Skocz do zawartości
spider2000

Wentylator 120mm na chłodnicę

Rekomendowane odpowiedzi

nono, przyjemnie się czytało :) a zielona ślicznotka na niebieskim wentylu prezentuje się po prostu bosko :D brakuje mi tylko jednego zdjęcia: nocnej sesji podświetlonego wentyla z założonym filtrem przeciwkurzowym. ciekaw jestem, w jakim stopniu ograniczy światło i ogólnie jaki będzie efekt

dobra robota.. jak zwylke :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brakuje mi tylko jednego zdjęcia: nocnej sesji podświetlonego wentyla z założonym filtrem przeciwkurzowym

Rzeczywiście moja wina - nie zrobiłem :| Ale efekt bynajmniej nie jest zbyt dobry. Ogólnie ten rodzaj absorbera kurzu poza samym jego łapaniem ma same minusy. Tłumi bardzo znacząco przepływ, z tym oświetleniem też nie jest najlepiej :|

A jak już o nocnych fotkach mowa to taki mały OT B)

Dołączona grafika

Już wiem co pójdzie pod nóż przy robieniu gałek do regulatora obrotów :D

Edytowane przez nazir123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne te UV.

Posiadam od ponad roku filtr przeciwpyłkowy. Nawet nie ma co go montować za wentylem bo przepływ jest praktycznie zerowy. Przed wentylem spisuje sie całkiem nieźle ale trzeba go czyścic co 2-3 dni bo strasznie zabija sie kurzem ( i oto chodzi). A tak na marginesie to kurz i tak jest w budzie.

Aktualnie zmieniłem bude na big nie ma wentyli w budzie stoi otwarta i nie widze zeby się kurzyła w zastraszającym tempie ale musze kupic jakies wentyle 120 bo buda musi być zamknieta zeby ktos tam łap nie pchał.

zastanawiam się jaki wentyl wybrac Tt czy Revoltec??

może zrobic tak że Tt dac z filtrem wdmuciach!acy a Revoltec wydmuciach!acy na boku obudowy

bo z tyłu to ciężko bedzie wpasować trzeciego 120 chyba że dac go za obudową albo 92 w środku co o tym myslicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoregos razu byłem w Wawie i nabyłem sobie Sunona i ten filtr na giełdzie komputerowej. Wtedy to było gdzieś w podziemiach :) dalem wtedy cos około 10 zł cos tam wtedy utargowałem z wentyla i ego filtra nie pamietam dokładnie.

Panowie gdzie mozna kupic tenio te Revolteki bo poniżej 45 zł to nie znalazłem

Edytowane przez DR.Zepsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wiem gdzie ja byłem

schodzilem gdzieś tak jak do metra ( to nie było metro) i tam full sklepów z kompami i elektronika mówili że to WGK  :)

1361101[/snapback]

To jest właśnie WGE, WGK jest na swieżym powietrzu tylko w soboty i niedziele :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie który wentyl 120 mm jest lepszy Crystal Fan Silent 2500obr 26 dB czy Akasa Amber Series 1400obr 18 dB. Wiem co jest lepsze na podstawie cyferek ale to tylko cyferki a Wy :wink: znacie te wentylatory. Chce kupić dwa i Akasy będą kosztować 121pln z przesyłką a Crystale 87 pln czy Crystale dorównują Akasie czy droższe znaczy lepsze i Akasa deklasuje tańszego rywala :? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup jedną akase i zrób shrouda :D

1361538[/snapback]

Wiem że trzeba shrouda zrobić (i taki w sumie jest plan) jeden wentyl na shroud a drugi do budy owiewać ma mosfety i nb ale który lepszy (tzn stosunek cena/jakość/wydajność)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nagrzewnicy to trudna decyzja. Akasa ma duże drgania własne przez co musiałbyś ją instalowac na kołeczkach gumowych co w praktyce wyklucza szczelność połaczenia ze shroudem. Crystal jest głośniejszy przy 12V. Przy 7V staje się w miarę znośny.

Co do nawiewania na mosfety etc to raczej proponowałbym Ci stanowczo Glaciala. Jest cichy i w tym pryzpadku wystarczająco wydajny. Na nagrzewnicę się nie nadaje raczej - ma jednak za słaby "ciąg".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że przetestowałem jeszcze kilka sztuk 120-tek to 1402030[/snapback]

Ja się zdecydowałem na glaciale i są super - na BIP2 wieją lepiej niż np Chenri dość mocno rozkręcony bo są znacznie mniejsze zawirowania powietrza :) No i do tego wszystkiego ta cena :) mogę załatwić po jakieś 35 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nagrzewnicy to trudna decyzja. Akasa ma duże drgania własne przez co musiałbyś ją instalowac na kołeczkach gumowych co w praktyce wyklucza szczelność połaczenia ze shroudem. Crystal jest głośniejszy przy 12V. Przy 7V staje się w miarę znośny.

Co do nawiewania na mosfety etc to raczej proponowałbym Ci stanowczo Glaciala. Jest cichy i w tym pryzpadku wystarczająco wydajny. Na nagrzewnicę się nie nadaje raczej - ma jednak za słaby "ciąg".

1361803[/snapback]

Jakie drgania? Mam taką akasę na szroudzie bez żadnych kołeczków, więc pytam o co chodzi? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zdecydowałem na glaciale i są super - na BIP2 wieją lepiej niż np Chenri dość mocno rozkręcony bo są znacznie mniejsze zawirowania powietrza :) No i do tego wszystkiego ta cena :) mogę załatwić po jakieś 35 pln

1402099[/snapback]

OOO, to ja chętnie po wypłacie wziął bym ze 2-3 sztuki - po 10tym. Najlepiej blue.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazir123

Ja już kupiłem sobie 2 glaciale i zadowolony jestem, w następnym tygodniu będzie wodowanko na nysie, to się przekonam jak Ciche są. Ale nad tymi quoltekami, to się zastanowię.

W Cooling.pl nie ma, to gdzie można kupić te Quolteki?

Edytowane przez BQB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazir123 to ostatecznie co bys bardziej polecal na chlodnice, glaciale czy quolteki?

Bo w sumie fajnie miec zapas "wiatru", tylko czy przy tym samym poziomie halasu co glacial, quoltek bedzie mial podobna wydajnosc czy mniejsza? (i na jakim napieciu quoltek jest tak samo cichy jak glacial?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem - Qoltec przy 7V jest z 20cm tak samo cichy jak Glacial na 12V. CO do wydajności to "na oko" (wiem wiem to żaden wyznacznik) Glacial przy takich napięciach jest leciutko wydajniejszy. Myślę jednak, że zapodanie 7,5V wyrówna poziom bez większego zwiększenia hałasu. To co jest tez plusem Qolteców to brak problemu z drganiami. Osobiście teraz brałbym Qoltec'a. Wygląd ma przyzwoity i poswietlenie też nie powinno stanowić żadnego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem - Qoltec przy 7V jest z 20cm tak samo cichy jak Glacial na 12V. CO do wydajności to "na oko" (wiem wiem to żaden wyznacznik) Glacial przy takich napięciach jest leciutko wydajniejszy. Myślę jednak, że zapodanie 7,5V wyrówna poziom bez większego zwiększenia hałasu. To co jest tez plusem Qolteców to brak problemu z drganiami. Osobiście teraz brałbym Qoltec'a. Wygląd ma przyzwoity i poswietlenie też nie powinno stanowić żadnego problemu.

1403812[/snapback]

Jeśli masz trochę tych wiatraków jeszcze to przykręć je na BIP'a np i porównaj... ja byłem w szoku że glacial lepiej dmuchał niż mistrz wydajności... Zdaje się, że konstrukcja łopat zrobiła swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm o jakiego mistrza wydajności chodzi ci?? Chyba nie o Tt - na 12 to latać chcą ale niestety głośne - ja teraz mam je na 5V puszczone :) wczoraj założyłem filtr przeciwpyłowy heh... wydajność spadła :/ ale temp. wody nie podniosła się znacząco - powietrze wlatujące ma 21.5C a woda ma 26.5C - różnica ok. 5C a przed założenien filtru było tylko 4C :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi