Bartek-pl Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Witam! Mam do kompa podłączoną wieże, którą użytkuje jako przednie głośniki oraz o wiele słabszy wzmacniacz z dwiema kolumnami, które użytkowane są jako tylne głośniki. Regulacje głośności mam w PC. Czy dobrze mówie: Jeżeli wezme sygnał dźwiękowy głośniej w PC to różnica głośności między przodem, a tyłem rośnie (tył jest na słabszym wzmacniaczu)? Objaśnienie możliwych teorii: - Wzmacniacz dostając np. 10db mnoży ją X razy. Czyli wchodzi 10db * powiecmy 5 razy = 50db - Wzmacniacz dostając np. 10db wzmacnia o X db. Czyli wchodzi 10db + powiecmy 50db = 60db. Czyli wzmacniacz potęguje wejściogą moc czy dodaje do mocy wejściowej swoją ilość DB? P.S. Do tych objaśnień dałem przykładowe liczby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 wzmacniacze nie sa moja dzialka ale u mnie mam taki uklad na przod wieza na tyl uklad wzmacniacza z jakis glosniczkow komputerowych (tylko glosniczki wywalone a podpiete kolumienki z kina domowego) i generlanie ustawienie ich tak zeby mi pasowalo i potem zmiana glosnosci w kompie nie zmienia "poziomu" pomiedzy tylem a przodem a przynajmniej ja go nie slysze aczkowiek nie probowalem schodzic z duzej glosnisci na mala i porownywac a teraz jest deczko za pozno na to , a dla ciebie est jakas roznica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-pl Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Wlanie nie wiem ;) Jak mam cicho słysze, a jak głośno też slychac, ale nie moge ocenić czy różnica się zwiększa! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Objaśnienie możliwych teorii: - Wzmacniacz dostając np. 10db mnoży ją X razy. Czyli wchodzi 10db * powiecmy 5 razy = 50db - Wzmacniacz dostając np. 10db wzmacnia o X db. Czyli wchodzi 10db + powiecmy 50db = 60db. Czyli wzmacniacz potęguje wejściogą moc czy dodaje do mocy wejściowej swoją ilość DB? Pwy[dB] = Pwe[dB] + wzmocnienie[dB] (w pierwszym przykładzie masz błąd) lub Pwy[W] = Pwe[W] * wzmocnienie[W/W] Przeliczenie między dB i W: wzmocnienie[dB]=10*log(Pwy[W]/Pwe[W]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...