Bobslej Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Ja polecam wentyl Gladial Tech Silent Blade 120mm bezgłośny 37 cfm/min(1m*3/min) dość tani 40 zł mam taki w zasiłce-temteratura spadła na CPU z 47 do 45 :-P narazie mam AC ale powoli kompletuje WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Hmmm o jakiego mistrza wydajności chodzi ci?? Chyba nie o Tt - na 12 to latać chcą ale niestety głośne - ja teraz mam je na 5V puszczone :) wczoraj założyłem filtr przeciwpyłowy heh... wydajność spadła :/ ale temp. wody nie podniosła się znacząco - powietrze wlatujące ma 21.5C a woda ma 26.5C - różnica ok. 5C a przed założenien filtru było tylko 4C :( 1403886[/snapback] Chodziło mi o Chenri - akurat mam więc mogę porównywać. Chenri w teście nazira wypadł bardzo dobrze jeśli chodzi o dmuch no i faktycznie na 12V to rakieta ale jak nic nie stoi na drodze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Mniej więcej jaki przepływ powietrza jest potrzebny żeby schłodzić chłodnicę samochodową w zestawie z blokiem tylko na CPU, jeśli będzie ona na świeżym powietrzu (poza obudową)? Jeden Nexus 120mm (41 CFM) wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Mniej więcej jaki przepływ powietrza jest potrzebny żeby schłodzić chłodnicę samochodową w zestawie z blokiem tylko na CPU, jeśli będzie ona na świeżym powietrzu (poza obudową)? Jeden Nexus 120mm (41 CFM) wystarczy? 1413981[/snapback] Chłodnica czy nagrzewnica ? Jakie finy? Jaki rozmiar ? Co rozumiesz przez "świeże powietrze" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 No nagrzewnica... łada, kadett... coś takiego :D taka typowa z allegro świeże powietrze - powietrze które mam za obudową :wink: czyli około 24 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Do takie typowej to 2x120 nie jest za dużo, o ile się zmieszczą :) Ogólnie im mniejsza tym większy musi być przepływ żeby uzyskać temp na tym samym poziomie (choć to mocne u ogólnienie bo wiele jeszcze zależy od konstrukcji finów, kanałów, materiału i grubości nagrzewnicy). Jeśli chodzi ci o chłodzenie tego P3 to wystarczy łada bez nawiewu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 nie do p3 :lol: Będzie chłodziła ostro podkręconego winchestera albo venice więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 co do chłodnicy i wentyaltorów - zwykle zdaje się im większy przepływ powietrza tym powietrze wylatujące z chłodnicy ma mniej czasu na nagrzanie się... innymi słowami jak mam w dwuch przypadkach identyczne parametry i jedynie zwiększam przepływ (napięcie na wentylach) to powietrze wylatujące z chłodnicy przy mniejszym przepływie powinno być zbliżone bardziej do temp. wody niż w przypadku większego przepływu... a cóż ja zanotowałem... otóż zarówno przy 5V jak i przy 12V (mam Tt) temp. powietrza jest o 2C niższa niż wody :| jak miałem żuka to temp. powietrza opuszczającego chłodnicę była mniej więcej równa temp. wody (ok. 0.5C różnicy) można wysnuć wnioski iż tym razem jest mniejsza sprawność tej chłodnicy... ale różnica na żuku po między otoczeniem a wodą to ok. 10-11C (wiatrak na 12V był) to teraz przy wentylach na 5V mam 4.5-5C po między wodą a otoczeniem :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gopiter Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 A ja mam taki problem: Zakupilem ostatnio Tt Thunderblade 120mm na moja BIP.Jak zapewne wiecie jest on zasilany z molexa a nie z wtyczki 3 pin.Na wtyczke 3 pin jest tylko wyprowadzony kabelek do pomiaru obrotow.Jak wiadomo na 12V to sie przy nim nie da wysiedziec :lol: wiec wygrzebalem taki potencjometr zalmana ktory dostalem z jakims wentylem i na krotko kabelkami podpialem Tt.No i dooopa krece potencjometrem i nic obroty sie nie zmieniaja.Sprawdzilem na innym wentylu z wtyczka 3 pin i tam ok potencjometr dziala.Wiec co jest?W tej chwili Tt chodzi na 5V na "sztywno" ale w najblizszym czasie zamierzam kupic panel sterujacy i chcialbym miec mozliwosc regulacji obrotow na tym wentylu...Jak go w takim razie podlaczyc??? Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) ja też mam Tt ;) dobrze trafiłeś ;) słuchaj - ja sobie san zrobiłem przejściówkę molex->3pin - zrobiłem to w ten sposób że po pierwsze połączyłem wiatraki równolegle i do jednej wtyczki 3pin - z jakiegoś starego wentyla odciąłem styczkę i podłączyłem pod kabelki odchodzące od Tt ;) Edit : zmierz temp. wody/powietrza wlatującego/powietrza wylatującego z chłodnicy jak byś mógł.... Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 bo takie regulatory reguluja napiecie a jak ty podlaczasz do tego regul;atora kabelek ktory wysyla czestotliwosc obrotow wiatraka to co ma sie regulowac? innymi slowy musisz do ego regulatora doczepic czerwony kabelek idacy od wiatraka. musisz jakos przerobic wtyczke Tt na 3pin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gopiter Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Nie no wlasnie tak zrobilem:czerwony i czarny z wtyczki od Tt podlaczylem pod ten potencjometr zalmana (rozebralem molex'a) a zolty z wtyczka 3 pin od Tt poszedl na plyte glowna a z kolei potencjometr zostal podlaczony przez przejsciowke 3 pin - molex do zasilacza...no i nie dzialalo... :sad: Wieczorem jeszcze raz sprobuje bo moze cos poknocilem...no bo przecie powinno dzialac nie?? Aha Kyniek jak tylko kupie kontroler to zrobie pomiary o ktore prosiles.Mysle ze bedzie to dopiero po dlugim weekendzie ale jakby co to wysle Ci na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) Hehe ja mam ciekawe podejście do wentyli 12cm 1. Trzeba znaleźć wentyl któy ma silniczek w wlacu o średnicy 4cm (bo są takie co mają np 5,5) więc powietrze przy tych samych obrotach sporo większe przejdzie 2. Mam Akasę 12cm i trochę szumi w porównaniu z Papstem 8cm ale 12cm są z reguły sporo głośniejsze aha i akasy mają wejścia na zasiłkę Edytowane 5 Lutego 2006 przez wizardking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Hehe ja mam ciekawe podejście do wentyli 12cm 1. Trzeba znaleźć wentyl któy ma silniczek w wlacu o średnicy 4cm (bo są takie co mają np 5,5) więc powietrze przy tych samych obrotach sporo większe przejdzie 2. Mam Akasę 12cm i trochę szumi w porównaniu z Papstem 8cm ale 12cm są z reguły sporo głośniejsze aha i akasy mają wejścia na zasiłkę ogolnie to masz ciekawe podejscie do wszsytkiego :blink: niestety akasa ideałem nie jest................ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 ogolnie to masz ciekawe podejscie do wszsytkiego :blink: niestety akasa ideałem nie jest................ No zwłaszcza to, że 120ki są głośniejsze od 80tek. To bardzo ciekawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 no wiesz te delty co zamawiam dla ludzi z forum to sa głośniejsze od chyba dowolnej 80 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 No zwłaszcza to, że 120ki są głośniejsze od 80tek. To bardzo ciekawe. :lol: faktycznie nie zauwazyłem ;) no wiesz te delty co zamawiam dla ludzi z forum to sa głośniejsze od chyba dowolnej 80 :wink: a delta nie robi 80tek? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 1) co do ilości wiatraków potrzebnych do schłodzenia cieczy która chłodzi tylko procka i pompe (w moim przypadku pompa jest 40W). Do normalnej codziennej pracy nie jest wymagany żaden wiatraczek co najwyżej jak włączysz coś super wymagającego. Ja mam tam papsta 172mm i chodzi mi na 12V czasami ale łożyska musze w nim wymienić. Ps. chłodzniczka to nagrzewnica łady. 2) Jaki wentylek 12cm zafundować sobie do zasiłki ma być na około 9V niesłyszalny i wystarczająco wydajny aby obsłużyć zasiłke. Bo ten co mam już mnie zaczyna dobijać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Jaki wentylek 12cm zafundować sobie do zasiłki ma być na około 9V niesłyszalny i wystarczająco wydajny aby obsłużyć zasiłke. Bo ten co mam już mnie zaczyna dobijać. Fander ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 niestety akasa ideałem nie jest................ hmmm ale jest pomaranczowa ;) hihihi Amber, Coolink, Fander kolejnosc przypadkowa... wybierz cos z tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 hmmm ale jest pomaranczowa ;) taaa ;] a nieprawda bo jest "rzułta" :lol: Amber, Coolink, Fander kolejnosc przypadkowa... wybierz cos z tego wszystkie trzy znajdziesz w ofercie realitynet ;] [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 wszystkie trzy znajdziesz w ofercie realitynet ;] [; nie chodzilo o to... raczej o to ze sa dobre... za rozsadna cene... moze kupowac inne drozsze... ale sa drozsze o wiele, ale czy o wiele lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 nie chodzilo o to... raczej o to ze sa dobre... za rozsadna cene... mi tez nie... realitynet wlasnie sprzedaje dobre za rozsadna cene.... ;) moze kupowac inne drozsze... ale sa drozsze o wiele, ale czy o wiele lepsze? nie sa, noiseblockery to to samo co akasa tylko inne obroty (sprawdziłem), a nie widziałem nic lepszego niz akasa, fander podobno lepszy, ale nie posiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 NoiseBlocker BlackSilent XL1-120: Wymiary: 120 x 120 x 25 mm Obroty: 1000 RPM Głośność: 16 dBA Przepływ powietrza: 33,5 CFM (58 m3/h) AKASA Amber Series Ultra Quiet 120: Wymiary: 120x120x25mm Ilość obrotów: 1400 obr./min Przepływ powietrza: 44,8 CFM Głośność: 18 dBa Fander FD120S: Wymiary: 120 x 120 x 25 mm Wydajność: 52.6 do 114.1 m3/h Obroty: 800-1700 RPM Poziom hałasu: 15.1 do 28.8 dB(A) I który najlepszy?? Ps. pierwszy to 49zł a pozostałe 39zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 NoiseBlocker BlackSilent XL1-120: Wymiary: 120 x 120 x 25 mm Obroty: 1000 RPM Głośność: 16 dBA Przepływ powietrza: 33,5 CFM (58 m3/h) AKASA Amber Series Ultra Quiet 120: Wymiary: 120x120x25mm Ilość obrotów: 1400 obr./min Przepływ powietrza: 44,8 CFM Głośność: 18 dBa Fander FD120S: Wymiary: 120 x 120 x 25 mm Wydajność: 52.6 do 114.1 m3/h Obroty: 800-1700 RPM Poziom hałasu: 15.1 do 28.8 dB(A) I który najlepszy?? Ps. pierwszy to 49zł a pozostałe 39zł noiseblocker odpada, akasa albo fander. Mam akase i na 5V jest cicha, fandera nie mam, ale wiele opini mowi ze "jego" decybele sa "cichsze". jak dla mnie bierzto co Ci odpowiada kolorem ;) hehe. brałbym fandera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 i tak tego nie będę widział do saiłki on to mi kolor zwisa a na 5V nie zejdę bo nie chce usmażyć zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Fander ma regulowane obroty wiec sobie ustawiasz sam, jakiś kompromis wybierzesz po między przewiewem a głośnoscią i nic nie spalisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Jak ktos szuka econo i dosyc cichej 120 to polecam CoolerSpirit z allegro za 12,50. Po zmianie smaru na towot (zielony) na 5v są bardzo. bardzo ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Bynajmniej dla mnie wydanie 50zł na wiatraczek nie stanowi aż takiego problemu. Dlatego każdy z tych przezemnie wymienionych jest w odpowiedniej cenie a do regulacji obrotów to ja mam panelik z zasilaczem regulowany na lm317t więc te tandetne badziewie w postaci potencjometru którego ni jak nie idzie przymocować bo nie przewidziano takiej opcj jest dla mnie zbędnym i całkowicie nie potrzebnym bajerem. Poprostu potrzebuje takiego co jest najcichszy przy 9V nie 5V bo to za mało i wole aż tak nie ryzykować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Bynajmniej dla mnie wydanie 50zł na wiatraczek nie stanowi aż takiego problemu. Dlatego każdy z tych przezemnie wymienionych jest w odpowiedniej cenie a do regulacji obrotów to ja mam panelik z zasilaczem regulowany na lm317t więc te tandetne badziewie w postaci potencjometru którego ni jak nie idzie przymocować bo nie przewidziano takiej opcj jest dla mnie zbędnym i całkowicie nie potrzebnym bajerem. Poprostu potrzebuje takiego co jest najcichszy przy 9V nie 5V bo to za mało i wole aż tak nie ryzykować. zadne ruzyko, ja mam amber na 5V i spokojnie wystarcza to zaislaczykowi, 7V juz tez wystarcvzy, 9 to przesada, zadne wenyl nie bedie wystarczjaca cichy. Kup fandera i skrecgo na 7V i jest oka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...