VENUSICE Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Czy istnieje jakies wytlumaczenie dla microsoftu wydajac pieniadze za orginal i dostajac bubel. Borykam sie od paru dni w poszukiwaniu leku do wina xp by normalnie zaczela mi chodzic karta chaintecha GF4 4600 z 128.Co prawda problem tkwi tylko na prockach AMD, i wlasnie taki posiadam Amd 1.2 bez overa z plyta Gigabyte GA7DXC NA 200 fsb plus 256 DDR Wyobrazcie sobie jakie zdziwko bylo, wydajac tyle kasy i widzac jak w Gierkach a zwlaszcza w 3dMark-u 2001 komputerek mi sie zwiesza,tam gdzie tak slicznie pokazuje wedkujacego pana. Normalnie krew mnie zalala bo pan w sklepie mi powiedzial zmien se plytke z procem. :( Mial mi doradzic a nie skrobnac nastepne 1500 zeta. Problem polega na tym ze poparunastu sekundach grania lub testowania komputera trzeba go resetowac. W milenium natomiast ten problem nie wystepuje ,ale wydajnosc tego systemu z ta karta i stabilnosc mnie zalamuje. Czy ktos z was Overklokersow mialby jakies lekarstwo na XP by to chodzilo. Z gory dzieki. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 grafa Ci się grzeje spróbuj potestować przy otwartej budzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VENUSICE Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Buda jest otwarta nie wtym rzecz. Problem jest z rejestrem. magistrala AGP brak systemowej kompatybilnosci z tym model karty. Jak juz napisalem w Milenium dziala tylko pod XP sie wiesza.Dodam jeszcze ze testowalem na Intelu 1.8 pod XP i wszystko dzialalo OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Czy istnieje jakies wytlumaczenie dla microsoftu wydajac pieniadze za orginal i dostajac bubel. Borykam sie od paru dni w poszukiwaniu leku do wina xp by normalnie zaczela mi chodzic karta chaintecha GF4 4600 z 128.Co prawda problem tkwi tylko na prockach AMD, i wlasnie taki posiadam Amd 1.2 bez overa z plyta Gigabyte GA7DXC NA 200 fsb plus 256 DDR Wyobrazcie sobie jakie zdziwko bylo, wydajac tyle kasy i widzac jak w Gierkach a zwlaszcza w 3dMark-u 2001 komputerek mi sie zwiesza,tam gdzie tak slicznie pokazuje wedkujacego pana. Normalnie krew mnie zalala bo pan w sklepie mi powiedzial zmien se plytke z procem. :( Mial mi doradzic a nie skrobnac nastepne 1500 zeta. Problem polega na tym ze poparunastu sekundach grania lub testowania komputera trzeba go resetowac. W milenium natomiast ten problem nie wystepuje ,ale wydajnosc tego systemu z ta karta i stabilnosc mnie zalamuje. Czy ktos z was Overklokersow mialby jakies lekarstwo na XP by to chodzilo. Z gory dzieki. :wink: sprobuj moze zaladowac najpierw win98 a na niego dopiero XP? BTW szlak mnie trafia na sprzedawcow ktorzy mowia ze wszystko to wina AMD :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VENUSICE Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Dzieki za zainteresowanie ale to tez nic nie daje, bo probowalem.Zacytuje wam tekst z www.banchmark.pl o podobnym problemie! Microsoft nie kocha AMD Znany błąd "AMD/AGP LargePageMinimum", w Windows 2000, do którego AMD wydał stosowną łatkę, niestety został przeniesiony także do Windows XP. Symptomem było zwieszenie komputera i jakikolwiek brak reakcji po uruchomieniu aplikacji wykorzystującej architekturę AGP - czyli najczęściej gry lub benchmarki. Zachowanie takie i częstość jego występowania w dużej mierze uzależnione jest od konfiguracji komputera - płyty, pamięci i karty graficznej. Problem wykryto i potwierdzono w przypadku kart GeForce 256 oraz Matrox G400, na komputerach z procesorami AMD Athlon. Teraz okazuje się, że błąd ten tkwi również Windows XP, co zresztą potwierdziło MS, a dotyczy w szczególności komputerów z pamięcią od 512 MB wzwyż. Rozwiązaniem jest uniemożliwienie Mendżerowi Pamięci korzystania z funkcji Page Size Extension, co w efekcie może wpłynąć na wydajność niektórych programów. Dokonuje się to poprzez zmianę w rejestrze Windows: ustawiając ograniczenie stronicowania z 256 na 128 MB. Szczegółowych informacji na ten temat udziela Pomoc Techniczna Microsoft. Można również ściągnąć patch który automatycznie wykona stosowne zmiany w rejestrze: Windows 2000 AMD/AGP LargePageMinimum fix (4 KB). Tylko ten path u mnie na karcie nic nie zmienia dalej sie wiesza! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Czy istnieje jakies wytlumaczenie dla microsoftu wydajac pieniadze za orginal i dostajac bubel. Borykam sie od paru dni w poszukiwaniu leku do wina xp by normalnie zaczela mi chodzic karta chaintecha GF4 4600 z 128.Co prawda problem tkwi tylko na prockach AMD, i wlasnie taki posiadam Amd 1.2 bez overa z plyta Gigabyte GA7DXC NA 200 fsb plus 256 DDR Wyobrazcie sobie jakie zdziwko bylo, wydajac tyle kasy i widzac jak w Gierkach a zwlaszcza w 3dMark-u 2001 komputerek mi sie zwiesza,tam gdzie tak slicznie pokazuje wedkujacego pana. Normalnie krew mnie zalala bo pan w sklepie mi powiedzial zmien se plytke z procem. :( Mial mi doradzic a nie skrobnac nastepne 1500 zeta. Problem polega na tym ze poparunastu sekundach grania lub testowania komputera trzeba go resetowac. W milenium natomiast ten problem nie wystepuje ,ale wydajnosc tego systemu z ta karta i stabilnosc mnie zalamuje. Czy ktos z was Overklokersow mialby jakies lekarstwo na XP by to chodzilo. Z gory dzieki. :wink: to przejdz na win98se jest to system sprawdzony wydajnosc lepsza niz w winxp, system stabilny, nie zajmuje duzo zasobow dla mnie najlepszy i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 ja używam win98se i winxp pro równolegle i wole xp bo jest bardziej stabilny, a ja mam dziwne zdolności do destabilizacji różnych systemów. (dlatego też postawiłęm linuxa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 to przejdz na win98se jest to system sprawdzony wydajnosc lepsza niz w winxp, system stabilny, nie zajmuje duzo zasobow dla mnie najlepszy i tyle Zgadzam sie. W moim przypadku XP tez bylo niewypalem (tragiczna wydajnosc). Co innego stary 98 (SE)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Dla mnie xp jest najlepszy i tyle :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeKaeM Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Dla mnie xp jest najlepszy i tyle :wink: Hehe, tylko XP! A jak chcesz mojej rady: www.win2k.pl i tam sciagnij sobie tzw. hotfixes wielokrotnie ratowaly mooj system:)), i nie tylko:)), uwierz:)).. Tylko moga byc klopoty z polaczeniem, a to juz nie moja wina. Ale XP rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!otrek 1983 Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Dla mnie xp jest najlepszy i tyle :wink: Oczywiście, ale dodam, że tylko ten bez licencji, trochę tańszy. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 akurat dla mnie XP nie jest stworzony..........wiele gier tam nie chodz i takie tam.......osobiście używam i uwielbiam WinMe.......nie wiesza się i to Win9x.......... a na razie nie zamierzam zmieniać na XP z powodu gier.......i konfiguracji........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Ja też należę do zwolenników XP, chociaż szczerze mówiąc Win 98 miał większego speeda, ale można go było dużo łatwiej zwiesić. A z drugiej strony poza Windowsami wszelkiej maści nie ma wielkiego wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Dzieki za zainteresowanie ale to tez nic nie daje, bo probowalem.Zacytuje wam tekst z www.banchmark.pl o podobnym problemie! Microsoft nie kocha AMD Znany błąd "AMD/AGP LargePageMinimum", w Windows 2000, do którego AMD wydał stosowną łatkę, niestety został przeniesiony także do Windows XP. Symptomem było zwieszenie komputera i jakikolwiek brak reakcji po uruchomieniu aplikacji wykorzystującej architekturę AGP - czyli najczęściej gry lub benchmarki. Zachowanie takie i częstość jego występowania w dużej mierze uzależnione jest od konfiguracji komputera - płyty, pamięci i karty graficznej. Problem wykryto i potwierdzono w przypadku kart GeForce 256 oraz Matrox G400, na komputerach z procesorami AMD Athlon. Teraz okazuje się, że błąd ten tkwi również Windows XP, co zresztą potwierdziło MS, a dotyczy w szczególności komputerów z pamięcią od 512 MB wzwyż. Rozwiązaniem jest uniemożliwienie Mendżerowi Pamięci korzystania z funkcji Page Size Extension, co w efekcie może wpłynąć na wydajność niektórych programów. Dokonuje się to poprzez zmianę w rejestrze Windows: ustawiając ograniczenie stronicowania z 256 na 128 MB. Szczegółowych informacji na ten temat udziela Pomoc Techniczna Microsoft. Można również ściągnąć patch który automatycznie wykona stosowne zmiany w rejestrze: Windows 2000 AMD/AGP LargePageMinimum fix (4 KB). Tylko ten path u mnie na karcie nic nie zmienia dalej sie wiesza! mozesz mi przeslac ten plik raf007@klub.chip.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...