Skocz do zawartości
bbc20000

Samsung 172x 12ms LCD wrazenia.

Rekomendowane odpowiedzi

wy to macie cierpliwosc :)  

ja bym nie wytrzymal i kupil  to co mi sie podoba, z tego co jest i cieszyl sie w domku nowym zakupem :)

Limerro ja tez bym sobie juz dawno kupil lcd-ka ale rodzice powiedzileli "ze jak dostaniesz sie na studia" wiec nic na to nie poradze :cry: Oby sie teraz dostac i jak najszybciej leciec do sklepu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie zwariowac mozna od tych LCD-ow :? :?

Juz nie wiem na co trzeba patrzec przy kupnie.

Moze niech ktos kto sie na tym zna napisze jaki monitorek bedzie najlepszy dla Tweakowicza = GRY, FILMY, Aplikacje (z naciskiem na gry i filmy)

Moja kolejnosc jest taka:

EIZO L550

Viewsonic 171B

Samsung 172X

IIYAMA E431

Potwierdzicie ją :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

typy masz dobre !

jednak pamietaj, ze b. ciezko pogodzic filmy z grami na LCD :(

albo LCD jest dobry do filmow, albo do gier, a cos posredniego to ciezko znalezc

chyba jedynie SONY HX73 w miarte spelnia te wymogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo, bo jak maly czas reakcji to tez male katy.

W sumie to nigdy nie widzialem LCD w akcji wiec nawet nie wiem co to jest to smuzenie w grach a ten mankament staram sie najbardziej wyeliminowac bo poki co sporo pogrywam.

Jutro sie wybiore do MM Marki i zobacze co maja w swojej ofercie.

Jak narazie to z moich typow EIZO najlepiej mi pasi (gwarancja +, ostrosc+, katy +, reakcja +, stopka -).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jablonna ? :) fajne miasteczke, k. Legionowa , tak ? dalej tam dziki biegaja po drodze ? raz jednego prawie rozjechalem, ale udalo sie i auto mam cale, bo takie zderzenie to jak z czolgiem ;)

wracaj do tematu, MM w Wawie siakies taki dziwne sa, ale powinni miec te EIZO L550 i 557, dokladnie sie przyjrzyl, pobaw nimi, zmus sprzedawce, aby Ci wlaczal rozne dema etc.

Daj znac jutro jak polowanie na LCD i jakie wrazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. tak jest, Jabłonna k/Legionowa, dzikow od cholery, ostatnio wujek pierdyknal w jednego i przerobil go na szyneczke :lol:

Co do MM to dla mnie te monitorki sa roznie poustawiane i dlatego widac takie roznice w wyswietlaniu.

Postaram sie wycisnac ile sie da ze sprzedawcy.

Jutro zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Dzis bylem w MediaMarkt i ogladalem LCDki.....

jednak moja uwage przykuly EIZO (do konca tygodnia 200 zl upustu)

model 550 mnie zabil :) super !!! nie typowy podnozek, ale.... super

katy widzenia ekstra, soniaki, ktore tam byly moga sie schowac.

16 ms...

po 1 idz do normalnego sklepu i sprawdzaj wszystko a nie rozmazne demka na monitorach podlaczonych przez spliter, dodatkowo poustawiaj je jak trzeba a nie "byle jak" (vide wiekszosc monitorow w MM)

po 2 skoro ten EIZO taki dobry to ustaw mi prosze na nim np kontrast :P

po 3 powiadasz niezle katy patrzenia ciekawe kolo jakiego moinitora stal ten EIZO L550 bo ja porownywalem z Iiyama PLE 431S-B (face to face)

i ten EIZO sie chowa a oba sie chowaja przy nawet przecietnym monitorku na MVA/PVA lub IPS :P

po 4 znam 2 ludzi co kupili tego EIZO - jeden z nich za 2 dni zamawiala nozke (jej brak to w praktyce powazne utrudnienie zwlaszcza przy monitorach na TN+ gdzie trzeba ustawic dokladnie panel) drugi z nich za doplata wymienila na L567

hmm jakbym mial juz 2600 zl  to dolozylbym troszke i kupil juz tego Eizo 557 albo tanszego SonyHX73S, bo w sumie do tego Sonacza nie ma jak sie przyczepic - jest dobry do wszystkiego...

chyba jestes totalnym ignorantem bo juz pisalem ze 100x ze ten SONY ma fatalne podswietlanie - idz sobie do sklepu i porownaj z innymi monitorami i dopiero sie zachwycaj a nie wprowadzasz ludzi w blad, dodatkowo niejasne zapisy gwarnacyjne wg. Ciebie swiadcza na kozysc firmy SONY :? wspolczuje

zreszta akurat porownanie monitora na MVA (EIZO) do "sredniego" i cholernie drogiego monitora na TN+ (SONY) ma sie jak piesc do nosa :P

PS i odpowiedz mi bo zadalem pytanie winnym watku - o jakie regulacje ViewSonica VP171B miales na mysli - bo go ogladalem i nic rewelacyjnego (czego nie ma w innych monitorach) nie zauwazylem ??? ot przecietny monitor z "lepsza" ergonomia (wbudowany zasilacz i PIVOT ktory przy TN+ nie pozwala na normalna prace w trybie portretowym) i przecietnym obrazem (wg. mnie uklad FRC dziala jakby gorzej niz np w Iiyamie) ale to moje prywatne odczucie

chcecie testu Eizo 550 to macie :)

http://www.pclab.pl/art8864.html 

respect :)

ta podstawka to kiepsko wypadla w tescie ;)...

znowu wypowiadasz sie tylko na podstawie testow - radze jednak ruszyc sie z fotela i wybrac do sklepu, nastepnie obejzec to "cos" co wydalo EIZO na zywo i zwrocic uwage nie tylko na kolory ale na bardzo ubogie OSD, ciemny obraz, badziewne katy i kilka innych drobiazgow

APEL DO WSZYSTKICH - RUSZCIE SIE Z DOMOW I IDZIE DO SKLEPOW, NASTEPNIE (NA ZYWO) PROWNAJCIE ZE SOBA MONITORY KTOR CHCECIE KUPIC - NIE TYLKO DEMKA - IMO NAJLEPIEJ TESTOWAC PASS MARKIEM - BO INACZEJ MOZE BYC PLACZ I ROZCZAROWANIE

przyklad: cale szczescie ze obejzalem dokladnie EIZO L550 bo bym sie chyba pocial jakbym go kupil :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENEK: Apeluje do Ciebie, doradz nam, nie wiernym, jednoznacznie, co mamy kupic, z ktorego modelu bedziemy zadowoleni, jesli mozesz stworz taka mala rozprawke i podaje konkretne modele. Prosze Cie.

gdyby to bylo takie latwe to sam nie kupowalbym (wybieral) monitora przez ponad 1.5 miecha :P

odpowiem tak - z LCD jak z samochodem - jeden chce miec komfortowy inny szybki gdzie wygoda mniej sie liczy :roll: z tego wynika ze trzeba samemu okresilc co jest najwazniejsze i pod tym katem sprawdzac monitorki

sam nie jestem ekspertem (mimo to sporo wad zauwazam) ale dla przykladu umknela mi np zbyt mala regulacja jasnosci na Iiyama PLE431 :? zeby nie bylo ze chwale swoje i jestem stronniczy :P generalnie nie jest tak ze monitory ktore krytykuje sa do niczego, po prostu denerwuje mnie nieuzasadniony zachwyt nad ktoryms z nich nie poparty (najprawdopodobniej) nawet obejzeniem danego modelu na zywca i staram sie unaocznic ze te monitory tez maja wady (czego pewnie "celowo" nie zauwazaja serwisy testujace)

a z perspektywy kilku tygodni uzytkowania 17" monitora na TN+ stwierdzam ze gdybym teraz kupowal to na 75% kupil bym cos (firmowego) na MVA Premium lub IPS

a co do doradzania to odradzam :P pakowanie sie w EIZO L550 - IMO ergonomia (brak nozki, bardzo ubogie OSD,...) tego modelu wola o pomste do nieba, ale komus moze sie to podobac rzecz gustu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 3 powiadasz niezle katy patrzenia ciekawe kolo jakiego moinitora stal ten EIZO L550 bo ja porownywalem z Iiyama PLE 431S-B (face to face)

i ten EIZO sie chowa a oba sie chowaja przy nawet przecietnym monitorku na MVA/PVA lub IPS :P

dwie rozne matryce - albo rybki albo akwarium - tyle powiem.

A ta Iiyama wcale nie jest taka swietna :)

chyba jestes totalnym ignorantem bo juz pisalem ze 100x ze ten SONY ma fatalne podswietlanie - idz sobie do sklepu i porownaj z innymi monitorami i dopiero sie zachwycaj a nie wprowadzasz ludzi w blad,

Problem nierownomiernego podswietlenia dotyka wiekszosci LCD i da sie z tym zyc - zreszta przy normalnej pracy nie widac go w ogole :P

Jedynie w filmach na obwodce czarnej moze odrobine irytowac ;P

Moze widziales jakis trefny egzemplarz :) Czasem sie zdarza :)

Ja tam zawierze opiniom zadowolonych uzytkownikow z roznych czesci swiata :P Redaktor z in4.pl raczej wymagajacy jest poza tym :P

dodatkowo niejasne zapisy gwarnacyjne wg. Ciebie swiadcza na kozysc firmy SONY :? wspolczuje

nigdzie nie pisalem o gwarancji firmy Sony ani jej nie zachwalalem, wiec wspolczuj sam sobie :P tylko zwrocilem uwage na te magiczne 7 dni firmy Iiyama, ktore po 7 dniach zamieniaja sie taka sama gwarancje jak u reszty np u Hyundaia :P

zreszta akurat porownanie monitora na MVA (EIZO) do "sredniego" i cholernie drogiego monitora na TN+ (SONY) ma sie jak piesc do nosa :P

dwie rozne matryce - dwa rozne swiaty, porownanie bez sensu :)

PS i odpowiedz mi bo zadalem pytanie winnym watku - o jakie regulacje ViewSonica VP171B miales na mysli - bo go ogladalem i nic rewelacyjnego (czego nie ma w innych monitorach) nie zauwazylem ??? ot przecietny monitor z "lepsza" ergonomia (wbudowany zasilacz i PIVOT ktory przy TN+ nie pozwala na normalna prace w trybie portretowym) i przecietnym obrazem (wg. mnie uklad FRC dziala jakby gorzej niz np w Iiyamie) ale to moje prywatne odczucie

[/quote=benek]

a w moim odczuciu Iiyama PLE431S wcale nie jest rewelacyjny,ani nawet bardzo dobry - interpolacja niezbyt dobra :) kolorki byly lepsze na PLE381S - to jest po prostu przecietny i drogi monitor w wersji DVI jadacy na marce Iiyama.

ale kazdy ma swoje subiektywne odczucia :)

dla niektorzych takie funkcje jak Pivot sie jednak przydaja i napewno zaliczyc to trzeba na plus (pomijajac fakt matrycy TN+Film).

znowu wypowiadasz sie tylko na podstawie testow - radze jednak ruszyc sie z fotela i wybrac do sklepu, nastepnie obejzec to "cos" co wydalo EIZO na zywo i zwrocic uwage nie tylko na kolory ale na bardzo ubogie OSD, ciemny obraz, badziewne katy i kilka innych drobiazgow

widzialem Eizo 557 NA ZYWO - 550 nie !!!, wiec uwaga o kolorkach tyczyla sie 557 :) A to co pisza testerzy to ma chyba jakis sens nie :P

Ja juz skonczylem latac za LCD, bo jestem zadowolony z tego co mam.

Wiec wybacz znacznie mniejsze zainteresowanie w tej dziedzinie.

APEL DO WSZYSTKICH - RUSZCIE SIE Z DOMOW I IDZIE DO SKLEPOW, NASTEPNIE (NA ZYWO) PROWNAJCIE ZE SOBA MONITORY KTOR CHCECIE KUPIC - NIE TYLKO DEMKA - IMO NAJLEPIEJ TESTOWAC PASS MARKIEM - BO INACZEJ MOZE BYC PLACZ I ROZCZAROWANIE

Toc wałkuje to od poczatku :)

Z tym porownaniem to latwo sie mowi, ale niestety malo sklepow posiada te wszystkie monitory, ktore chcialoby sie obejrzec obok siebie.

Pozostaja takie szrotowate sklepy jak MM, gdzie wiekszosc monitorow w ogole nie jest ustawiona jak trzeba :/

Jesli chodzi o test smuzenia w Passmarku to sobie mozna go wsadzic w 4 litery :) Bo kazdy LCD smuzy na nim :) Nie ma bata - nawet moj HyDis wykazuje rozmycie krawedzi pedzacego kwadratu przy duzej szybkosci. Lepiej demko jakiejs gry i film zarzucic + uwazna obserwacja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kupowaniem w MM bywa tak: widzisz całą ścianę monitorów przypiętych do jednego splittera i ogarnia cię oczopląs. Sam kupowałem tam kiedyś CRT i źle wybrałem bo skusiła mnie cena, a jakość obrazu wydawała się taka sama jak na innych (czyt. wyżej). W związku z tym odradzam kupowania w markietach bez wcześniejszych dokładnych oględzin i subiektywnej, organoleptycznej oceny obrazu (liczą sie wasze oczy a nie suche dane podawane w testach)

BTW jak już kupicie konkretny model to opiszcie swoje wrażenia, bo sam noszę się z zamiarem kupna LCD (do aplikacji,filmów,prawie zero gier)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę z innej beczki. Na co zwracać uwagę przy kupnie monitora. Kosztuje to masę kasy i szkoda kupić i nie cieszyć się w pełni z posiadania nowego LCDka.

Może się mylę...

Musi być jakiś powód, że większość monitorów nie ma możliwości (albo prawie nie ma) silnego przyciemnienia obrazu. Od strony elektroniki czy ustawień w OSD to żaden problem. Powód musi być inny. Może ... wydaje mi się że to celowe ukrycie słabych jakościowo lamp podświetlających a może i kiepskości samej matrycy.

Przeglądając parametry monitorów producenci prześcigają się w podawaniu wysokiego współczynnika jasności. To żaden problem aby świetlówka świeciła mocno. Problem jest aby świeciła słabo, bardzo słabo i jednocześnie nie drżała. By obraz był stabilny a nie pływał czy migotał.

Przed kupnem warto przyciemnić obraz na maxa, o ile monitor taką funkcję posiada. Dobrze by było aby przy przyciemnionym obrazie było widać detale. Na słabej matrycy liczba detali i kolorów drastycznie spada. Często i sama szybkość reakcji.

Będąc w MM bawiłem się kilkoma monitorami i większość z nich po ustawieni jasności na minimum nadal była bardzo jasna. Za jasna by komfortowo pracować przy nim w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:  

ech - poszukajcie dobrze/poczytajcie dokladnie i dowiecie sie ze jako 172x sprzedawano zupelnie rozne monitory - 2 lub 3 rodzaje:

- na matrycy PVA - 25ms - i wtedy masz rozmycie oraz smuzenie

- na matrycy TN+ - 16ms - (to nie jest pewne bo o tym wspominal tylko THG nie przeprowadzajac doglebnych analiz)

- na matrycy TN+ - 12 ms - ma tym gra sie dobrze, gorzej z filmami ... ten model niektore serwisy okreslaja jako 172x wersja 2

Zakładając, że znajdę w sklepie ostatnią (najlepszą) wersję - co oznacza stwierdzenie "gorzej z filmami"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- na matrycy TN+ - 12 ms - ma tym gra sie dobrze, gorzej z filmami ... ten model niektore serwisy okreslaja jako 172x wersja 2

Zakładając, że znajdę w sklepie ostatnią (najlepszą) wersję - co oznacza stwierdzenie "gorzej z filmami"?

Nie jestem znawca ale wydaje mi sie ze oznacza to slabe katy widzenia przez co raczej sam bedziesz ogladal filmy na tym LCD-ku.

PS. czy HyDis = Hyundai :?: bo z tego co wyczytalem to chyba najlepsza matryca do wszystkiego po trochu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ten HyDis to jest matryca wyprodukowana przez Hyundaia i jak w testach jest napisane TN +film (hyundai) to chodzi wlasnie o ta matryce czy nie :?:

A mozesz napisac jakie modele LCD 17" sa na tej matrycy :?:

Z tego co mi wiadomo to jeszcze SONY HX73 i ACER AL1731 no i ten HYUNDAI Q17, jest cos jeszcze :?:

tnx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladniej ta matryca BoeHyDis nosi oznaczenie: HT17E12.

Nie ma jej juz na liscie matryc produkowanych - zostala zastapiona nowszymi produktami.

Na tej matrycy jest Iiyama IYAMA AS4314UT 17" :)

Tylko nie wiem, czy jeszcze jest w ofercie sprzedazy.

Z wygladu jedynie malo ciekawa. No ale moze na allegro tanio gdzies trafisz.

Test tutaj:

http://www.tomshardware.pl/display/2002121...211/lcd-03.html

Z nowszych monitorkow to Acer 1731 - w sumie nowsza konstrukcja i ladny design +we S-video :)

Test tutaj:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=177

Sony nie jest na tej matrycy, prawdopodobnie to AUO 16ms.

Jak masz problemy w odroznieniu HyDis a AUO to trzeba looknac na katy AUO maja inne niz HyDis :)

Cala lista monitorow i typow matryc w nich zastosowanych tutaj:

http://axofiber.org.ru/inside/monitor_lcd_panels.php

Co do Q17 to do zakupienia u naszych poludniowych sasiadow ;)

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24012

i jeszcze znalazlem newsa:

HYUNDAI zaczyna przecierać ścieżki - 2004-03-11 18:53:18

Hyundai zaprezentował 17-calowy monitor LCD, w którym wykorzystano matrycę o czasie reakcji piksela równym 16 ms. Nie jest to jednak jedyne co ma do pokazania Hyundai.

Na targach CeBIT mają z kolei zostać zaprezentowane dwa monitory - ImageQuest Q17-12 i ImageQuest L70S-12 w których czas reakcji piksela ma wynosić 12 ms. Pierwszy z tych monitorów ma kosztować 570 euro a drugi, ImageQuest L70S-12 - 529 euro.

A jako ze BoeHyDis nie bazuje na samych przechwalkach, co bylo widac na przykladzie 20ms matrycy, to pewnie wymiecie konkurencje z branzy TN+Film. Trzeba bedzie zaczac uzywac okreslen - "pseudo 12ms" vide Samsung 172X i "true real 12ms" new Q17 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kolego limerro, zalozmy ze masz za tydzien kupic monitor LCD, ktory bedzie Ci sluzyl glownie do przegladania internetu i grania (FC, Colin4, NFS:U)

Chodzi oczywiscie o 17" lub wiecej, cena nie gra roli 8)

Co wiec kupisz z dzisiejszej oferty :?: :?:

A moze poczekasz troche az wyjda matryce nowszej technologii :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tylko do gier, netu i czasem filmow to HyDis bedzie idealny :)

Szukalem i szukalem i znalazlem byc moze zrodlo.

Wg sklepu w ktorym kupilem ten monitor cudem przez calkowity przypadek zostal przywieziony z NTT:

Moja wersja posiada hub USB, we, wy audio oraz lacze DVI oraz D-sub, kolor srebrny.

Tutaj jest w cenniku:

http://www.ntt.pl/Cenniki/cennik_detal.xls

cena: 2320 zl (ja dalem 2130 zl+pianka do czysczenia gratis, czyli mozna powiedziec ze 2100 zl).

Gwarancje masz 3 latka na wszystko - door to door.

Link do szczegolow jest w tym watku.

A jesli nie bedzie to mozesz looknac na model L70S :)

Z duza doza prawdopodobienstwa to ta sama matryca bo i specyfikacja ta sama - tylko design ciut inny.

Jak mozesz to looknij na niego w sklepie jakims - obawiam sie ze mozesz zostac mile zaskoczony - wczesniej myslalem, ze firma Hyundai to robi badziewia :)

Ten Acer tez pewnie bedzie super tylko sprawdz jego jasnosc - w tescie in4.pl to byl zarzut przeciw.

Chcialem w ogole nabyc tego Sonacza , ale mi zla cene podali w sklepie internetowym :/ Ale moze i dobrze - mam prawie tysiac w kieszeni :)

a tutaj lista sklepow z Q17 w Niemczech:

http://geizhals.net/eu/a46513.html

tutaj na zamowienie w sklepie internetowym:

http://www.e-sklep.net/index.php?dz=1mol&srt=&sd=

tylko cena jakas hyper cosmic :) no ale jesli to DVI+D-sub to brac :)

i tutaj:

http://www.cyberia.net.pl/index.php?cyberi...ia=strona&id=28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepelny rok :)

Na rynku w Europie to mniej wiecej na jesieni byl. Co nie zmienia faktu, ze do tej pory to NAJSZYBSZA matryca, a katy sa takie jak w AUO - jesli roznice to malo dostrzegalne.

Cyt z THG:

"Był to pojedynek między dwoma panelami o czasie odpowiedzi równym 12 ms: AU-Optronics, użytym w modelu BenQ FP767-12, oraz Samsung, użytym w monitorze 172X V.2. Jeśli chodzi o poświatę, zwycięzcą zostaje... Hydis. Cóż więc mamy nowego...

Z drugiej strony, panele te mają lepsze odwzorowanie kolorów niż panel Hydis i szerszy kąt widzenia. Ujmując to prosto - panele AU i Samsung potrafią wyświetlić wierną czerń, zaś panel Hydis nie."

Jak widac sa plusy i minusy, ale:

Cyt.: "Jeśli uważnie przeczytaliście wcześniejszą część tego artykułu, z łatwością odczytacie wykres panelu Hyundai. 91% kolorów jest wyświetlanych poprawnie (DeltaE < 2), a jedynie 5% najciemniejszych odcieni może być uznane za problem (DeltaE > 3). Po kalibracji wyświetlacz ten jest znakomity i tak dobry jak wiele monitorów CRT.

Zarówno przy uruchamianiu gier jak i przy odtwarzaniu wideo doskonałość tego wyświetlacza jest widoczna w znakomitych, wiernych kolorach, oraz prawie idealnej gradacji odcieni. Płynność sekwencji wideo (DVD) oraz ruchów obrazu jest tak dobra, jak na monitorze CRT. Brak także poświaty, chyba że będziecie jej szukać za pomocą mikroskopu."

No i mysle, ze plusy przewazaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi