Skocz do zawartości
Włodi

Dźwięk z radia- jak oni to robią?!

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw w jaki sposób stacje radiowe nadają muzykę w tak dobrej jakości. Ta sama piosenka słyszana w radiu i na przykład na CD lub MP3 brzmi zupełnie inaczej. W radiu dźwięk jest bardziej przestrzenny, słuchać każdy instrument oddzielnie - bardziej wyraziście (najlepiej słychac na słuchawkach). Próbowałem stosować rozmaite efekty na swoim soundblasterze m.in prologic II, wszystkie jakie oferuje EAX jednak nie udało mi się uzyskac takiego dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw w jaki sposób stacje radiowe nadają muzykę w tak dobrej jakości. Ta sama piosenka słyszana w radiu i na przykład na CD lub MP3 brzmi zupełnie inaczej. W radiu dźwięk jest bardziej przestrzenny, słuchać każdy instrument oddzielnie - bardziej wyraziście (najlepiej słychac na słuchawkach). Próbowałem stosować rozmaite efekty na swoim soundblasterze m.in prologic II, wszystkie jakie oferuje EAX jednak nie udało mi się uzyskac takiego dźwięku.

Jak dla Ciebie dzwięk z radia analogowego jest lepszy, niż z CD, to beka :D

Abstraciach!ąc już od tego, że w radiu puszczają muzykę z CD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos w stylu dzwieku przestrzennego?? Plugin Extra Stereo do foobara... ale sa jeszcze śjakieś efekty co się zwią MATRIX i DSP bodajże...

A czy można coś takiego odpalić na kompie?

Jeśli Ci chodzi o Extra Stereo to ściągnij foobara2000 , i wtyczke Extra Stereo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu się dowiedziałem, że do uzyskania takiego efektu stosują na końcu sygnału (ZANIM trafi na eter) zaawansowane urządzenia podnoszące dynamike. Są to urządzenia łączące w sobie korektor i kompresor. Przykład http://www.tcelectronic.com/FinalizerExpress

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi jaki masz tuner i z czego sluchasz cd

Cd słucham na dwa sposoby ;)

1.Z kompa:

Na przednim kanale głośniki 2.1. Tylni kanał idzie przez wzmacniacz w wieży na 2 kolumny i 2 "surroundy" (2x100W, 2x25W).

2.Z wieży Technicsa - Amplituner 160W (chyba) + equalizer,+CD player, kolumny 8 Ohm wklęsłe po 3 głośniki+tłiter, nie wiem jakiej mocy, ale ogólnie ten sprzęcik wymiata grubo!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz jaki masz tuner (czyli z czego sluchasz radia).

PS ta wierza Technicsa to nic specjalnego (zreszta jak sam Technics - nie liczac starych, fajnych klockow)

Radia też na dwa sposoby: albo przez wieże, albo przez amplituner techniksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest jak sie ssie muze z netu albo kupuje piraty  :wink: ,kolega poprostu zapomniaj jak brzmi muza z orginalnego cd  :lol:

to powiedz swojemu koledze zeby sie zainteresowal .mpc i ape :)

A co to znowu za gadżety :?:

Formaty kompresji, praktycznie bezstratne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlodi: zaawansowane hmmm drogie to napewno... a z tanszych rzeczy to polecam behringer ULTRAFLEX , no i cos z procesorów psychoakustycznych np BBE czy Aphex Aural exiter Wlodi: zaawansowane hmmm drogie to napewno... a z tanszych rzeczy to polecam behringer ULTRAFLEX , no i cos z procesorów psychoakustycznych np BBE czy Aphex Aural exiter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem mniej więcej jak oni to robią ;)

Tzn znalazłem wtyczke do winampa, która przetwarza dźwięk (w czasie rzeczywistym) prawie tak samo jak te skomplikowane i drogie urządzenia typu optimod 8400. Zobaczcie sami jak duże możliwości ma ta wtyczka. Zapraszam na http://www.soundsolution.it, skąd można ją pobrać i wyczytać kilka przydatnych informacji na jej temat, pozatym polecam pościągać sobie dodatkowe schematy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi