlaczyc gry np. cs 1.6 w 1280? u mnie to pieknie w menu widac. jak juz sama gra leci to tego nie widac (po prostu wszystko zmienia sie tak szybko ze nie moge tego wychwycic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z monitorem Iiyama E430B. Otoz w obojetne jakiej grze (d3d czy ogl, sprawdzalem na q3a, cs, neverwinter nights) obraz wyraznie drzy. Problem wystepuje prawie wylacznie w grach w rozdzielczosci 1280x1024 (niezaleznie od tego czy 60 czy 75hz). Natomiast na pulpicie obraz jakby migal, jest ono jakby absolutnie minimalne i nawet nie wiem czy to tylko moje wrazenie czy nie. Moja k.graf. to radeon 9000. ....

Zetknolem sie z podobnym problemem. Posiadam panel LCD iiyama AS4314UTG od ponad roku, przez ten caly czas pracowalem z gf 2 mx400 i nie mialem zadnych problemow. Pare tygodni temu postanowil wstawic radeona 8500, jednakze praca jest praktycznie niemozliwa, po 15minutach wysiadaja oczy. Caly obraz faluje i drga. Korzystam glownie z FreeBSD, po ponad 6h udalo mi sie ustawic odpowiednie paremetry Modeline, aby jakos sensownie wszystyko wygladalo (choc i tak do jakosci obrazu z gf duzo brakowalo), pod winda xp jak testowalem, pomoglo przestawienie czestotliwosci na 75Hz problem wystepowal we wszystkich rozdzielczosciach (im wyzsza tym obraz mocniej drgal i falowal). O ile do samej pracy udalo sie jakos dostosowac i oczy sie tak nie meczyly, to dla testow uruchomiilem enemy territory, zarowno pod FreeBSD jak i winda tutaj efekt byl tragiczny. Przy rozdzielczosci 640x480 3minutowe ogladanie obrazu przyprawialo o lzawienie oczow, aczkolwiek im zmienialem rozdzielczosc na wyzsza tym drgania slably (pelnej stabilizacji nie udalo sie osiagnac). Narazie zrezygnowalem z radeona i powrocilem do gf'a. W tym tygodniu bede mial do testow radeona 9500 i zobacze jak przy nim wzsystko wyglada. Mam nadzieje, ze jest to problem tylko z ta jedna karta graficzna. Niestety jak przy 9500 okaze sie ten problem, bede probowal z nowszymi modelami gf'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowales wlaczyc gry np. cs 1.6 w 1280? u mnie to pieknie w menu widac. jak juz sama gra leci to tego nie widac (po prostu wszystko zmienia sie tak szybko ze nie moge tego wychwycic)

Zbyt dużo nie gram ale oglądam choćby czasem 3dmarka w 1280x1024 i jest bardzo ładnie - jeszcze później popatrzę na jakichś gierkach ale faktycznie może to być jak napisał kolega powyżej problem karta graficzna-monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkrylem cos dziwnego, mianowicie jesli przestawie np. w cs tryb wyswietlania na software to obraz jest stabilny jak skala. natomiast na d3d i ogl drga. wyglada na to ze cos z grafika jest nie tak, ale co? jaka jest roznica czy karta przesyla obraz akcelerowany czy nie do monitora? moglby ktos to wyjasnic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzeczywiscie moze byc wina wyjscia analogowego. Przy moim R9700 i monitorze iiyama E431S-B przy podlaczeniu przez kabel analogowy wyraznie widac bylo zla jakosc obrazu, rozmyte czcionki itp. Przy podlaczeniu przez DVI wszystkie te wady zniknely.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi