Skocz do zawartości
spider2000

Wentylator 120mm na chłodnicę

Rekomendowane odpowiedzi

nie widze sensu   na obnirzanie napiecia poniewarz na 12 v jest on cichutki jak myszka dopiero jak ucho zblirzysz na odleglosc pol metra  cos tam uslyszysz  ale naprawde uwazam ze jest to znakomita alternatywa dla papsta i panaflao a do tego swieci :)

nie chodzi o zwalnianie wentyla ale o mozliwosc wylaczenia oddzielnie diod.Bo jak ide spac to sam wlaczony aerogate2 robi mi taka poswiate w pokoju ze swiatla nie potrzebuje :D

kazdy element oswietlenia mam na przelacznikach wiec chce tez tego wentylka.Co prawda moglbym go wylaczac bo temp na procu bez wentyla na chlodnicy podnosi mi sie max do 38 stopni ale idzie lato....

Tak czy siak jutro jade do sklepu cooling i go kupuje, kurcze fajnie by bylo jakby mieli zielony. Pasowalby mi bo obok jest pojemnik z pompka ktory swieci na zielono...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom w 4 maxie gdzie niesty kupowalem po chorych cenach 80 zl mieli ale ja robie jednokolorowo kompa na niebiesko nie lubie choinek kilkukolorowych ale moze sie pojawia w cooling za jakis czas i inne kolory , wiesz swoja droga masz racje nie pomysallem ze w nocy bedzie to troche jasna noc w moim pokoju ale cos sie zmysli :P mysle jeszce czy nie kupic jeszcze jednego i dwa wsadzic na chlodnice ( rekord ) zobaczymy jak z kasa jeszce mnie czeka kupno atriry a NB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Torwald

"Ultra cichy przezroczysty wentylator 120mm. Wyprodukowany przez nieznaną w Polsce firmę HENGYA specjalnie na nasze potrzeby. Idealny do zastosowania w chłodzeniu wodnym, zasilaczach i obudowach komputerowych."

Prędkość: 1200rpm

Natężenie dźwięku: Poniżej 24dB

Przepływ powietrza: 48CFM

Kolor wentylatora: Kryształ

Zakończenie: 2-pin

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4641...14e5f3132304d4d

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony powiem ze mam takie 4 w tej chwili u siebie (2 z i 2 bez diod) i sa cichutkie. Nie dymaja jakos mega tak jak juz mowilem ale na chlodnice styknie. Niedlugo test black ice + takie wlasnie wentyle :) - a teraz troche reklamy :)

http://www.watercooling.com.pl/index.php?o...task=view&id=73 - fotki black ice+tego wentyla na moim serwisie... (mam nadzieje ze mi sie nie oberwie bo link tyczy sie tematu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem tego tt thunderblade 120 blue.Zielonych na razie nie mieli, maja miec wiekszy wybor tt w przyszlym tyg.

Przynioslem do domciu i podlaczylem zeby zobaczyc co bedzie z tymi napieciami.

Dmucha rzeczywiscie zajefajnie, cichy jest (moze nie tak jak zwolniony papst, ale jest zaraz za nim).Po obnizeniu napiecia diody swieca dalej na niebiesko ale zdecydowanie slabiej.Wiec zabralem sie za przerabianie.

Przerobka jest banalna.Obcialem kabelek z molexem (z ktorego standardowo wentyl bierze zasilanie), znalazlem w czelusciach mojej szuflady dwie koncowki wsuwane do zlaczek 3pin (takie metalowe co sie wsuwa do plastikowej zlaczowki)zalozylem na konce obcietego kabelka i wsunalem w koncowke.Tym prostym sposobem przerobilem zasilanie z molexa na 3pin z kontrola obrotow.Przerobka zasilania diod jest jeszcze bardziej banalna.Z samego silniczka wentyla wychodza jeszcze dwa przewody (oprocz trzech na zewnatrz..napiecie/masa/obroty).Tymi przewodami podawane jest napiecie na diody.Ciachnalem te dwa przewodziki dolutowalem dluzszy kabelek i podpialem po przelacznik i zasilanie 12v.I tym prostym sposobem mam regulowany wentyl i podswietlenie zalaczane wtedy kiedy chce i nie przygaszajace kiedy obnizam zasilanie wentyla.Po zalozeniu wentyla na shrouda okazalo sie ze wentyl jest cichy ale wtedy kiedy sie go trzyma w rece, natomiast na shrouda przenosza sie wibracje i wtedy juz taki cichy nie jest(jakkolwiek glosnosc rzecz wzgledna).Dla mnie na max obrotow (ok 2000) jest za glosny (mozliwe ze jakis tlumik drgan by pomogl).Puszczam go na 1200, wieje wtedy bardzo dobrze (lepiej niz sunon) i w ogole go nie slysze.

Swieci bardzo fajnie jak dorwe cyfrowke z pracy w przyszlym tyg to zaktualizuje moja galerie.

Przy okazji wymiany wentyla na chlodnicy dowiedzialem sie jak on wazny jest.Bez wentyla temp wody po 1,5h wyniosla 40c,proca 43c.Z wentylem (tym nowym tt) woda 28c proc 31c.

ufff ale sie rozpisalem o glupim (a moze nie? :) ) wentylu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zielonego Thunderblade (120) kupiony w 4max. Wieje ładnie nawet na obniżonym napięciu ale moim zdaniem jest trochę za głośny. (wymagania odnośnie ciszy mam niestey b. wysokie) Przy obniżonym napięciu słuchać dość wyraźnie terkot (prawdopodobnie od tachometru bo łożyska ma ślizgowe) wzmacniany dodatkowo przez shrouda chłodnicy. Zastosowanie mocowania na kołkach gumowych + gumowe mocowanie shrouda pomogło tylko częściowo drgania znikneły ale wzmocniony terkot pozostał. Obecnie testuję wentylator od Mate'a (wspomniany post albo dwa wyżej). Pierwsze wrażenia - nie ma terkotu (tachometru też nie :D ), jest znacznie cichszy niż tt ale też wieje znacznie słabiej. Przy 12 V przepływ powietrza jest ok. 1/2 - 1/3 wentylatora tt. Jak na razie jet to najcichsza 120 jaką miałem. (zakupiłem i testowałem Sunona, Panaflo, TT i ten od Mate'a). A tak przy okazji ten wentylator będzie montowany seryjnie w nowej serii zasilaczy Huntkey'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie krzyczcie na mnie za reklame. Mam w domciu wentylki 120mm z Proline. Kosztuja 36zl o ile sie nie myle (45 na pewno z swiatelkami) i to co moge pwoedziec to sa bardzo CICHE. Co prawda nie wieja jakos najmocniej ale na chlodnice stykna.

Popieram (tyle ze kosztuja 39zł :P) Na 12V jezeli na nic nie wieja (nie ma szumu) to niesłyszalne dla mnie :D Tyle ze wieja jak normalny wiatrak na 7V ale to szczegół :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem już PAPSTA 120mm z tej aukcji:  

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24811767  

Ciekawe jak sie będzie sprawował.

kurde wlasnie dostalem 4 sztuki z tej aukcji i niestety masakra ,lozyska są strasznie wywalone ,terkoczą strasznie /jeszcze tak głosnego wentyla nie mialem/,wentyl nowy nie jest napewno ,moje bezfirmowe wentyle chodzą i wieją 100X lepiej , brak nalepek z tyłu wentylatorów swiadczy o tym ze ktoś grzebał przy łozyskach ,w jednym wentylu nie mam wogóle zabezpieczenia moge sobie smigło wyciągnąć

zaraz pisze do sprzedawcy :evil:

ps. znalazłem datę produkcji : 11/96 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem już PAPSTA 120mm z tej aukcji:  

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24811767  

Ciekawe jak sie będzie sprawował.

kurde wlasnie dostalem 4 sztuki z tej aukcji i niestety masakra ,lozyska są strasznie wywalone ,terkoczą strasznie /jeszcze tak głosnego wentyla nie mialem/,wentyl nowy nie jest napewno ,moje bezfirmowe wentyle chodzą i wieją 100X lepiej , brak nalepek z tyłu wentylatorów swiadczy o tym ze ktoś grzebał przy łozyskach ,w jednym wentylu nie mam wogóle zabezpieczenia moge sobie smigło wyciągnąć

zaraz pisze do sprzedawcy :evil:

Skoro nie ma nalepek z tyłu to pewnie nie są włogule papsty tylko jakieś wentyle za 6zł sprzedawane po 25zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

papsty to sa na 100% bo mają znaczek wytopiony na obudowie ,ale co z tego jak to straszne <font color="#FF0000">[ciach!]</font> a nie papst jest

Proś o zwrócenie kasy inaczej powiedz że zgłosisz się do allegro że towar jest niezgodny z opisem to wentyle to jakieś zużyte są na pewno nie nówki i pewnie strasznie terkoczą :(

Wspłuczucia wydałeś 100zł + przesyłka a dostałeś [ciach!]o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koles mi odpisał ze :

Witam!

Wentylatory są NAPRAWDĘ nowe (z opakowania zbiorczego producenta). Grama kurzu i nigdy nie podłączane kable.

Niemniej, jeśli nie spełniają Twoich oczekiwań, zwracam kasę (oczywiście po ich odesłaniu).

bardzo dziwne bez nalepek ,bez zaslepek na łozyskach i chodzące jak kolowrotek to mają być nowki :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi