Skocz do zawartości
Makonar

Jestem oburzony!!! Warszawa to jakieś zadupie!

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, ide do sklepu kupić paste. Najbliższy serwis-sklep, o dwa przystanki piechotką. Wchodzę i widzę: 3 serwisowców biega wokół jednego kompa, i jakaś kobita siedzi przy kasie. No to ja grzecznie się jej pytam o jakąśpastę termoprzewodzącą, no co ona wytrzeszcza oczy ze zdziwienia i : "CO?", powtórzyłem, a ona bezradnie się rozgląda, wreszcie zaczepiła jednego z kolesi, i sie pyta o "jakąś pastę termoprzewodzacą", na co koleś do mnie: "Jaką pastę?", no już mu chciałem powiedzieć, że do zębów, ale się powstrzymałem, i powtórzyłem, "Do czego?"... no do procesora, "aaaa...SILIKON", rozgląda się, grzebie po jednej półce, po drugiej, zagląda pod ladę, gdzie trzymają coolery, grzebie, grzebie, wreszcie wstaje i mówi, że nic nie mają "w tej chwili"... no super, sklep komputerowy, a byle pasty nie mają, rozumiem, że jakbym przyszedł i zażądał Athlona XP 2000 to mogliby nie mieć, ale bez przesady. Ciekawe jak składają tego kompa co tam obok leżał? Na ślinę?

No nic, ide do domu, ale przypadkiem trafiłem na serwis optimusa. Oczywiście malutki, jedna sala i w dodatku dzielona z biurem ubezpieczeń warty, zaglądam przez szybę i widzę, że bida i nic nie mają, ale wchodze i sie pytam, a koleś z niedowierzaniem: " Bez coolera???, Nie, nic nie ma". Super, nawet nie pytałem po ile, bo pewnie najańszy z pastą jest Titan za 45- 49zł.

No i się trochę zbulwersowałem, w okolicy jest jeszcze jakiś serwis, ale ja już straciłem ochotę, żeby go szukać, bo pewnie takich luksusowych produktów to tam nie ma.

Kurde, na Allegro 50 tubek pasty za 10zł, a w sklepach komputerowych i serwisach nic nie ma.

I to wszystko oczywiście w Warszawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O BABY :!:

jedziesz na WGE - podziemia kolo GUS (al. Niepodleglosci rog Armii Ludowej) i masz np Semicon lub "kupe" innych sklepow 8)

PS jak masz blizej na Zoliboz to np Semicon jest tez w pawilonach na Wolumenie - tylko nie wiem czy w poniedzialek pracuja (po "gieldowej" niedzieli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopie czego ty sie czepiasz warszawy??? Jak sie wchodzi do sklepiku gdzie jeden komputer sklada az 3 gosci ktorzy pewnie nie wiedza gdzie wsadzic procesor to sie nie dziw ze nie maja pasty (nawet sylikonowej). Co do optimusa to to samo. Jezeli ci jest juz potrzebna pasta nawet zwyczajna sylikonowa to w sklepie elektronicznym beda mieli napewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh - miałem podobną sytuację z wiatrakiem na moim starym gf2mx-ie

Po roku zaczął strasznie wyć i żadne czyszczenia nie pomagały,

więc ruszyłem na miasto po wiatrak ....... i wylądowałem w sklepie

z art. elektronicznymi itd., bo w żadnym sklepie komputerowym (6 albo 7)

nie mogłem znaleźć zwykłego wiatraka na gf2mx z końcówką kabelka, którą można wpiąć w kartę graf.Wtedy zorientowałem się w jakiej wiosce mieszkam :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, ze chciałem kupić dobrą pastę, a w elektronicznym to dostanę zwykłą.

Silikona mam, ale Xon mnie przestraszył, że sie w klej zamienić może ta od Thermalteke :))) , poza tym, jest dosyć stara, a ja chciałem nową.

Niesty, musze oszczędzać na kasie, gdybym miał 7,20zł na sam bilet do Centrum to bym pojechał wczoraj i kupił na giełdzie, ale niestety, jak idzie na pastę kupa forsy, to trzeba oszczędzać.

W każdym razie, chodzi o to, że serwis faktycznie jest lamerski, ale jako, że jest jedynym w promieniu pewnie paru kilosów, to mogliby się postarać.

Za to Serwis Optimusa ma u mnie plus, przynajmniej koleś wiedział o co mi chodzi jak zapytałem o pastę! Mój szacunek dla optimusa wzrózł z zero na jeden (na pięć)...

Bojkotuję serwisy i sklepy. Kupuje na Allegro i każę sobie pod drzwi przynieść, nie będę się fatygował po jakąś głupią tubkę pasty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dają ale sprzedają! Przecież chciałem ją kupić i to nie za grosze, a w końcu gdzieś muszą taką pastę sprzedawać, no więc gdzie niby mam jej szukać? Na Allegro? Na 4Max? Czy to w serwisie nie mogą zakupić jednej czy dwóch tubek po to, żeby użyć jej i dopisać klientowi w rachunku 50zł za jednorazowe użycie srebrnej pasty, która starczy na 20 frajerów?

Ja bym tak robił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jakis miech temu szukalem pasty u siebie w Gdansku i co moge powiedziec hyhy, w calym Gdansku nie ma sklepu w ktorym mozna kupic paste na bazie srebra (lepsza niz taka od titanka) cwansze sklepy (cwansze czytaj chu**) rozdzielaja coolerek od pasty i paste osobna kaza kupic :evil: za jakies 5 - 10 zl :evil: mieszkam w centrum Gdańska i paste to se moge wysylkowo kupic :evil: i dokladnie w wiekszosci sklepow to sie zastanawiaja po co pasta na bazie srebra 8O - matoly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja odwrotnie... pojechałem na Willanów dwa przystanki do Bazy i dostałem i cooler na GF i pastę...

to znaczy jak? Nie dawałbyś pasty ze srebrem i inkasował 50zł od klienta za zwykłą silikonową, czy w ogóle brał kase za nic? No bo jakoś mi się wierzyć nie chce, żeby serwis dodawał pastę gratis.

No, ale sęk w tym, że składają kompy i w ogóle pasty nie dają, a to już lekka przesada.

Hmm... składali znajomemu kompa... ciekawe, czy dali pastę... no nic, i tak ma CoolerMastera, otwartą i zakurzoną starą obudowe, 57 stopni na procu w biosie i jakoś mu to wisi... ja bym nie wytrzymał... zwłaszcza na starej obudowie z pionowym zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo serwisy nie po to sa zeby sprzedawac towary tylko uslugi wiec sie nie dziw ze w serwisie nie maja na sprzedaz. Moga miec jedna czy ze dwie tubki aby naciapac cos tam na procesor w ramach uslugi. Po drugie primo sporo serwisow robi maksymalne osczednosci i wydatek na zakup pasty to kwestia zycia i smierci stad w niektorych sie wycwanili i dolaczona do coolerka paste sprzedaja osobno wciskajac jakis kit klientowi. Po trzecie primo nigdzie na zadnej stronie producentow procesorow czy coolerow nie znalazlem informacji zeby KONIECZNIE stosowac paste bo bez niej to komputer sie zepsuje po 2 min. Sa tylko notki informujace ze uzycie pasty polepszy przewodnosc ciepla. Taki serwis wiec moze spokojnie nie uzywac pasty co jest oszczednoscia "na krotko" jak ja to mowie bo moze sie okazac ze taki komputer bedzie bardzo zawodny i klient nigdy w zyciu nie poleci tego serwisu gdyz odwalaja przyslowiowa maniane. Po czwarte primo pasta to artykul nalezacy raczej do kategorii materialow wspomagajacych elektronike a nie bezposrednio komputery. Idz do sklepu elektronicznego i zobaczysz ze dostaniesz paste bez problemu (polecam WGE tam jest mnostwo sklepow). Oczywiscie raczej bedzie to zwykla pasta bo roznica temperatury rzedu 2-3C jest dla tranzystora (bo glownie do takich celow stosuje sie pasty w elektronice) zadna. Tylko sprytni marketingowcy wymyslili takie pojecia jak: "pasta na bazie srebra pozwoli Ci przetaktowac procesor o dodatkowe 100 MHz" Moze to byc troszke prawda bo dla procesora ostro przetaktowanego liczy sie kazdy celsjusz w dol. A teraz prawdziwe zycie, moj TBird 850 czy to z pasta na srebrze (ASIII) czy zwykla nie moze przekroczyc 900 MHz i juz. WIec nie wysuwaj od razu wnioskow "tak brutalnych dla rzeczywistosci Polskiej" ale trzeba przyznac ze w kwestiach technicznych to Polska niekiedy przypomina kraje 3 swiata. Znow podam przyklad z prawdziwego zycia.

Moj szef potrzebowal lozysk slizgowych i znalazl w ofercie jakies firmy.

Zamowil i sie okazalo ze firma jest tylko dystrybutorem i sprowadza z Niemiec za jakies niesamowite pieniadze kawalek plastikowego kolka :cry: Jakby w Polsce nie moznaby bylo tego zrobic :cry:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja odwrotnie... pojechałem na Willanów dwa przystanki do Bazy i dostałem i cooler na GF i pastę...

to znaczy jak? Nie dawałbyś pasty ze srebrem i inkasował 50zł od klienta za zwykłą silikonową, czy w ogóle brał kase za nic? No bo jakoś mi się wierzyć nie chce, żeby serwis dodawał pastę gratis.

No, ale sęk w tym, że składają kompy i w ogóle pasty nie dają, a to już lekka przesada.

Hmm... składali znajomemu kompa... ciekawe, czy dali pastę... no nic, i tak ma CoolerMastera, otwartą i zakurzoną starą obudowe, 57 stopni na procu w biosie i jakoś mu to wisi... ja bym nie wytrzymał... zwłaszcza na starej obudowie z pionowym zasilaczem.

Osobiscie mam w tej kwestii lepsze doswiadzenia ,dali mi co prawda silikonowa ,na szczescie,bo tak Qur....sko duzo ,ze oczyszczalem mostki przed odblokowaniem mnoznika przez godzine!!!!!!!!!!! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomyłka Warszawa to nie za[gluteus maximus]. Cała polska to zadupie w którym nic nie można kupić , a jak już to jest to 1000x droższe niż na zachodzie (czy choćby nawet wschodzie :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to jest raczej sklep komputerowy. Na szyldzie mają Komputery - SPRZEDAŻ, Serwis, a więc sprzedaż na pierwszym miejscu. Majątam półki załadowane sprzętem, od wiatraków po drukarki. Jak mi był potrzebnyu nowy zasilacz to wymienili mi od ręki, a znajomemu złożyli kompa w kilka godzin, za co oczywiście liczą sobie słone pieniądze, a więc są nastawieni raczej na sprzedaż. Po drugie, pod ladą aż piętrzyły się coolerki i to wcale nie byle jakie z metkami od 100zł, więc jak na kogoś kto oszczędza na każdej złotówce strasznie dużo mają tam sprzętu, którego pewnie i tak nikt nie kupuje. Po trzecie, ja z koleji na żadnej stronie producentów wiatraków nie znalazłem wzmianki o tym aby używać ich coolerów bez jakiejkolwiek pasty, a wręcz przeciwnie, zaleca się stosowanie thermal compound, i jeżeli nie pasty to przynajmniej tim'ów. No i serwisy hardwarowe to już w ogóle polecają stosowanie pasty, a przestrzegają, że jej brak obniży wydajność. Po czwarte już pisałem, że szukałem właśnie dobrej pasty na bazie srebra, bo silikonową mam i właśnie dlatego nie poszedłem do sklep elektronicznego. Właśnie dlatego, chciałem lepszą pastę, aby mieć temperaturę lepszą o te 2-3 stopnie! Może dla tranzystorów to ma małe znaczenie, ale dla właścicieli kompów, któzy interesują się temperaturą na procku spadek o pare stopni jest zawsze mile widziany, a już na pewno zaszkodzić nie może!

Nie wysuwam żadnych wniosków, właśnie wręcz przeciwnie, sytuacja przedstawia się znacznie lepiej w rzeczywistości (Na Allegro, pasty jest pod dostatkiem i taniej niż w 4Maxie, Discotechu itp), i ciężko mi uwierzyć, że u mnie jest gorzej, a sklepy komputerowe świecą pustkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomyłka Warszawa to nie za[gluteus maximus]. Cała polska to zadupie w którym nic nie można kupić , a jak już to jest to 1000x droższe niż na zachodzie (czy choćby nawet wschodzie :) )

O nie, tu się mylisz. Polska to jest za[gluteus maximus], i faktycznie cięzko tu coś dostać, ale ceny jak na nasze zadłużenie są zadziwiająco niskie. Z takim stanem naszego rynku, to w ogóle cud, że można jeszcze sprzedawać taniej niż na zachodzie. Chcesz porównania? Popatrz na ceny podzespołów choćby w niemczech. W najlepszym wypadku są porównywalne z tym co u nas, ale zwykle jest znacznie drożej. Co prawda, za to u nich pastę można dostać pewnie w kisoku, albo w metrze, ale i tak trzeba zabulić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez napisalem ze stosowanie pasty jest zalecane nie nakazywane, wiec mozna sopoko ja ominac (podejscie serwisow). Dla wielu kientow serwisu pojecie pasta termoprzewodzaca jest pojeciem bardzo obcym (podejrzewam ze dla 95 % klientow) Dla 4% wystarczy zwykla pasta a tylko 1% maniakow chce kupic cos z wyzszej polki. Myslisz ze takiemu serwisowi-sklepowi oplaca sie sprowadzic paste ktora kupi moze co setny klient ?? Watpie. Za to coolerka musi kupic kazdy uzytkownik nowoczesnego kompa wiec oplaca sie miec troche rozszerzony asortyment. Poza tym glownym czynnikiem jest cena. W polsce nie ma producentow takich past wiec trzeba je sprowadzac co juz strasznie ja podraza bo jakies cla trzeba placic i za przesylke sporo wybulic. Wiec serwisy sklepy olewaja temat nawet jezeli cos o tym slyszeli bo to poprostu nieoplacalne.

Dlatego powstaja takie sklepy internetowe jak 4maxcool zeby zaspokoic potrzeby tej garstki zapalencow za co oczywiscie trzeba slono zaplacic.

Wiadomo ze kiedy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny problem tylko że nie w warszawie no i było to jakiś 1 rok temu, biegałe w Gliwicach po 8 może 10 sklepach komputerowych i nigdzie nic nie mieli a w nie których patrzeli namnie jak na wariata :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojaże gdzieś na moded-kompz.prv.pl był news o przezroczystych wentylatorach Crystal BLue. kosztowały coś koło 7 - 8$, co daje max 32zł w polsce ten debil jest dostępny tylko tu: www.pc-tuning.pl i kosztuje 50zł. może to dotyczy tylko rzeczy trudnodostepnych., albo sobie w sklepie w kulki lecą. Ale polska to jest za[gluteus maximus], i to jest niepodważalne :) a raczej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dr. zepsuj dodaj do tego koszty przesylki, clo i marze sprzedawcy i Ci wyjdzie te 50 zl. Towary sie sprzedaje zeby zarobic na nich a nie po to zebys mogl sobie je kupic. Trzeba probowac zrozumiec druga strone medalu a nie tylko krytykowac. Tak jak napisalem w Polsce jezeli jest juz cos dostepne to jest to drogie bo trzeba nabijac kase Niemcowi czy innemu takiemu wytworcy zamiast Polakowi. Dlatego w tym kraju jest nieciekawie bo duzo pomyslow na pieniadze sa uciete od razu przez przepisy i inne takie.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast trafilem na fajny sklep w gdyni. Kupowalem sobie tablecik graficzny i po prostu spytalem czy maja pasty na stanie i za ile, a koles z serwisu dal mi cala tubke "troche srebrnej" pasty dolaczanej do titanow. Niby nic, a cieszy - mily gest sklepu powoduje ze chetnie sie tam wraca. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast trafilem na fajny sklep w gdyni. Kupowalem sobie tablecik graficzny i po prostu spytalem czy maja pasty na stanie i za ile, a koles z serwisu dal mi cala tubke "troche srebrnej" pasty dolaczanej do titanow. Niby nic, a cieszy - mily gest sklepu powoduje ze chetnie sie tam wraca. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O BABY :!: 

jedziesz na WGE - podziemia kolo GUS (al. Niepodleglosci rog Armii Ludowej) i masz np Semicon lub "kupe" innych sklepow  8)

PS jak masz blizej na Zoliboz to np Semicon jest tez w pawilonach na Wolumenie - tylko nie wiem czy w poniedzialek pracuja (po "gieldowej" niedzieli)

ten semicon jest na bielanach :))))))))))))))))))))))

nie dyskryminooj bielan!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

sorx, jestenm na<span style="color:red;">[ciach!]</span>y :)))))))P}"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi