Gurman Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 szkoda, ze eizo l550 ma te dzwina stopke, bo on tez jest niesamowity i 5 lat. gw, door to door .... Właśnie zastanawiam się nad zakupem między monitorem EIZO L550 i Samsungiem 172x myślałem jeszcze o EIZO L557 ale jest drogi. W sumie w Eizo L550 stopka nie jest najgorsza,Można nieźle ją regulować ale trzeba uważać bo .... :? Najgorszy jest wygląd,poprostu brzydki jak jasna cholera :D Oglądałem czarny,ale na zdięciach lepiej się prezętuje czarno-szary. Pozatym Samsung ładniejszy no i matryca PVA :D Cieżki wybór!!. Jeszcze jest świetny ACER 1721.Musze go gdzieś dorwać i potestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 1721 ? a moze mylisz z acerem 1731, aluminiowy clay, na matrycy HyDisa, najlepsza do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 1721 ? a moze mylisz z acerem 1731, aluminiowy clay, na matrycy HyDisa, najlepsza do gier. Tak zgadzam się. Ale to podświetlanie w matrycach NT+ mnie dobija. Miałem u siebie na kilka dni na tej matrycy monitor PRESTIGIO 171 czy jakoś tak. Jak zagrałem w Thief3 to szlak mnie trafiał jak zobaczyłem czerń;P Więc wolał bym monitor na matrycy MVA/PVA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
summ0ner Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 szkoda, ze eizo l550 ma te dzwina stopke, bo on tez jest niesamowity i 5 lat. gw, door to door .... Właśnie zastanawiam się nad zakupem między monitorem EIZO L550 i Samsungiem 172x myślałem jeszcze o EIZO L557 ale jest drogi. W sumie w Eizo L550 stopka nie jest najgorsza,Można nieźle ją regulować ale trzeba uważać bo .... :? Najgorszy jest wygląd,poprostu brzydki jak jasna cholera :D Oglądałem czarny,ale na zdięciach lepiej się prezętuje czarno-szary. Pozatym Samsung ładniejszy no i matryca PVA :D Cieżki wybór!!. Samsung 172X ma matrycę TN+film a nie PVA. Osobiście potwierdziłem to testując ten monitor programem firmy PassMark. Sczerze mówiąc też chciałem kupić ten monitor, ale na szczęście wcześniej udało mi się zapuścić na nim (oraz innych) parę testów. Samsunga 172X zdyskwalifikowała w moich oczach kipska reprodukcja barw. Eizo L550, które również jest na matrycy TN+film prezentowało się pod tym względem zdecydowanie lepiej. Jeśli zaś chodzi o czasy reakcji obu monitorów, to uważam że były zbliżone. Ja w każdym razie nie potrafiłem jednoznacznie stwierdzić, który pod tym kątem wypada lepiej. Suma sumarum nie kupiłem żadnego i chyba poczekam, aż zaczną się pojawiać czśściej LCD na matrycy IPS (S-IPS, A-IPS) z czasem reakcji 16ms. Na razie obiecująco wygląda Iiyama Prolite E511S, tylko tacena... 8O Może niedługo pojawią się jakieś (dużo) tańsze 17. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 ...z tego tamatu wynika jedno - wszystkie dzisiejsze LCD to jeszcze syf i do gier sie nie nadają...LOL :lol: chyba nie czytales dokladnie - do gier innych niz szybkie FPP/FPS nadaje sie kazdy LCD, a do tych szybkich strzelanek "markowe" (z dobra elektronika) LCD na matrycy TN+ 12/16ms - oczywisce to tak w uproszczeniu jakos mojemu braciakowi nie spadla skutecznosc w Q3 po przesiadce z Philipsa 107MP Brilliance na Iiyame PLE431S-B - tym ktorzy mowia ze na zadnym LCD nie da sie grac moge powiedziec "kiepskiej baletnicy ..." :P Tak tak tak Ludzie Q rwa !!!! mówie to na 100 szczerze jestem zapalonym graczem we wszystko od 15 lat tj od atari 65xe jestem naprawde wybredny jesli chodzi o obraz poprzednio miałem LG 19 Flatron to był naprawde ok monit na 150% nie ma smużenia na Lcd którego mam... ani w call of duty ani w unreal ani w nfs underground nic takiego nie występuje koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 na 150% nie ma smużenia na Lcd którego mam... ani w call of duty ani w unreal ani w nfs underground nic takiego nie występuje koniec Spoko chyba uwierzyłem :) Sam myślałem na tym monitorem który masz ale ma jedną wade - głośniki :| ten bez glosnikow nie ma dvi wiec odpada a tak to by był fajny monitorek. Nie chodzi o to że te glosniki źle grają bo to oczywiste ale o to że psują optycznie monitor, bo jest przez nie szeroki na dole ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Samsung 172X ma matrycę TN+film a nie PVA. Masz racje!!Tylko ze Samsung do tych samych modeli np.172x daje rużne matryce w jednych jest TN+ w innych PVA. Oto cytat z x-bitlabs który już wcześniej porzytaczałem. Link do testu 172x http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...ay/samsung.html The viewing angles are excellent as you should expect from a PVA matrix. No, this hasn?t been a typo! The monitor does use a PVA matrix, although the manufacturer?s website says ?TN+Film?. There is no color distortion ? only if you move really far aside from the center of the screen, you see some changes in the contrast. I also have no concerns about the color reproduction ? the monitor was equally good at displaying photographs and smooth color gradients. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkBart Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Moze nie całkiem na temat, ale. Czy ktoś wie na jakiej matrycy( chodzi mi o oznaczenie) pracuje Hyundai Q17+? Pisza w opisach, że czas odpowiedzi jest 12ms, więc podejrzewam , że to nowsza matryca BeHydisa, ale nie mogę nigdzie dopatrzec się oznaczenia matrycy. Na stronie Hyundai'a jest tylko model Q17 bez plusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 malo kto podaje producenta matrycy i dokladny typ - wlasciwie to nikt - przynajmniej ja sie nie spotkalem:) Ale jak Hyundai 12 ms to napewno BoeHyDis :) Te nowe Q17 maja wlasnie 12ms matryce :) A co do czekania to czekajta czekajta ;) dzis ten na topie jutro tamten ;) A oczka z kazdym dzionkiem gorzej sie sprawuja ;)Szukacie chyba Graala, a nie monitor ;) Poza tym nalezy pamietac ze nasz rynek to typowy obszar krajow 3 swiata - przynajmniej tak traktuja - na wiosne gadalem z kolesiem sprzedajacym Iiyamy (sklep jest partnerem IIyamy) to mowil, ze wszystkie PLE431 ida na Zachod od nas, a my na koncu -co nam skapnie to dostaniemy. Mozna to nazwac ze ochlapy ida na nasz rynek :] I tak to jest niestety. Szybko sie to nie zmieni, chocby, ze wzgledu na ceny LCD. Jeszcze wiele wody uplynie zanim monitory LCD pozbawione beda WSZELKICH WAD - moze za 3 lata cos z tego bedzie, ale kto wie moze w ogole przy uwzglednieniu innej technologii - nie LCD. Narazie nie podniecalbym sie tymi 12ms i 10 ;) Bardziej cieszylyby mnie wieksze katy widzenia w matrycach TN+Film - mam nadzieje ze te zapowiadane nowe HyDisy to rzeczywiscie ultra wide range a nie mrzonki marketingowe. Prestigio - typowy "deep low end" za jak najnizsza cene :) wiec czego sie spodziewac ?? - glebokiej czerni ;) trzeba isc na kompromis jak sie chce uzyskac jak najnizsza cene. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Hiba się jednak zdecyduje się na: Iiyame H430 albo Eizo L557 Dołoże troche kaski i kupie naprawde coś dobrego. Teraz tylko trzeba je na żywca potestować. I wybrać ten naj naj :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 no to liczymy na szczegolowe testy :) mnie zabil SONY HX73 po prostu piekny obraz, duze katy i super czas reakcji. Bardzo mi sie podoba, polecam zobaczyc go na zywo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Ja się na Sony HX73 zdecydowałem,czekam do września i kupuję.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 ja we wtroek bede miał tego soniacza HX73s to napisze sprawozdanko jak sie sprawuje :D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 we wrzesniu to juz moga sie pojawic lepsze panele niz soniak hx73 :) i nie mowie, ze stanieje hx93- choc to pewne.... ale moze cos ruszy dio przodu narazie moim zdaniem sony hx73 jest najlepszym wyborem do gier/filmow i b. uniwersalnym do reszty zastosowan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 No właśnie ldatego się na niego zdecydowałem.Kumpel kupuje go też na początku lipca.Pretorian,czekam na relację,tylko dobrze potestuj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 byłem wczoraj w MM i oglądałem w akcji Samsunga 172T - była na nim jakaś gra nowa gra FPP. Wyglądało całkiem przyzwoicie. Zdziwiło mnie potem , że ten panel ma 25ms reakcji. Ja czekam gdzie do wrzesnia/października, bo teraz i tak nie będe siedział przed kompem za długo. Mam nadzieje , że wejdzie jakaś nowość i oczywiście pojawi się tutaj wyczerpujące sprawozdanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 re Nogal: 172T i dobry czas reakcji? On sie kompletnie nie nadaje do ogladania obrazów ruchomych. 172V jest od niego 10 razy lepszy w temacie szybkosci matrycy Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 "]re Nogal: 172T i dobry czas reakcji? On sie kompletnie nie nadaje do ogladania obrazów ruchomych. 172V jest od niego 10 razy lepszy w temacie szybkosci matrycy no to przecież pisze, że wyglądało przyzwoicie , ale pewno wszystko było dobrane tak , aby monitor prezentwał się dobrze.Po czasie reakcji 25ms nie musisz mi mówić do czego jest ten monitor ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 nie przesadzajcie ! moj qmpel ma sony x93 z czasem wlasnie 25ms i gra nalogowo na nim w Call of Duty, Quake 3 Arena itp. i jednoznacznie twierdzi, ze smuzenia nie ma, albo jets minimalne, ze ciezko zauwazyc. Kolega ten nie jest lamerem, wiec jego zdanie jest wazne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Widział moze ktoś w akcji ten monitorek ??Bardzo ładnie sie prezentuje.Nie pisze tylko na jakiej jest matrycy :x BenQ 783-12ms Tu link do specyfikacji:http://www.benq.com.pl/Products/LCD/index....cfm?product=413 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 pare nowinek: "LCD's 17" and Larger Reviewed": - BenQ FP783 - Dell 2001FP - Iiyama ProLite E481S - Iiyama ProLite E511S - LG L1920P http://graphics.tomshardware.com/display/2...0609/index.html a tu podsumowanie w tabeli: http://graphics.tomshardware.com/display/2..._review-06.html Benek 783 jest na TN+Film AUO 12ms :] a tu link do wątku: "What can the human eye detect (response time) ?" http://www.hardforum.com/showthread.php?t=763095 test na benchmark.pl: "Przegląd paneli LCD 19" : iiyama ProLite E481S": http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...iyama_481S.html mozecie skonfrontowac test PLE481S z testem na THG ;) Jak narazie z tego co czytam to IPS nadaje sie ale na mydlo, a nie do gier FPS - do gry w Solitaire ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 http://graphics.tomshardware.com/display/2..._review-01.html Like always, it's a shame that with the fastest response time on paper, the FP783 has a higher latency than monitors built around 20 ms Hydis panels. Let's insist on this once more: response time measures these days are nearly worthless. They are only hints. We can't wait for the ISO standard to be updated... He he, spróbujcie ten fp783 w Polsce kupić ... Nawet w W-wie (no offence dla osób spoza) jest to bardzo trudne .. Choć jest bardzo interesujący i wciągnąłem go na swoją krótką listę potencjalnych kandydatów na moje nowe biurko w moim nowym mieszkanku :D Choć casting trwa dalej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Ten Hyundai Q17 w teście na tomshardware wypadł bardzo dobrze: http://www6.tomshardware.com/display/20030...tml#hyundai_q17 Z tym że test ten był pisany prawie rok temu, od tej pory kilka modeli na rynku się pojawiło :? Mysle AndyN, ze konkluzja nasuwa sie sama, patrzac na najnowsze dziecie firmy BenQ :) Prawie rok minal, a jak widac ewolucja matrycy nie posunela sie na tyle w dziedzinie Response Time, aby pobic roczna matryce HyDis, ktora pod tym wzgledem jest no. 1 :] Doskonaly przyklad taniego chwytu marketingowego jaki stosuje poczawszy od matryc 16ms producent AUOptronics - stad powstalo zamieszanie w specyfikacji matryc HyDis 20ms (podawali 20ms typowy czas reakcji oraz 25 ms - maksymalny czas reakcji). W nowszych dokumentacjach przycisnieci do muru przez AUO zmuszeni zostali do napisania 16ms, tylko dlatego ,ze ludzie badz co badz wola towar z napisem 16ms niz 20ms co niekoniecznie oznacza prawde. Latwo sobie zdac sprawe, jakie zamieszanie wywalalo to wsrod zainteresowanych kupnem Hyundaia - nie wiadomo bylo czy to matryca HyDis czy AUO, bo 16 ms bylo znakiem rozpoznawczym monitor LCD opartych na matrycach AU Optronics :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 Widział moze ktoś w akcji ten monitorek ??Bardzo ładnie sie prezentuje.Nie pisze tylko na jakiej jest matrycy :x BenQ 783-12ms Tu link do specyfikacji:http://www.benq.com.pl/Products/LCD/index....cfm?product=413 Z TH wynika ze Viewsonic 171b jest lepszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Jak narazie pozostaje przy EIZO L557. A dyskusja na forum PCLab jeszcze bardziej mnie w tym przekonała. http://pclab.pl/thread24769.html#pid318072 Może zanim kupie wyjdzie coś lepszego. Ale wątpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 lepSZego, (od lepszy...) eizo l557 jest super, ale ma 25ms :(( gdyby mial 16ms, to kupilbym od reki,a tak to wciaz sie waham.... pozatym eizo rulez, 5 lat gw. na wszystko, wyjatkowo rzadko pojawiajace sie marte piksle i subpiksle, super jakosc etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 lepSZego, (od lepszy...).opss ale babol 8O Już poprawiam hyhyhy :wink: eizo l557 jest super, ale ma 25ms :(( gdyby mial 16ms, to kupilbym od reki,a tak to wciaz sie waham.... pozatym eizo rulez, 5 lat gw. na wszystko, wyjatkowo rzadko pojawiajace sie marte piksle i subpiksle, super jakosc etc. Tylko 16ms nie zawsze jest lepsze od 25ms.To co czytałem o EIZO L557 w grach prawie nie widać smużenia. Przekonam się jak kupie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 no wlasnie, soniaki serii X, np. X93, podobno nie smuza, a maja 25ms.... jednak najgorsze jest to, ze nie mozna ze sklepu wziac LCD na pare dni , potestowac i wtedy podjac decyzje.... chociaz w hipermarketach masz niby 5 dni na takie cosik... moze tu warto uderzyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 chociaz w hipermarketach masz niby 5 dni na takie cosik... moze tu warto uderzyc Ja swojego LCD na pewno nie kupie w hipermarkecie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurman Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 no wlasnie, soniaki serii X, np. X93, podobno nie smuza, a maja 25ms.... jednak najgorsze jest to, ze nie mozna ze sklepu wziac LCD na pare dni , potestowac i wtedy podjac decyzje.... chociaz w hipermarketach masz niby 5 dni na takie cosik... moze tu warto uderzyc Byłem w MM we Wrocławiu. Niema problemu z testowaniem. :D Powiedziano mi,że jak chce to moge przynieść swoje demka,testy itp. i testować!!Nie tylko jeden model,ale każdy który będe sobie życzył. I tak chiba zrobie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...