Skocz do zawartości
spider2000

Wentylator 120mm na chłodnicę

Rekomendowane odpowiedzi

...

- minimalne napięcie startu i minimalne napięcie działania (nie zawsze sobie równe),

...

1269793[/snapback]

Jak się da stabilizator to się sobie równają :) Podłączałem różne wentylki do mojego stabilizatorka i wszystkie bez problemu startowały z 4v :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się da stabilizator to się sobie równają :) Podłączałem różne wentylki do mojego stabilizatorka i wszystkie bez problemu startowały z 4v :)

1270165[/snapback]

he to chyba znacze ze poczatkowe napiecie startu masz wieksze bo zazwyczaj min startu >= min dzialania innego wytlumaczenia nie ma jakis kondensator na poczatku jest zwarciem [wieksze >4v] potem przerwa napiecie spada do 4v czas w jakim to sie dzieje jest rzedu ms wiec raczej tego nie zaobserwujesz na voltomierzu no chyba ze sie w czyms myle to niech mnie ktos poprawi ;] Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, czy doszła PM, ale żeby ocena przepływu powietrza była bardziej widoczna, można podwiesić paski materiału, wtedy może były by różnice w wychyleniu dla każdego wentyla i każdy mógłby sobie resztę dośpiewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstrzymajcie się jeszcze tydzień i będziecie wiedzieć co i jak gra w tych wiatrakach :)

1270339[/snapback]

Napisz chociaż jakie mieliście modele. Może padną tutaj jakieś ciekawe propozycje, o które uzupełnicie testy, ba jak rozumiem praca w toku. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że odpowiedź jest oczywista - Crystal fan za 29zł - u mnie chodzi i startuje nawet na 4.5V :/ cichutki a do tego tani i podświetlany :idea: wiecie.... jak ktoś ma kasę to i można NoiseBlockera... ale po co... po za tym ... Hmmmm 3 wiatraki to i tak już duży wydatek :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem z kartką papieru ale szczerze to nie jest dobre rozwiązanie - kartka się wychyla do góry po czym jej waga ściąga ją na dów i tak się telepie.

1272871[/snapback]

Sprobuj z tektura. Sprawdzalem i u mnie sie nie telepie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crystal weźmie udział w drugim teście (tych wentyli używanych).

Napisz chociaż jakie mieliście modele

Stronę wcześniej wymieniłem wszystkie wentylatory które będą testowane w tym rzucie.

u mnie chodzi i startuje nawet na 4.5V

To co powiedz na wentylator który startuje i chodzi na 2,39V :D

Ogólnie jestem po pierwszej fazie testów i po drodze wyszła bardzo ciekawa sprawa ale zdradzę ją dopiero w artykule :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem z kartką papieru ale szczerze to nie jest dobre rozwiązanie - kartka się wychyla do góry po czym jej waga ściąga ją na dów i tak się telepie.

Wiem, też próbowałem z kartką, tu chyba bardziej przeszkadza jej sztywność. Dlatego napisałem, że może warto spróbować z czymś mniej sztywny, jakiś miękki materiał, bawełniany lub inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z opisów na forum byłem nastawiony bardzo pozytywnie do Crystala. Dzięki Misiu_DRC dostałem go do testów tych wentyli używanych co będę niedługo robił. I powiem, że mnie zawiódł!

Na tle zwyciężców obecnego testu (a już takowi są wyłonieni :) ) Crystal jest cichy ale przy niskim napięciu!! Tylko że wtedy wydajność spada drastycznie :|

Co do wiarygodności: dostałem praktycznie całą ofertę cooling.pl przez co nei mam dobieranych tylko cichych sztuk. Wentylatory którym miało się oberwać oberwie się bez żadnej litości. Nawet zwycięzca ma pewne wady o któych wspomnę.

A jako że jestem na czasie (bo też planuję 1-2 sztuki 120mm) to praktycznie testowałem je tak jak bym miał w tym momencie kupować.

Edytowane przez nazir123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja nie wiem co to dla was znaczy cisza... dla mnie to one sa nieslyszalne...

1283299[/snapback]

no wlasnie, cisza pojecie wzgledne.Jedni uwazaja ze sa ciche na 12v a inni ze wyja.

To nie jest zadna mania.Po prostu mam WC po to zeby miec cisze i w tej kwestii nie ma półśrodków.Albo jest cicho albo nie.

Bardzo mnie ciekawi ktory wentyl wygra.Skorzystam i wymienie mojego TT 120 na chlodnicy.

Mam swojego faworyta biorac pod uwage stosunek cena/cisza, ale poczekamy - uslyszymy :)

Czekam na cisze wedlug Nazira :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie powiesz mi że Crystal nie jest wart swojej ceny :P w tym przedziale cenowym nie ma konkurencji - chyba że sunon... :zonk: co do Arctic cooling ma 950 obr/min a Crystal 1200 - na 12V ;) ja też jestem ciekaw co zaprezentujesz.... potrafisz wzbudzić ciekawość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam małą propozycję: czy test głośności może sie odbyć w czymś co przypomina warunki pracy takiego wentyla (shroud, buda) a nie w dłoni? z doświadczenia wiem, że wentyl cichy w dłoni (ew. na podłodze) nie koniecznie pozostaje taki po przykręceniu do shroud'u czy obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od shrouda - zauważyłem, że ok 3-4cm od przeszkody jaką stanowi płaska powierzchnia (albo nagrzewnica) wentylator przy dalszym oddalaniu już niezauważalnie zmienia swoje parametry głośności. No chyba że mówimy o Thermaltake Thunderblade ale to całkiem inny temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od shrouda - zauważyłem, że ok 3-4cm od przeszkody jaką stanowi płaska powierzchnia (albo nagrzewnica) wentylator przy dalszym oddalaniu już niezauważalnie zmienia swoje parametry głośności. No chyba że mówimy o Thermaltake Thunderblade ale to całkiem inny temat.

1286569[/snapback]

miałem raczej na myśli wibracje, które przenoszą się na powierzchnie, do których przykręcony jest wentyl oraz (pewnie również dzieki tym powierzchniom) wzmocnienie odgłosu terkocząsych łożysk. z doświadczenia wiem, że nie jeden wentyl w dłoni nie wibruje i nie terkocze a po przykręceniu do obudowy zaczyna być słyszalny terkot i odczuwane wirbacje.

oczywiście pęd powietrza trafiający na płaską powierzchnię też hałasuje.. ale, jak napisałeś, łatwo można sobie z tym poradzić stosując odpowiednie odległości wentyla od powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można zawsze użyć podkładek z gumy... ale faktycznie... czasami shroud zachowuje się jak pudło rezonansowe w gitarze....

Edit:

Hmmm ewentualnie shrouda wyłożyć od środka czymś tłumiącym dźwięk... jakieś maty?? nie wiem... Hmmm.... może wata.. u mnie jest wata ale nie wiem czy dużo daje... :/ nie próbowałem bez.... w ogóle mój shroud to kpina...

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi