POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 W pogoni za wydajnosci i z okazji przymiarek do zmiany budy na big towerka w mojej głowie narodził sie kolejny pomysł :D mianowicie obecnie strasznie denerwuje mnie ze całe ciepło z nagrzewnicy wieje mi w mobo i w grafe wic jak bede miał biga to oczywiscie nagrzewnica pujdzie na góre ale... juz teraz zauwazam spore jak dla mnie temp wody wiec skoro bede miał duza bude to nic nie stio mi na przeszkodzie zeby dać 2 chłodnice no nie ?? No właśnie i w zwiazku z tym ma pytanie czy lepiej zroić tak: pompka>bloki>rezerwuar... układ 2 rezerwuar>pompka>2 nagrzewnice (to jest 1 rozwiazanie na 2 ppompkach i 2 nagrzewnicach) pompka>blok na procu>nagrzewnica>pompka pompka>blok na grafie>nagrzewnica>pompka 2 rozwiaznie chcem zastosować 2 pompki bo w sumie nie duzy wydatek a nie chem obciazc bardziej atmana choc i tak wiem ze by to wytrzymał ale jak ma być wdajność to niech ona bedzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 chcem zastosować (...) a nie chcem Nie chcem ale muszem :P. A co do tematu: Wystepuja: Pompka 1, Pompka 2, blok GPU, blok CPU, Nagrzewnica 1, Nagrzewnica 2. //==> Pompka1 ==> Nagrzewnica 1 ==> blokCPU =>\\ || || || || \\<=== blok GPU <== Nagrzewnica 2 <== Pompka 2// Dzieki temu zarowno CPU jak i GPU otrzymuja wode chlodniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 @[cahe] Przy 2 pompach, 2 chłodnicach i 2 blokach nie ma sensu taki układ. Pompy musiałyby być identyczne, żeby się nie przepychać. Lepiej wtedy zrobić 2 zupełnie osobne obiegi. Ja nie widzę większego sensu montowania 2 pomp - już lepiej 1 do CO. O ile ogrzeje się woda przepływając przez blok odbierający 100W gdy przepływ jest w okolicach 1000l/h? Minimalnie. Więc to, że GPU dostaje wodę po CPU nie jest tak istotne, jak inne czynniki. Rozmieszczenie chłodnic powinno IMHO bardziej zależeć od tego, żeby nie zrobić niepotrzebnej plątaniny przewodów, zmaksymalizować przepływ powietrza przez chłodnice i zadbać o jak najmniejsze opory - więc pewnie okaże się, że najlepiej, jakby były obok siebie. Być może najlepiej równolegle - powinno to zmniejszyć nawet opory w układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 jeszce 1 pomysł na dobre sie nie na rodził a juz jest i teraz juz sa 3 nagrzewnice ..tylko czy jest sens :) oto buda do której bede to upychał :) a tutaj obraz mojej wyobrazni ..na razie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 zawsze wiedzialem, ze masz narobane w tej glowie :lol: oddzielna pompa i nagrzewnica na gpu to przegiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 no ale to ma być hardcore a pozatym na gpu bedzie pelt wiec bede musiał to czymś zchłodzić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Wywal z projektu 1 nagrzewnice tą od CPU i juz ujdzie ale i tak uważam, że masz nawalone :lol: I jesli chcesz 2 oddzielne obiegi to nie musisz kupowaz zaraz Atmana 306 :lol: do NB/GPU kup cos tańszego, no chyba ze masz kasy duzo to wtedy ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 a co to atman to jakis terorysta wydajnosci czy co ?? pompeczka za 50zł i to ze jest wydajna to zle puzniej jak ebde sprzedawałą to na pewno łatwiej mi bedzie :) mam po prostupytania co do projektu czy da sie to zrobić lub podłaczyć jakoś lepiej a moze za a kase da sie kupić coś lepszego ?? do tego projektu musze kupić: 3x 92 4x 120 2x nagrzewnica- mysle ze 2x kadet atman 306 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 @[cahe] Przy 2 pompach, 2 chłodnicach i 2 blokach nie ma sensu taki układ. Pompy musiałyby być identyczne, żeby się nie przepychać. Zeby byly identyczne to nie problem, ale skoro 2 obiegi lepsze - OK. W dziedzinie WC jestem na razie teoretykiem :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 PBA ja myslalem ze ty czasmi masz jazdy... a okazuje sie ze ty czasami jestes normalny :) .... ale twoje pieniadze trac je jak chcesz... ale jak masz za duzo to ja sie nie obraze :D... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 to wy w tej chwili macie jakieś jazdy pytam was jak normalnych ludzi co wy o tym sadzicie a wy tutaj se jakis smietnik robicie, jak nie potraficie odpowiadac na pytania to nie piszcie nic. a wydaje mi sie zeby zejsc do jak najmniejszej róznicy miedzy temp otoczenai a woda przy ograniczeniu ilosci chałasu to trzba conajmniej 2 nagrzewnice dac ..choć moze sie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 to wy w tej chwili macie jakieś jazdy pytam was jak normalnych ludzi co wy o tym sadzicie a wy tutaj se jakis smietnik robicie, jak nie potraficie odpowiadac na pytania to nie piszcie nic. a wydaje mi sie zeby zejsc do jak najmniejszej róznicy miedzy temp otoczenai a woda przy ograniczeniu ilosci chałasu to trzba conajmniej 2 nagrzewnice dac ..choć moze sie myle Uspokojcie się on daje propozycje swojego WC a wy z niego lol Moja propozycja to dać 2 nagrzewnice i pod to podłączyś cały układ zmienić pompke na taką o większym przepływie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 ja na rzie to widze tak ze dokupuje 2 atmana - 50zł i do tego ze 2 kadety na góre to by mnie duzo nie wyniosło ale boje sie tego ze jak dam pelta na grafe to w tedy dla tego układu z gpu i nb bardziej by sie przydały 2 nagrrzewnice :P kasa stosunkowo nie jest duz jak na to co bedzie najdrozsze były by wiatraki bo bradzo chciał bym miec świecące ale 4x 120mm świecace to by mnie dobrze po kieszeni potrzasneło :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 ja na rzie to widze tak ze dokupuje 2 atmana - 50zł i do tego ze 2 kadety na góre to by mnie duzo nie wyniosło ale boje sie tego ze jak dam pelta na grafe to w tedy dla tego układu z gpu i nb bardziej by sie przydały 2 nagrrzewnice :P kasa stosunkowo nie jest duz jak na to co bedzie najdrozsze były by wiatraki bo bradzo chciał bym miec świecące ale 4x 120mm świecace to by mnie dobrze po kieszeni potrzasneło :/ Sądze że to ogólnie kiepski pomysł ale jak nikogo nie słuchasz to po co zadajesz pytania ale to w końcu twoje WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 no nikogo nie słuchasz na razie wymieniamy opnie, a jak ty se wyobrazasz forum ?? 1 osoba zadaje pytanie 2 mu krzyknie odp daj 10 pompek a koles co sie pytał odpowiada: ok jurto ide kupić 10 pompek dzieki za pomoc tak ?? forum jest poto zeby kazdy mógł przedstawić swoja opinie a ja bym jeszcze był bardzo wdzieczny jak by ktoś ja jeszcze jakos poprarł argumentammi i wytłumaczył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zastanawia mnie jak wlozysz Kadetta o szerokosci ~19 cm do zatoki 5,25 (~15 cm ) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zastanawia mnie jak wlozysz Kadetta o szerokosci ~19 cm do zatoki 5,25 (~15 cm ) :?co za problem wyciac te scianki w zatoce ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 na razie badam czy jest sens pakowania 3 nagrzewnic jak jest to juz sie cos wymysli albo sie potnie 5.25albo sie kupi coś wezszego :) mam problem tylk oz ta obudowa bo gdzie bym nie szukał to wszedzi inen jej wymiary podaja szczególnie szerowkosci a co do pompke to mysle ze zostane przy 2 atmanach gł problem to czy odzielać te układy czypołaczyć ?? całosc na pewno bedzie na 2 atmanach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Jezeli juz cos to oddzielnie . Jezeli chodzi o nagrzenice mieszczace sie w zatoce to np. Zuk czy Nissan Micra . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 :P Do dobrego extreme wc wystarcza 2 DOBRE nagrzewnice zamonotwane rownolegle (rob co chcesz) . Czemu matka natura nie sprawila nam 1 pluca gratis ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Czemu matka natura nie sprawila nam 1 pluca gratis ? to jest poprostu boski komentarz do pomyslu z 3 nagrzewnicami - i tak nie zejdziesz ponizej temperatury otoczenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Czemu matka natura nie sprawila nam 1 pluca gratis ? to jest poprostu boski komentarz do pomyslu z 3 nagrzewnicami - i tak nie zejdziesz ponizej temperatury otoczenia :) tego to nie oczekuje ale po prostu interesuje mnie to czy ta 3 nagrzewnica by coś pomogła, jak uwazacie ze nie to zrezygnuje z tej 3 jak ma tylko powodowac wieksze opory. w tedy postaram sie dac coś wiekszego na góre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 hmm jak dla mnei bez zsensu - jak sam napisales tylko wieksze opory - no chyba ze masz tam ze 4 czy 5 blokow i totalnie grzejacy sie sprzet :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Mnie sie pomysł nie podoba z jednego względu... te atmany. Gdybyś chciał coś takiego jak 3 nagrzewnice (chyba lepiej 2 poządne ale jak extreme to extreme ;-) to tylko na jakiś Grundfosie.. Po prostu je zarzniesz. No i głośno będzie. Lepiej kupić lepszą pompke to bedzie waterflow lepsiejszy i w gruncie uzyskasz lepszy rezultat. Czasami przerost formy nad treścią nie ma sensu. A właściwie to nigdy nie ma Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piross Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 witam Ciekawi mnie co myslicie nad takim zestawieniem 2 nagrzenic w tym wypadku 2 kadetowki o grubosci 3 cm. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Piross dobry pomysl , fajne bo zastosowany tylko 1 wentyl przez co glosnosc spada :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wcale nie taki dobry pomysla - cba ze pomiedzy wentylem a nagrzewnicami bedzie shroud (przerwa) inaczej bedzie halasowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wcale nie taki dobry pomysla - cba ze pomiedzy wentylem a nagrzewnicami bedzie shroud (przerwa) inaczej bedzie halasowacpodejzewam ze to rysunek przykladowy i shroud pojawilby sie między nagrzewnicami gdyby Pirros chcial zrealizowac swoj pomysl . Shroud jest bardzo wazny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 hmm ja nie wrozka - komentuje to co ktos rysuje a nie to o czymmysli :) ze shroudem to pomysl warty uwagi :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piross Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wersja ze shroudem :) obawiam sie tylko ze powietrze po przejsciu przez 1 nagrzenice bedzie juz dosc cieple zeby schlodzic 2 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...